Tuntematon sotilas
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Tuntematon sotilas

Väinö Linnan (1920-1992) ”Tuntematon sotilas” on ehkä Suomen rakastetuin kirja – ainakin se on yksi tunnetuimmista suomalaisista romaaneista. Teos julkaistiin alun perin vuonna 1954 ja siitä on tehty kolme elokuvasovitusta, teatteriversioita sekä ooppera. ”Tuntemattoman sotilaan” menestyksen myötä Väinö Linna saattoi lopettaa päivätyönsä tehtaassa ja alkaa kirjoittamaan ”Pohjantähti”-trilogiaa, josta tuli myös menestys.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tuntemattoman sotilaan juonesta

”Tuntematon sotilas” -äänikirja sijoittuu jatkosotaan ja kuvaa konekiväärikomppanian kokemuksia sen aikana. Henkilöhahmojen esikuvana ovat olleet Väinö Linnan omat sodanajan toverit, ja nämä värikkäät hahmot ovat saavuttaneet kulttuurissamme suorastaan arkkityyppisen aseman. Henkilöhahmoihin lukeutuu muun muassa vänrikki Vilho Koskela, vaitelias kansanmies, joka on työssään hyvin pätevä ja alaistensa ihannoima. Kirjassa mies esittelee temperamenttiaan lyödessään humalassa omaa esimiestään.

Luutnantti Lammio on puolestaan ylimielinen ja pedantti, ja häneltä kuvataan puuttuvan kaikki johtamiseen tarvittavat ominaisuudet. Tämän vuoksi hän ajautuukin jatkuvasti riitoihin, etenkin alaistensa kanssa. Alikersantti Antero Rokka on komppanian paras sotilas. Kurista piittaamaton Rokka joutuu kuitenkin jatkuvasti yhteenottoihin komppanianpäällikkönsä kanssa. Alikersantti Mäkilä on puolestaan äärimmäisen saita laihialaismies, joka on myös harras uskovainen.

Tuntemattomasta sotilaasta tuli hetkessä menestys

”Tuntemattoman sotilaan” julkaisseen WSOY:n kirjallinen johtaja Eino E. Suolahti ei aluksi uskonut kirjan menestykseen. Siitä otettiinkin varovainen 4 300 kappaleen ensipainos. Ilmestyessään teos jakoi mielipiteet vahvasti kahtia. Suuren yleisön keskuudessa siitä tuli heti menestys, etenkin itse sodassa rintamasotilaina olleet lukijat pitivät sitä hyvänä sotakirjana. Toisaalta esimerkiksi ylempään upseeriston kuuluneiden mukaan se antoi virheellisen kuvan sodasta.

Suolahden epäilyistä huolimatta ”Tuntemattoman sotilaan” ensipainos myytiin loppuun niin nopeasti, että siitä jouduttiin ottamaan uusintapainos saman tien. Teoksen suosio ei ole hiipunut ajan myötä, se kuuluu nykyäänkin luetuimpien suomalaisteosten joukkoon, ja monet ilmoittavat sen omaksi suosikkikirjakseen. Kirjaan ovat päässeet tutustumaan myös ulkomaiset lukijat, sillä ”Tuntematon sotilas” on käännetty peräti 23 eri kielelle.

Kuuntele ”Tuntematon sotilas” -äänikirja ilmaiseksi

Väinö Linnan ”Tuntematon sotilas” on todellinen klassikko. Nyt sinulla on mahdollisuus tutustua teokseen myös äänikirjana. Äänikirjan kuuntelu onnistuu siihen tarkoitetuilla sovelluksilla, joita on tarjolla suomalaiskuulijoille. Monissa sovelluksissa pääset kuuntelemaan ”Tuntematon sotilas” -äänikirjaa ilmaiseksi. Jos tämä suurteos on sinulta vielä kirjana lukematta tai haluat palata sen pariin uudella tapaa, äänikirja on hyvä tapa tutustua siihen.