Taikurin hattu
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Taikurin hattu

"Taikurin hattu" kuuluu Tove Janssonin kirjoittamien muumikirjojen sarjaan, ja se ilmestyi suomennettuna ensimmäisen kerran 1956. Kirjasta on nykyään uudempia painoksia ja myös äänikirja. Tove Jansson kuuluu rakastetuimpiin lastenkirjailijoihin, ja hänen Muumi-teoksensa ovat nousseet maailmanlaajuisesti kuuluisiksi. Jansson syntyi taiteilijaperheeseen ja oli lapsesta asti aktiivinen kuvataiteilija. Myöhemmin hän löysi myös kirjallisen lahjakkuutensa, kirjoitti useita muumitarinoita ja teki runsaasti muuta taidetta ja kirjallisuutta. Jansson myös lahjoitti runsaasti taidetta esimerkiksi sairaaloihin.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

"Taikurin hattu" – tarina

"Taikurin hattu" keskittyy Muumilaaksoon, jossa Muumipeikko, Nipsu ja Nuuskamuikkunen lähtevät vuorille. Muumipeikko on juuri herännyt talviunilta, ja kyseessä on kevään ensimmäisiä seikkailuja. He löytävät vuorilta mysteerisen hatun, jonka alkuperää eivät saa selville ja tuovat sen mukanaan Muumitaloon. Silintereistä pitävä Muumipappa sovittaa hattua, mutta se on hänelle liian iso. Keksimättä hatulle mitään sen kummempaa käyttötapaa alkavat muumit pitää sitä roskakorina. Kun hattuun aletaan heittämään roskia, alkaakin tapahtua kummia!

Roskiksena pidettyyn hattuun heitetyt kananmunan kuoret muuttuvat pilviksi, ja muumeille ja heidän ystävilleen alkaa selvitä, että kyseessä ei suinkaan ole mikään tavallinen hattu. Kirjassa koetaan mitä ihmeellisempiä tapahtumia, joista osa liittyy taikurin hattuun, mutta mukana on myös ainutlaatuinen laivaseikkailu hattivattien saarella. Myös Muumimamman kadonnutta käsilaukkua päästään metsästämään. Hullunkuristen tapahtumien lisäksi muumeista kertova kirjat ovat suosittuja osittain vertauskuvallisuutensa vuoksi ja siksi, että myös aikuisten on mahdollista löytää niistä filosofisia merkityksiä.

"Taikurin hattu" – mielipiteitä kirjasta

"Taikurin hattu" on monen suosikkikirja lapsuudesta. Sitä jaksaa varmasti lukea ja kuunnella vielä uudelleen aikuisenakin, sillä muumien tarinat ovat niitä, jotka eivät juuri vanhene. Muumilaaksossa moni palaa lapsuutensa ja nuoruutensa tunnelmiin ja muisteleekin juuri siksi mielellään sarjaa joko animaationa tai kirjana, miksei jopa molempina. Lapsille kyseessä on ilman muuta riemukas tarina monine juonenkäänteineen, josta ei jännitystä ja tapahtumia puutu. Aikuiset puolestaan voivat löytää kirjasta muunlaisia syvällisiä merkityksiä.

Moni aikuisena kirjan pariin uudelleen palannut kertoo ihmetelleensä erityisesti Tove Janssonin mielikuvituksen laajuutta ja sitä, kuinka mahdottoman hienosti ja yksityiskohtaisesti tarina on onnistuttu toteuttamaan. Aikuisia on viehättänyt tarinassa erityisesti myös sen vertauskuvat ja se, miten sen voi lukea useaan kertaan ja löytää aina uusia merkityksiä ja pohdittavaa. Toisaalta se kuitenkin poikkeaa myös muista Janssonin muumikirjoista, ja tarinassa on omanlaisia ajatuksia herättäviä kirjoituksia, jotka voidaan joko lukea rivien välistä tai suoraan tekstissä.

Kuuntele "Taikurin hattu" ilmaiseksi

Muumien tarinoita on saatavilla myös äänikirjana, ja nyt "Taikurin hattu" -kirjaa on mahdollista kuunnella erilaisten äänikirjoja tarjoavien sovellusten avulla. Saatavilla on useita eri sovelluksia, jotka tarjoavat erilaisia äänikirjoja suomenkielisenä. Näiden joukosta löytyy myös rakastettu Tove Janssonin "Taikurin hattu", jonka voit kuunnella ilmaiseksi sovelluksen tutustumisjakson ansiosta. Tämä on helppo ja vaivaton tapa sukeltaa muumien ihastuttavaan maailmaan. Maksuton tarjousjakso vaihtelee sovelluskohtaisesti, mutta se voi kestää parhaimmillaan jopa kahden viikon ajan.