Tyttö joka leikki tulella
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Tyttö joka leikki tulella

Vuonna 2006 julkaistu suosittu rikosromaani "Tyttö joka leikki tulella" on osa suuriin mittoihin noussutta Millennium-trilogiaa. Sarjan suosiosta kertoo muun muassa se, että teoksen kirjoittaja Stieg Larssonia on sanottu Ruotsin dekkarikuninkaaksi ja ”Tyttö joka leikki tulella” -teos on jopa palkittu Ruotsin vuoden 2006 parhaaksi rikosromaaniksi. ”Tyttö joka leikki tulella” jatkuu siitä mihin sarjan ensimmäinen ”Miehet jotka vihaavat naisia” -niminen osa jäi. Sarjan toisessa osassa nerokkaan hakkeri Lisbethin ja toimittaja Mikaelin laittoman seksibisneksen selvittely pitää kuulijan otteessaan.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

Kirjassa sarjan ensimmäisestä osasta tutut hakkeri Lisbeth ja toimittaja Mikael saavat vihiä törkeästä seksibisneksestä ja Lisbethin hakkerin taitoja tarvitaan rikoksen selvittämiseksi. Tutkimuksien kohde on laaja ja vaarallinen seksikauppa Ruotsin ja Itä-Euroopan välillä. Tapahtumat saavat dramaattisia käänteitä, kun tutkimuksen aikana tapahtuu raaka murha. Lisbethiä itseään epäillään murhasta ja tämän seurauksena hän joutuukin poliisien silmätikuksi ja takaa-ajamaksi. Lisbeth päättää kuitenkin selvittää oikeat syylliset ja rankaista heitä. Rikoksen selvittämisen aikaan Lisbeth kamppailee myös yksinäisyyden kanssa ja käsittelee omaa synkkää menneisyyttään.

Kirja käsittelee rankkoja ja väkivaltaisia aiheita unohtamatta päähenkilö Lisbethin omia samaistuttavia huolia, kuten ystävien ja perheen puuttumista. Lisbethin karu menneisyys nostaa tässä kirjassa päätään ja hän joutuu kohtaamaan menneisyytensä vaikeita henkilökohtaisia asioita. Lisbeth on myös ensimmäistä kertaa elämässään varoissaan saamansa suuren rahasumman vuoksi, mikä helpottaa hänen elämäänsä hiukan. Kirja on Millennium-sarjan ensimmäisen osan tapaan täynnä niin raakoja aiheita, vaarallisia tilanteita kuin myös henkilökohtaisia huoliakin. ”Tyttö joka leikki tulella” -kirjaa on kuitenkin sanottu jopa sarjan ensimmäistäkin osaa paremmaksi.

Kritiikki

”Tyttö joka leikki tulella” -kirjankin sisältävä Millennium on erittäin suosittu kirjasarja, jota voisi sanoa jopa klassikoksi. ”Tyttö joka leikki tulella” ei ole jäänyt sarjan muiden suosituiden teosten varjoon. Täysin Larssonin kirjoittamia Millennium-sarjan teoksia on julkaistu kolme kappaletta, jotka tunnetaan nykyään Millennium-trilogiana. Stieg Larsson ehti kirjoittaa myös osan neljännestä kirjasta ennen äkillistä kuolemistaan sydänkohtaukseen. Sarjasta oli tarkoitus tulla peräti kymmenosainen. Neljännen kirjan, joka on sarjan itsenäinen jatko-osa, kirjoitti Stieg Larssonin sijaan David Lagercrantz, joka on Stieg Larssonin tapaan ruotsalainen kirjailija ja toimittaja.

Millennium-sarja on saavuttanut huiman suosion. Sarjan oikeudet on myyty kymmeniin eri maihin ja teoksia on käännetty usealle kielelle. Trilogian pohjalta on tehty myös elokuvia ja TV-sarja. ”Tyttö joka leikki tulella” -kirjaan perustuva samanniminen elokuva julkaistiin muutama vuosi kirjan ilmestymisen jälkeen. Stieg Larsson oli myös ensimmäinen kirjailija, jonka teoksia on myyty Amazon Kindle -palvelussa sähköisessä muodossa yli miljoona kappaletta. Trilogian ensimmäinen ja kolmas osa on myös palkittu Lasiavain-palkinnolla, joka on vuosittain jaettava palkinto parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille.

Kuuntele ”Tyttö joka leikki tulella” -kirjaa ilmaiseksi 40 päivän ajan

Uudet käyttäjät voivat nyt kokeilla ”Tyttö joka leikki tulella” -teosta ilmaiseksi Suomessa saatavilla olevien äänikirjasovellusten kautta. Ilmainen kokeilujakso antaa mahdollisuuden tutustua ilman sitoutumista kirjan sisältöön ennen maksullisen jäsenyyden ostamista. Äänikirjasovellukset sisältävät muitakin Stieg Larssonin suosittuja teoksia, joista valita mieleinen. Lisäksi useat äänikirjasovellukset tarjoavat kattavan valikoiman suomeksi puhuttuja mielenkiintoisia uusia ja klassisia teoksia. Kirjojen kuunteleminen on lisäksi helppoa missä tahansa kuulokkeiden avulla tai ilman. Äänikirjoja voikin kuunnella kätevästi työmatkalla linja-autossa, kotitöitä tehdessä tai koiran kanssa lenkillä ollessa.