Urheiluhullu
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Urheiluhullu

”Urheiluhullu” on tunnetun urheiluselostajan Tapio Suomisen elämänkerta. Vuonna 2019 julkaistu kirja antaa ainutlaatuisen kuvan tunnetun kommentaattorin elämästä. Suomisen karismaattinen ääni on useimmille suomalaisille tuttu monista klassisista urheilujuhlista, työskentelihän Suominen Yleisradiolla 30 vuoden ajan aina vuoteen 2018 asti. Äänikirjasta ainutlaatuisen tekee se, että kaikille urheilun ystäville tuttu ääni lukee kirjansa itse.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Urheiluselostajan tarina

Urheiluselostajan tulee olla henkeen ja vereen urheiluhullu – ja sitä on eittämättä myös Tapio Suominen. Pitkä 30 vuoden ura Yleisradiolla tarkoittaa, että Suomisen ääni on ollut läsnä monissa suomalaisen urheilun huippuhetkistä, jääkiekosta aina yleisurheiluun. Urheilulle eletty elämä ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista, oli kyse sitten urheilijan tai urheiluselostajan tai -toimittajan elämästä.

Kirja on oiva esimerkki siitä, miten mielenterveysongelmat voivat vaikuttaa syvästi koko elämään, oli kyseessä sitten työ tai ihmissuhde. Suominen sairastui uransa aikana masennukseen ja hänellä todettiin lisäksi kaksisuuntainen mielialahäiriö. Kun Suominen sitten lääkitsi ongelmia alkoholilla, kehittyi se alkoholismiksi. ”Urheiluhullu” onkin mielenkiintoinen tarina sekä urheilun kulisseihin että Suomisen omaan, välillä todella synkkäänkin mielenterveyteen.

Mielenterveysongelmista urheiluanekdootteihin

Suomisen tavoite koko ”Urheiluhullu”-projektissa onkin ollut olla mahdollisimman rehellinen kokemistaan vaikeuksista ja mielenterveysongelmista. Siksi kirja antaa syvällisen näkemyksen Suomisen kokemiin ongelmiin ja vuosien varrella käytyihin hoitoihin. ”Urheiluhullu” on rohkea avaus tunnetun henkilön elämästä keskellä nykyään vallitsevaa kiiltokuvakulttuuria. Syksyllä 2019 julkaistun kirjan on kirjoittanut Lasse Lindqvist, tietenkin yhteistyössä Tapio Suomisen kanssa.

Teos ei kuitenkaan ole pelkkää synkistelyä, mielenterveys- ja alkoholiongelmia. ”Urheiluhullu” kuvaa nimittäin myös läheisesti Suomisen suhdetta omaan tyttäreensä. Unohtaa ei voida myöskään anekdootteja Suomisen uran varrelta. Urheiluselostajan uran aikana Suominen on nähnyt lukuisat olympialaiset ja muut arvokisat, joiden aikana koetuista ja nähdyistä seikoista suomalaiset urheiluhullut eivät varmasti voi saada tarpeekseen.

Kuuntele ”Urheiluhullu”-kirjaa ilmaiseksi 40 päivän ajan

Vaikka ”Urheiluhullu” on mielenkiintoista luettavaa, on se erityisen ainutlaatuinen kokemus äänikirjana. Kirjassa ääneen pääsee nimittäin kirjan päähenkilö, Tapio Salminen itse. Kirjan sloganin mukaan Salminen selostaa nyt itse oman elämänsä ottelun. Suomesta löytyy useita äänikirjasovelluksia, joiden kautta kirjaa on mahdollista maistaa. Sovelluksia on yleensä myös mahdollista kuunnella ilmaiseksi 40 päivän ajan. Kokeile!