Taikatalvi
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Taikatalvi

"Taikatalvi" kertoo tarinan Muumilaakson talvesta. Teoksen on kirjoittanut rakastettu Tove Jansson, ja se julkaistiin WSOY:n toimesta ensi kerran jo vuonna 1957. Maaliskuussa 2019 kirjasta julkaistiin uusin äänikirja, jonka kertojana toimii Tytti Paavolainen. "Taikatalvi"-kirjan lisäksi Tove Jansson muistetaan lukuisista muista muumiteoksistaan. Nainen on vastaanottanut palkintoja ja tunnustuksia teoksistaan ympäri maailmaa, sillä hänelle on myönnetty muun muassa sekä Ruotsin akatemian suuri palkinto että Mercuri Internationalin pronssiomena vuonna 1994.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

"Taikatalvi" alkaa siitä, kun Muumipeikko herää kesken talviunien. Hän näkee, kuinka koko laakso on valkean lumen peitossa. Muumipeikko yrittää saada Muumimamman hereille siinä kuitenkaan onnistumatta. Hän ei myöskään yrityksistään huolimatta saa enää itse unen päästä kiinni, joten hän päättää lähteä ulos. Muumipeikko kiipeää katolle ja liukuu ulos kylmään, valkoiseen maailmaan, joka on hänelle kaikessa tuttuudessaan täysin tuntematon. Alkaa ennenkokematon seikkailu, sillä tuntematon vuodenaika on täynnä vaaroja ja salamyhkäisiä olentoja.

Muumipeikko ei kuitenkaan vielä tiedä, että myös Pikku Myy on herännyt kesken talviuniensa. Hän on vihainen kaunishäntäiselle oravalle, joka hänet herätti, ja päättää jättää isosiskonsa nukkumaan luolaan yksikseen. Hän kohtaa Muumipeikon ja tämän uuden tuttavuuden Tuutikin, ja yhdessä kolmikko viettää talvea Mörköä vältellen ja uusia tuttavuuksia tehden. Aivan kuten kaikki muutkin Janssonin muumeista kertovat kirjat, vie "Taikatalvi" mennessään niin nuoret kuin aikuisetkin ja lisäksi se tarjoaa mukavaa vaihtelua Muumilaakson ainaiseen kesämiljööseen.

Kritiikki

"Taikatalvi" on muiden muumiteosten tavoin ollut julkaisustaan saakka hyvin rakastettu. Muumit ovat sympaattisia ja boheemeja hahmoja, joihin kenen tahansa on helppo samaistua. Vaikka kyseessä on lapsille suunnattu tarina, käsittelee teos monia sellaisia aiheita, jotka ovat aikuisillekin läheisiä. Esimerkiksi erilaisten henkilöiden suhtautuminen outoon ja uuteen tilanteeseen tulee kirjassa taidokkaasti esille. Muumipeikko on utelias ja rohkea, mutta toisaalta taistelee pelkojensa ja epäluuloisuuden kanssa. Hän hakee turvaa epänormaaliin tilanteeseen käymällä sisäistä keskustelua Muumitalossa uinuvan Muumimamman kanssa.

Vaikka uusi tilanne jännittää Muumipeikkoa aluksi ja eriskummallinen talvi mietityttää häntä koko tarinan ajan, sopeutuu hän lopulta hyvin ja osaa jo kevään koittaessa nähdä seikkailunsa hyödyt. Tarina on siis tärkeä opetus siitä, kuinka vaikealtakin tuntuvista koitoksista voi selviytyä voittajana. "Taikatalvi" on ollut suomalaisille niin merkittävä teos, että kirja on poikinut jopa oman postimerkkikokoelman. "Taikatalvi"-kirjan kuvituksiin pohjautuvia postimerkkejä on julkaistu maassamme vuosina 1992, 1994, 1998 sekä 2003.

Kuuntele "Taikatalvi"-kirjaa ilmaiseksi

"Taikatalvi" ajoittuu nimensä mukaisesti talveen, mutta teos on viihdyttävä kokemus minä vuodenaikana tahansa. Jos aikaa lukemiselle ei kuitenkaan ole, kannattaa kokeiluun ottaa äänikirjat. Mobiililaitteiden sovelluskaupoista löytyy lukuisia suomalaisia äänikirjasovelluksia, joiden avulla "Taikatalvi"-kirjan tapahtumien pariin voi siirtyä milloin vain. Kirjan kuunteleminen käy nimittäin kätevästi kuulokkeiden avulla vaikkapa bussia odotellessa tai nukkumaan mennessä. Monet sovelluksista tarjoavat jopa maksuttomia kokeilujaksoja uusille asiakkailleen, mikä voikin olla oiva tapa tutustua äänikirjojen maailmaan.