Tähtipöly
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Tähtipöly

Lars Wilderängin Tähtitrilogian kolmas osa, "Tähtipöly", ilmestyi vuonna 2016 Ruotsissa, ja sen alkuperäinen nimi on Stjärndamm. Lars Wilderäng on kirjoittanut lähemmäs kymmenen täyspitkää romaania sekä novellikokoelman, minkä lisäksi hän on kirjoittanut tietokirjoja. Aiemmin nopeatahtisemmista trillereistään tunnettu Wilderäng nousi varsinaiseen kuuluisuuteen tämän scifi-genreen lukeutuvan trilogian ensimmäisen osan ilmestyttyä vuonna 2014.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

Edellisen teoksen päätyttyä rauhasta ei ole vielä toivoakaan. Muukalaiset, jotka ovat ajaneet ihmiskunnan lähes lopun partaalle ja samalla aiheuttaneet Ruotsin lähes täydellisen tuhon, jahtaavat lopullista tavoitettaan maapallon herruudesta. Kun vastassa on aivan toisenlainen vihollinen, joudutaan miettimään uudestaan, miten siihen vastataan. Wilderäng osaakin tämän scifi-sotakuvauksen taidon mainiosti, ja lukija voi vain nauttia teoksen nerokkuudesta.

Kirja kuljettaa tarinaa siihen pisteeseen, että ihmiskunnan tuho näyttää vääjäämättömän todelta. Ruotsin sotilaat eivät ole kyenneet vastaamaan vihollisen hyökkäyksiin toivotulla tavalla, mikä aiheuttaa paineita ja saa kaiken tuntumaan toivottomalta. Joudutaan kohtaamaan vaikea kysymys siitä, miten vihollinen kukistetaan, ja mitä maapallosta on edes enää jäljellä, jos sota saadaan joskus loppumaan.

Kritiikki

"Tähtipöly" tuo hienosti päätökseen tarinan, jonka "Tähtikirkas"-kirja paria vuotta aiemmin aloitti. Ihmiskunta ja sen yksilöt ovat joutuneet tekemään raskaita päätöksiä, luopumaan kaikesta tuntemastaan ja kohtaamaan aivan uudenlaisen maailmanjärjestyksen. Kuitenkin yhteisön voima on vahvempi kuin sen yksilöiden summa, ja hetkittäin tulevaisuus jo näyttää valoisammalta. Kaikkiaan kirja onnistuu punomaan yhteen hienosti aiemmissa osissa esitellyt tarinan juonteet.

"Tähtipöly" on saanut hyvän vastaanoton lukijoiden keskuudessa, vaikkakin sen loppuratkaisua on pidetty hieman hämmentävänä. Yllättävät lopun käänteet saavat epärealistisiakin piirteitä, mutta toisaalta trilogian luonteen huomioon ottaen tämä voidaan Wilderängille sallia. Sarjan päätösosana toimivaa kirjaa on kehuttu siitä, että se nostaa toisen osan aikana hieman hidastuneen tarinankerronnan takaisin omaan, hengästyttävään rytmiinsä.

Kuuntele "Tähtipöly"-teosta äänikirjana ilmaiseksi 40 päivän ajan

Kaikki, mikä on saanut alkunsa, päättyy aikanaan. Kuuntele, millaisen lopun maailma saa kirjailija Lars Wilderängin tiiviissä otteessaan pitävän trilogian päätteeksi. Teos toimii hyvin äänikirjana, ja voit kuunnella sitä missä tahansa silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Lataa sovellus ja kirja mobiililaitteellesi tai kotikoneellesi ja kuuntele uuden tilaajan etuna ilmaiseksi 40 vuorokauden ajan.