Tainaron
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Tainaron

Leena Krohn (s. 1947) on suomalainen kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu kirja ”Tainaron” sekä muita romaaneja, novelleja, nuorten- ja lastenkirjoja ja esseitä. Krohn on saanut muun muassa kirjallisuuden valtionpalkinnon vuonna 1989, Finlandia-palkinnon vuonna 1992 sekä Eino Leinon palkinnon vuonna 2016. Krohn on syntynyt kulttuurisukuun, jossa on useita taiteilijoita, kirjailijoita sekä toimittajia. Krohnin tuotannossa voidaan nähdä myös vaikutteita hänen omista opinnoistaan teoreettisessa ja käytännöllisessä filosofiassa, psykologiassa, kotimaisessa kirjallisuudessa sekä taidehistoriassa.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina – kokoelma salaperäisiä kirjeitä

Krohn on kirjottanut uransa varrella useita teoksia, mutta ”Tainaron” oli kirjailijan läpimurtoteos, jonka myötä hänen tuotantoaan alettiin tuntea laajemmin. Novellikokoelma koostuu kokoelmasta salaperäisiä kirjeitä, jotka on lähetetty meren takaa mystisestä hyönteisten kaupungista. Kirja on käännetty useille kielille, muun muassa englanniksi, viroksi, unkariksi, japaniksi, latviaksi, puolaksi ja ruotsiksi. Kirjan suosiota selittää outo todellisuus, johon se vie lukijansa tuntemattomalle ystävälle kirjoitettujen kirjeiden kautta. Teoksessa kertoja kertoo elämästään Tainaronin kaupungissa.

”Tainaron” on lajityypiltään lähinnä spekulatiivista fiktiota – omana aikanaan scifiä tai fantasiaa. Äänikirja tuntuu aivan liian todelliselta, jotta sitä voitaisiin kuvata sadunomaiseksi, vaikka todellisuuspohjaa ei juuri olekaan. Krohnin kuvaama maailma on outoudessaan samalla kiehtovan tuttu. Teoksen teemana ovat erityisesti muutokset, metamorfoosiin joutuvat luonnon elementit ja siinä sivussa myös ihminen. Elämä on muutoksessa, ja sama kiertokulku, joka synnyttää meidät myös koituu kohtaloksemme. Teos oli aikanaan Finlandia-palkintoehdokas ilmestymisvuonnaan 1985.

Kritiikki

Tainaron on ennen kaikkea hyönteisten kaupunki – kaupungin asukkaat muistuttavat hyönteisiä, mutta kokemukset ovat ihmislukijalle tuttuja ja todellisia. Samalla Krohn kuitenkin kuvaa tarkasti joidenkin hyönteislajien elintapoja. Koko ajan tekstissä tavoitetaan silti meidän maailmastamme allegorioita, jotka eivät ole vanhentuneet vuosikymmenten aikana. Kirja on julkaistu Yhdysvalloissa vuonna 2004, jossa se vastaanotettiin haltioituneena ja nimettiin muun muassa World Fantasy Award -ehdokkaaksi. Arvostelijat ovat kuvanneet teosta kiinnostavaksi lukijan ikään ja sukupuoleen katsomatta.

”Tainaron” on saanut erittäin hyviä arvosteluja lukijoiltaan myös Suomessa. Kirjaa kuvaillaan uskomattoman syväksi sen pituuteen nähden. Teksti koostuu kolmestakymmenestä kirjeestä, eikä teos noudata tavallista totuttua draaman kaarta. Lukija saa tietää hyvin vähän itse päähenkilöstä tai henkilöstä, jolle tämä suuntaa kirjeensä. Kirjeissä uppoudutaan elämään ja kuolemaan, muutoksiin ja luontoon – kaikkeen, mitä kertoja todistaa Tainaronissa eläessään. Äänikirja vie lukijan huomion kokonaan ja saa uppoutumaan outoon maailmaan, josta löytyy jotakin uutta jokaisella kerralla.

Kuuntele ”Tainaron” ilmaiseksi

Lukemiselle voi olla vaikea löytää aikaa kiireisen arjen keskeltä, mutta äänikirjan avulla voit helposti paneutua mielenkiintoisiin tarinoihin missä tahansa, koska tahansa. Äänikirja tuo iloa päivääsi, kuuntelit sitä sitten työmatkalla, kävelyllä, kuntosalilla, siivotessa tai vain rentoutuessa. Voit nyt kuunnella myös Leena Krohnin novellikokoelman ”Tainaron” ilmaiseksi äänikirjasovellusten kautta. Voit kokeilla teosta ilmaiseksi ja päättää vasta myöhemmin jatkatko tilausta ja tutustut muihinkin Krohnin teoksiin. Kokeilujakso on ilmainen, eikä sido sinua mihinkään.