Uusikuu
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Uusikuu

”Uusikuu” on jatkoa ”Houkutus”-saagan aloittaneelle saman nimiselle ykkösosalle. Vampyyrisaagan luoja Stephenie Meyer tuli kaiken maailman tietoisuuteen, kun tarina ponnahti ennennäkemättömään suosioon ykkösosan myötä. Nuoren ihmistytön ja kuolemattoman vampyyripojan rakkaustarinasta lumoutuneet fanit odottivatkin malttamattomina ”Uusikuun” ilmestymistä. Se julkaistiin alkuperäiskielellään vuonna 2006, ja kirjan suomennos ilmestyi vuonna 2007. Suomalaisen version kustantajana toimii WSOY. Tästä kahden nuoren mahdottoman tuntuisesta rakkaudesta kertovasta tarinasta on tehty myös useista sovelluksista löytyvä äänikirja.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Uusikuu” jatkaa tarinaa siitä, mihin edellinen osa on päättynyt. Bella on löytänyt uudesta kotikaupungistaan jotain uskomattoman kaunista ja tärkeää, jonka puolesta hän tekisi mitä vain: hän on löytänyt Edwardin ja tämän vankkumattoman rakkauden. Kaikki näyttää olevan vihdoinkin hyvin – ainoa pieni ongelma on se, että Edward on vampyyri! Bella kuitenkin heittäytyy rakkauden vietäväksi, sillä ei voisi kuvitellakaan elämää ilman Edwardia. 18-vuotissyntymäpäivien lähestyessä ajatus vanhenemisesta ei jätä häntä rauhaan, sillä Edward pysyy ikuisesti 17-vuotiaana.

Vampyyriperheen kanssa vietettyjen syntymäpäiväjuhlien tuoksinassa Bella saa haavan sormeensa, ja Edward joutuu pelastamaan rakkaansa yhden perheenjäsenen hyökkäykseltä. Episodi säikäyttää pojan, joka haluaa vain Bellan parasta. Niinpä hän päättää kadota tämän elämästä. Bella musertuu Edwardin päätöksestä ja vajoaa omaan maailmaansa kuukausiksi. Hän etsii erilaisia keinoja, joiden avulla päästä eroon pahasta olostaan – adrenaliini, Jacob, mikään ei tunnu kuitenkaan auttavan oikeasti. Kirjat kertovat tunteikkaan, mutta särmiä täynnä olevan tarinan nuorten rakkaudesta.

Kritiikki

”Uusikuu” sai lukijoilta ristiriitaisen vastaanoton ilmestyessään. Sarjan vannoutuneet fanit ottivat sen vastaan avoimin sylin ja innokkaasti sivut ahmien. Kriitikot kuitenkin suhtautuivat teokseen hieman nyrpeämmin, jopa ankarinkin sanoin. Saagan toinen osa keskittyy pitkin osin Bellan masennukseen, jonka Edwardin katoaminen saa aikaan. Tämä voikin tuntua ensimmäiseen osaan verrattuna hieman pitkäveteiseltä ja hidastempoiselta. Toisaalta taas se kuvaa hyvin kahden nuoren välistä suhdetta, jossa toinen on toiselleen omaa elämääkin tärkeämpi.

Osa ”Uusikuun” saamasta kritiikistä on kohdistunut siihen, että Cullenin vampyyriperheelle ei ole annettu tarpeeksi tilaa kirjan sivuilla. Perheen sisältä löytyisikin paljon mielenkiintoisia hahmoja, joihin olisi ollut ilo tutustua tarkemmin. Nyt ne jäävät hieman laimeiksi, sillä niiden taustatarinaa ei juurikaan käydä läpi teoksessa. Tästä huolimatta Bellan ja Edwardin rakkaus, jota eivät laimenna aika eikä välimatka, on kaunista luettavaa. Kirjaa voidaankin suositella ennen kaikkea romantiikannälkäisille dramaattisia rakkaustarinoita rakastaville lukijoille.

Kuuntele ”Uusikuu” ilmaiseksi

”Uusikuun” yli 500-sivuinen alkuperäisteos kuului vuonna 2008 Yhdysvaltojen myydyimpien kirjojen joukkoon, ja myös sen suomenkielinen, noin 455-sivuiseksi lyhennyt versio on saanut suuren suosion. Teosta on mahdollista kuunnella myös kätevänä äänikirjana, mikä tekee tarinasta nauttimisesta vaivatonta. ”Uusikuu” löytyy useista eri sovelluksista, ja osa niistä tarjoaa jopa kaksi viikkoa maksutonta kuunteluaikaa – voit siis tutustua Bellan ja Edwardin kuolemattomaan rakkauteen täysin ilmaiseksi. Pääset hyödyntämään edun, mikäli olet uusi käyttäjä palveluissa.