Kirjailija Enni Mustosen suosittu Suomen lähihistoriaan sijoittuva ”Syrjästäkatsojan tarinoita” -kirjasarja on edennyt jo seitsemänteen osaansa. ”Sotaleski” sijoittuu 1930–1940-lukujen taitteeseen ja kuljettaa tarinaa sotaan valmistautuvassa ja sotaa käyvässä Suomessa niin Helsingissä kuin Karjalan kannaksellakin. Salanimi Enni Mustosen takaa löytyy kirjailija Kirsti Manninen, joka historian tutkijan koulutuksen saaneena tuo tarinoihinsa autenttista tunnelmaa ja historiallisesti tunnettuja merkkihenkilöitä.
Erikssonin perhe asuu Ida-äidin omistamassa täysihoitolana toimivassa huvilassa Albergassa (Leppävaara). Erikssonin perheen lisäksi kirja on pullollaan kiehtovia sivuhenkilöitä, joita ovat sekä täysihoitolan että Karjalan kannaksen asukkaat ja kannaksella linnoitustöitä tekevät sotilaat. Kirjan pääosaan nousee Idan tytär Kirsti, joka pitää muotiliikettä Helsingissä. Mukana tarinassa ovat myös Idan kaksospojat sekä Kirstin mies, Iivo, ja pariskunnan kouluikäinen Viena-tytär.
Kirja kertoo paitsi Kirstin ja sitä kautta sodan keskelle joutuneen Helsingin tarinaa, myös Karjalasta kotoisin olevan ja pakolaisena Suomeen tulleen Iivon paluuta rakastamaansa Karjalaan ja sen puolustamiseen. Rakkaus omaa kotiseutua ja lapsuudesta tuttua elämää kohtaan saakin Kirstin ja Iivon avioliiton rakoilemaan. Sotaan joutuneiden nuorten miesten kohtaloita kerrotaan Idan velipuolten Voiton ja Veikon kautta.
Teoksen kerronta on historiallisilta faktoiltaan tarkkaa ja yksityiskohtaista, ja fiktiivinen tarina on täynnä tuttuja paikkoja mutta myös tunnettuja henkilöitä. Manninen ei päästä henkilöhahmojaan helpolla. Mukana on monia onnen hetkiä, mutta myös tuskaa, menetystä, uskottomuutta – elämää kaikkine vivahteineen. Kaiken sodan ja henkilökohtaisten kohtaloiden keskellä tarinassa on paljon toivoa ja monenlaisia selviytymistarinoita.
”Sotaleski” on kirja. jota tuskin malttaa laskea käsistään. Hieman lukija saattaa kuitenkin ärsyyntyä siitä, että päähenkilö Kirsti tuntuu olevan aina se kaikkein nokkelin ja ratkaisevan siksi tilanteen kuin tilanteen. Kirjasarjan saamaa suosiota kuvaa hyvin, että ”Syrjästäkatsojan tarinoilla” on myös oma Facebook-sivunsa, jolta kirjasarjan tosifanit voivat lukea lisätietoja niin kirjoista kuin esimerkiksi niistä tehdyistä kesäteatteriesityksistä.
Uudet lukijat voivat nyt tutustua ”Sotaleski”-kirjaan äänikirjana ilmaiseksi eri Suomessa käytössä olevissa äänikirjapalveluissa. Äänikirjat toimivat oman sovelluksensa kautta, joten kirjat kulkevat kätevästi mukana älypuhelimissa ja tableteissa, ja siksi niiden kuunteleminen on helppoa myös esimerkiksi auton ratissa tai kotitöitä tehdessä. Antaudu siis tarinan vietäväksi ja elä Talvisodan hetkiä yhdessä Erikssonin perheen kanssa.