Westend
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Westend

”Westend” kertoo, mitä taloudellinen lama tekee ihmisille senkin jälkeen, kun laman katsotaan olevan jo ohitse. Fiktiivinen kertomus pohjautuu löyhästi kirjailija Suvi Vaarlan omiin lapsuudenkokemuksiin, kun hänen äitinsä yritys meni nurin, vanhemmat erosivat ja koti Kruununhaassa muuttui Helsingin huonomaineisempiin alueisiin. ”Westendin” päähenkilön Elinan elämä noudattelee Vaarlan oman elämän suuntaviivoja. WSOY julkaisi kirjan syyskuussa 2019 paitsi perinteisenä, kovakantisena kirjana myös e-kirjana ja MP3-äänikirjana.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina yli sukupolvirajojen

”Westend” on sukupolviromaani, joka kertoo elävästi suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuneesta muutoksesta, sen myötä hajoavasta perheestä ja kaiken tämän yli kantavasta ystävyydestä. Samanaikaisesti ”Westend” on vahva kuvaus taloudellisen kasvun mahdista ja kokonaisen aikakauden loppumisesta. Kirjan alussa eletään 1980-luvun nousukautta, kun koko Suomi ja muu maailma elää vahvassa luottamuksessa tulevaisuuteen. Taloudellisen kasvun aika vie myös Elinan perhettä eteenpäin, muutetaan Westendiin, saadaan uusia ystäviä ja yhä tuottoisampia rakennushankkeita.

Kirja kuvailee tunnelmia ja tapahtumia maan talouden yhtäkkiä romahtaessa 1990-luvun alussa. Kaikki murtuu kuin korttitalo. Aikuisena Elina alkaa kysellä itseltään, mitä hänen perheensä elämässä tuolloin tapahtui. Teoksen elävä kerronta saa pohtimaan ihmisiä, jotka onnistuvat suojautumaan paremmin sattuman iskuilta kuin toiset, sekä heitä, joita mikään ei pysty suojaamaan. ”Westend” kuvailee sukupolvea, joka ei tohdi kiintyä, sillä se tietää, että kaiken, mitä ihminen omistaa, voi menettää.

Kiehtovaa kerrontaa laman vaikeuksista

Kirjan Elinan isä on yrittäjä, jonka bisnes pääsee mukavaan nosteeseen 80-luvun kiihkeinä vuosina. Perhe muuttaa Espoon Westendiin. Vanhemmilla ei ole perittyä rahaa, mutta heillä on hyvä koulutus ja luja usko tulevaisuuteen. Elina on ainoa lapsi, eikä hän ystävysty helposti. Westendissä naapurin Sandrasta ja Elinasta tulee kuitenkin erottamattomat. Elina on isän tyttö, ja kirjassa heidän suhdettaan kuvataan taidokkaasti ja lämpimästi.

Isän kohtalo 90-luvulla vaikuttaa voimakkaasti Elinan tuleviin vuosiin. Sekä opiskeluaikana että myöhemmin työelämässä Elina on syrjäänvetäytyvä. Ihmissuhteiden solmiminen ja ylläpitäminen on hankalaa, eikä ahdistunut Elina osaa rentoutua. Elina ei uskalla luottaa eikä heittäytyä. 2000-luvun pörssiheilahduksiin Elina reagoi rajusti. Parhaiten hän viihtyy siivoojana, kuten opiskeluaikanaan, sillä ruumiillinen työ rauhoittaa levotonta mieltä. Elinan ja Sandran ystävyys ei kestä vaikeita aikoja, vaan kuluu loppuun.

Kuuntele ”Westend”-äänikirjaa ilmaiseksi 40 päivää

Uutena käyttäjänä voit nyt kuunnella ”Westend”-äänikirjaa ilmaiseksi 40 päivän ajan useissa eri applikaatioissa. Suvi Vaarla vie kuulijan viime vuosituhannen loppuvuosiin elävästi kirjoitetulla ja hyvin rakennetulla kirjallaan, talouselämän romahduttaneen lamakauden taidokkaalla kuvauksella, joka antaa miettimisen aihetta niin 1990-luvun laman läpi eläneille kuin sen jälkeen syntyneillekin. Lama on ohi, mutta sen jäljet edelleen näkyvissä monien elämässä. Tästä teoksesta on hyvä alkaa tutustuminen äänikirjojen maailmaan.