Anni Saastamoinen on savolaisperäinen toimittaja ja yksi tämän hetken seuratuimmista bloggareista, jonka tarttuva kerrontatapa ja pinnan alla kytevä ironinen huumori saa kuuntelijan tempautumaan Sirkan elämään. Kirjassa kuvataan osuvasti ja huumorin pilke silmäkulmassa tavallisen naisen arkista ja näennäisesti tapahtumatonta elämän kulkua. Syyskuussa 2019 julkaistu ”Sirkka” on Saastamoisen ensimmäinen romaani. Aiemmin häneltä on julkaistu omakohtainen masennusta käsittelevä ja kaunistelemattomasti kirjoitettu suuren suosion saavuttanut teos ”Depressiopäiväkirjat”.
Sirkkaa kuvataan kirjassa elämän statistiksi, ihmismassaksi, näennäisesti yhdentekeväksi ohikulkijaksi. Sirkka on järjestelmällinen ja keskinkertainen, tavanomainen keski-ikäinen nainen. Sirkan äiti puolestaan on räiskyvä persoona, joka tuppautuu kylään ja kutsuu tytärtään leikkisästi vanhaksi piiaksi. Sirkalla on myös yksi ystävä, jonka läsnäolo kuitenkin joskus vähän rasittaa. Muuta sosiaalista elämää Sirkalla ei juuri ole, eikä hän sitä oikeastaan kaipaakaan. Sirkka on tyytyväinen näinkin, huonekasvejaan kastellen ja kissaansa silitellen.
Saastamoinen kuvaa Sirkan arjen harmautta herkullisia kielikuvia käyttäen. Sirkka valittaa, huomauttelee biojätteeseen viskatuista muovipusseista ja paheksuu pilkkuvirheitä kaupan ilmoitustaulun lappusissa. Sirkka on järjestystä rakastava yksineläjä, jonka elämässä ei tapahdu juuri mitään. Helsingin Sanomat näkee Sirkan naispuolisena Mielensäpahoittajana, mutta sellaiseksi Sirkka on liian vaatimaton, eikä hän ole niin aktiivisen negatiivinen. Kirja kertoo myös Sirkan sisäisestä aukeamisesta, sillä pikkuhiljaa Sirkka päästää pilkahduksia elämästä osaksi huolella organisoitua arkeaan.
”Sirkka” kertoo yksinäisyydestä ja yksinolosta, lähes jokaisessa meissä piilevästä sisäisestä epävarmuudesta ja siitä, kuinka vaikeaa on joskus olla sosiaalinen. Sirkka kaipaa hiljaisuutta ja täsmällisyyttä, aivan kuten moni keskiverto suomalainenkin. ”Sirkka” onkin iskeytynyt suomalaisten mieliin ja sielunmaisemaan, sen julkaisun jälkeen on jopa syntynyt hashtag #jesuissirkka. Kaupan kassajonossa seisoessaan huomaa miettivänsä, kuinka monta Sirkkaa täälläkin on ostamassa pinaattilettujaan, ja ehkä minustakin löytyy vähän Sirkkaa.
”Sirkka” on lempeä ja pohjimmiltaan toivoa antava tunnustus kaikille harmaille hissukoille ja järjestelmällisille konttorirotille. Niille, joiden elämään säännöt ja järkevyys antavat raamit ja joille rutiinit tuovat tunteen turvallisuudesta. Sirkan hahmo kypsyy omaan tahtiinsa tarinan edetessä, eikä hän edes yritä saavuttaa jotain keinotekoista ja muiden silmissä hyväksyttyä pistettä. Sirkka ei tarvitse ketään muuta tuomaan elämäänsä tarkoitusta, vaan Sirkka itse ja hänen elonsa ovat hyvät juuri näin.
Uuden käyttäjän etu! Uudet käyttäjät pääsevät nyt maksutta kuuntelemaan Anni Saastamoisen mukaansa tempaavan esikoisromaanin ”Sirkka”. Käyttäjätilin avaaminen käy helposti ja voit ladata sovelluksen ja kuunnella valitsemaasi kirjaa milloin ja missä vain kännykällä tai tabletilla. Saastamoisen oivaltava kerronta Pirjo Heikkilän lukemana saa kuulijan pysähtymään ja katsomaan maailman pieniä asioita uudella tavalla, lämpimästi ja vähempään tyytyen. Elämässä ei ehkä sittenkään tarvitse tavoitella aina suurinta ja kauneinta.