Sinisilmäiset
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Sinisilmäiset

Huijatuksi tuleminen on helpompaa kuin uskomme. Kun maailmanluokan pyramidihuijauksen suunnittelija Bernie Madoff jäi viimein kiinni, kaikkien huulilla oli kysymys: kuinka huijari oli pystynyt jatkamaan petkutusta niin pitkään? Malcolm Gladwellin vuonna 2019 julkaistu kirja "Sinisilmäiset" pureutuu polttavaan aiheeseen: miksi olemme kyvyttömiä tunnistamaan valehtelua?

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Sisältö

Suuren luokan huijauksia tapahtuu yhä useammin: kavalluksia, poliittista petturuutta – lista on loputon. "Sinisilmäiset" käy läpi usean tunnetun huijarin tarinan, mukaan lukien maailman suurin pyramidihuijaus, ja perehtyy siihen, miksei huijareita tunnisteta ajoissa. Useista hälytysmerkeistä huolimatta huijarit pääsevät usein hyvin pitkälle ennen kuin jäävät kiinni.

Huijarien kautta Gladwell tulkitsee, miksi luotamme sokeasti ihmisten rehellisyyteen. Gladwell tuo esille, kuinka jopa henkilöt, jotka ovat erityisesti koulutettuja tunnistamaan petoksen, kuten CIA-agentit ja tuomarit, ovat surkeita tunnistamaan valehtelua. Malcolm tarkastelee kirjassa inhimillistä tarvettamme luottaa toisiin silloinkin, kun faktat puhuvat toista.

Kritiikki

Malcolm Gladwell on kirjoittanut useita menestyskirjoja ja ollut TIME-lehden 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen listalla. Uutuuskirjassa Gladwell tarkastelee kattavasti inhimillisiä tarpeitamme ja hyväuskoisuutta, mutta kirjaa on kritisoitu siitä, että hänen tulkintansa todellisuudesta on liian mustavalkoinen, ja paikoin tämä häiritsee myös "Sinisilmäisiä" lukiessa.

Malcolmin selkeä viesti kirjassa on, että pelkkään vaistoon luottaminen ihmisen rehellisyyttä arvioitaessa ei ole missään olosuhteissa suotavaa. Vastapainoksi hän kuitenkin esittää myös mielenkiintoisen näkemyksen, joka puoltaa hyväuskoisuutta. Suuren yleisön mielestä kirja on mielenkiintoinen tutkimus ihmisten hyväuskoisuudesta ja sisäsyntyisestä tarpeestamme luottaa muukalaisiin.

Kuuntele "Sinisilmäiset" ilmaiseksi

Äänikirja on mainio tapa kokea kirja, sillä sitä voi kuunnella esimerkiksi muiden askareiden lomassa. "Sinisilmäiset" löytyy jo usean äänikirjasovelluksen valikoimasta, joten jos et ole vielä tutustunut äänikirjojen maailmaan, nyt siihen on oiva tilaisuus: monet äänikirjasovellukset tarjoavat uudelle käyttäjälle ilmaista kokeilujaksoa.