Tyttö joka etsi varjoaan
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Tyttö joka etsi varjoaan

David Lagercrantz on ruotsalainen journalisti ja kirjailija, joka jatkaa edesmenneen Stieg Larssonin Millennium-sarjaa itsenäisillä jatko-osilla. ”Tyttö joka etsi varjoaan” on Lagercrantzin toinen Millennium-sarjan teos ja kokonaisuudessaan sarjan viides osa. Kirja julkaistiin syyskuussa 2017. Lagercrantz kertoo, että kun häntä pyydettiin jatkamaan Millennium-sarjaa, hän oli aluksi kauhuissaan, mutta innostui myöhemmin tarinankerronnasta. David Lagercrantz on luonut jo ensimmäisessä jatko-osassa hahmoista omanlaisensa ja ne istuvatkin hänen kerronnalliseen tyyliinsä hyvin. Aiempina töinään Lagercrantz on kirjoittanut muun muassa huippumenestyneen Zlatan Ibrahimovicin elämäkerran.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Tyttö joka etsi varjoaan” sisältää pääjuonen ja sivujuonen. Tuttuina hahmoina kirjassa tavataan toimittaja Mikael Blomkvist ja huippuhakkeri Lisbeth Salander. Kirja keskittyy kuitenkin Lisbeth Salanderin hahmoa enemmän ympäröiviin tarinoihin. Kirjan pääjuonena on Ruotsissa tapahtuneet ihmiskokeet, jotka eivät täytä minkäänlaisia etiikan normeja, eivätkä myöskään tieteellisiä kriteerejä. Sivujuonena kirjassa käydään läpi musliminaiseen kohdistettua väkivaltaa, johon oikeutta vaativa Lisbeth Salander ei voi olla puuttumatta. Kirjan alussa Lisbeth on vankilassa edellisen kirjan tapahtumien johdosta ja siellä ollessaan hän saa tietoa myös menneisyydestään.

Käy ilmi, että Lisbeth oli itse nuorena osallisena eräänlaisissa ihmiskokeissa. Turhautuneena vankilassa Lisbeth ei kykene tekemään asialle mitään, mutta hän ottaa yhteyttä Mikael Blomkvistiin ja pyytää tätä tutkimaan asiaa. Tämä johtaa kuitenkin erinäisiin tapahtumiin, jossa moni yrittää peitellä jälkiään ja on valmis jopa murhaamaan näin tehdäkseen. Kuten aiemmat Millennium-sarjan kirjat, myös tämä kirja kietoo juonet yhteen enenevissä määrin loppua kohti ja Lisbeth Salanderista selviää jälleen uusia puolia, vaikka hän ei suinkaan kirjan keskeisin hahmo olekaan.

Kritiikki

Kaikki David Lagercrantzin kirjoittamat jatko-osat Stieg Larssonin kirjoihin ovat jakaneet runsaasti mielipiteitä Larssonin sukulaisia myöten. Kirjailijan kuoltua Larssonin avovaimo vastusti jatko-osien tekoa, kun taas lähisukulaiset puolsivat niitä. Asia ratkesi sukulaisten puolesta ja David Lagercrantz otti tehtäväkseen kolmen jatko-osan työstämisen. Lagercrantzin kirjat ovat olleet jättimenestys, olivat mielipiteet millaisia hyvänsä. Moni on kokenut Millennium-sarjan hahmot niin kiehtovina, että on halunnut ehdottomasti lukea lisää, vaikka ei olisi uuden kirjailijan tyylistä välittänytkään. Toisaalta kirja on saanut lukijoilta myös positiivista palautetta yllättävien juonenkäänteiden ja kantaaottavuutensa vuoksi.

”Tyttö joka etsi varjoaan” on lukijoiden ja kuulijoiden mukaan jännittävä teos, jossa herätään pohtimaan myös monia muita yhteiskunnallisia ja moraalisia ongelmia, kuten esimerkiksi tieteellisten metodien eettisyyttä ja uskonnon nimissä tehtyjä lainvastaisuuksia. Moni olisi kuitenkin toivonut, että Lisbethin hahmo olisi kirjassa enemmän esillä, sillä nyt yksi kirjan mielenkiintoisimmista henkilöistä jää hieman taka-alalle. Lukijat ja kuuntelijat kuvaavat kirjaa kuitenkin erittäin koukuttavaksi, eikä sitä koskaan tee mieli jättää kesken. ”Tyttö joka etsi varjoaan” on kiehtova ja ajatuksia herättävä teos.

Kuuntele "Tyttö joka etsi varjoaan"-äänikirjaa ilmaiseksi 40 päivää

Äänikirjat ovat erinomainen tapa nauttia hyvistä tarinoista samalla, kun tehtävänä on vähemmän keskittymistä vaativia asioita, kuten erilaisia arkiaskareita. Toisinaan voi myös olla mukava vain maata sängyllä ja kuunnella tarinaa jonkun muun kertomana. ”Tyttö joka etsi varjoaan” vie helposti mukanaan ja kuuntelemista on lähes pakko jatkaa vielä hetki. Saatavilla on useita erilaisia sovelluksia, joiden avulla ”Tyttö joka etsi varjoaan” -teosta on mahdollista kuunnella suomeksi. Äänikirjoja tarjoavista sovelluksista voi valita kokeilujakson, jonka aikana kirjoja voi kuunnella ilmaiseksi tietyn ennalta määrätyn ajan.