Ylpeys ja ennakkoluulo
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Ylpeys ja ennakkoluulo

"Ylpeys ja ennakkoluulo" on kirjailija Jane Austenin kenties tunnetuin teos ja yksi englantilaisen kirjallisuuden ehdottomia klassikoita. Jane Austen julkaisi romaanin ensimmäisen kerran jo vuonna 1813, ja siitä on tehty lukuisia uusia painoksia, elokuvia, tv-sarjoja ja näytelmiä. Nyt saatavana on myös äänikirja. Jane Austen oli englantilaisen kaunokirjallisuuden pioneeri, ja hän kuvasi keskiluokan elämää huumorin ja ironian keinoin. Austenin kirjoissa nousee esille moralismi, luonnekuvaukset ja viktoriaanisen ajan Englannin tyypillinen kulttuuri.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

"Ylpeys ja ennakkoluulo" kertoo kahden ihmisen välisen rakkaustarinan. Siinä Elizabeth Bennet pyrkii löytämään onnen oman sosiaalisen piirinsä ja kasvatuksensa sallimissa rajoissa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Englannin maaseudulle 1800-luvulla. Elizabeth Bennet on toisiksi vanhin Bennetin perheen tyttäristä. Hän on älykäs, erittäin sanavalmis, sosiaalinen ja edistyksellinen omaan aikaansa nähden. Elizabeth on myös hieman kapinallinen perinteisiä rooleja kohtaan, mutta toisaalta muodostaa ihmisistä helposti jyrkkiä ennakkokäsityksiä, joita hänen on myöhemmin hankala muuttaa.

Bennetin perheessä on Elizabethin lisäksi neljä muuta naimaikäistä tytärtä, ja äidin suurena huolena onkin, kuinka saada kaikki tyttäret naimisiin. Äiti on huolissaan myös omasta tulevaisuudestaan, sillä perheen isän kuollessa on jonkun elätettävä myös hänet, ja siksi aviomiehen löytäminen tyttärelle onkin äärimmäisen tärkeää. Monen mutkan kautta kuvioihin ilmaantuu aluksi etäiseltä vaikuttava Herra Darcy, jonka charmi peittyy etäisen ja ylpeän ulkokuoren alle. Kirja kertoo kuitenkin siitä, miten ennakkoluulot voivat toisinaan johtaa harhaan.

Mielipiteitä kirjasta

"Ylpeys ja ennakkoluulo" on ollut lukijoiden ja kuulijoiden suosiossa ja lähes 200 vuotta, ja kirja herättää edelleen ihastusta. Monet pitävät erityisesti siitä, kuinka edistyksellisesti Jane Austen kuvaa tarinassa erilaisia juonenkäänteitä, ja minkälaisia väärinkäsityksiä hahmojen välille muodostuu. Elizabeth Bennet on erittäin sympaattinen hahmo, joka saa varmasti kirjan lukijat ja kuulijat puolelleen, vaikka hän sortuukin toisinaan hieman hupsuun ajattelutapaan. Elizabethin hahmo on omapäisyydestään huolimatta erittäin mielenkiintoinen ja samaistuttava.

Kirja tarjoaa myös erinomaisen henkilökuvan tarinan hahmoista. Moni viehättyy teoksessa siitä, kuinka kuvailu on toisinaan ylistävää ja toisinaan jopa pisteliästä ja ivallista. Erilaiset kiehtovat persoonat täydentävät tarinan keskiössä elävässä perheessä toisiaan lähes saumattomasti. Jane Austen on onnistunut löytämään henkilöhahmoissaan erinomaista tasapainoa; esimerkiksi sisarukset ovat toisaalta samanlaisia, ollen kuitenkin toisinaan täysin erilaisia. Osalla on enemmän yhteistä keskenään, kun taas osaa on luonteen perusteella hankala yhdistää edes samaan perheeseen.

Kuuntele "Ylpeys ja Ennakkoluulo" ilmaiseksi

Monet uudet sovellukset tarjoavat mahdollisuuden testata äänikirjojen kuuntelua täysin maksutta. Tämä on mainio tilaisuus niille, jotka ovat äänikirjoista kiinnostuneita, mutta eivät ole ehtineet niihin tutustumaan. Useat näistä sovelluksista ovat ottaneet valikoimiinsa myös Jane Austenin teoksen "Ylpeys ja ennakkoluulo", ja sen voi kuunnella oman kokeilujakson aikana. Kokeilujaksojen pituus vaihtelee sovelluksittain. Äänikirjat ovat erinomainen ajanviettotapa, kun haluat rentoutua tai esimerkiksi tehdä tarinoita kuunnellessa samalla jotain muuta, kuten kuntoilla tai hoitaa kotiaskareita.