Seitsemän veljestä
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Seitsemän veljestä

”Seitsemän veljestä” on äänikirja, joka kertoo tarinaa suomalaisuuden ytimestä ennen teollista aikaa. Kirja on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 1870. Aleksis Kivi, oikealta nimeltään Aleksis Stenvall, kirjoitti uransa aikana useita romaaneja, novelleja ja näytelmiä. Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija, ja hänen teksteissään sekoittuvat useat eri tyylisuunnat, kuten romantiikka ja realismi. Kivi osoitti kirjallista lahjakkuutta jo varhain ja oli muun muassa oman kotiseutunsa ainoa ei-säätyläinen, joka kirjoitti ylioppilaaksi.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

Kirjan keskiössä ovat sen nimen mukaan seitsemän veljestä: Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. He ovat kaikki hyvin erilaisia persoonia, joiden vanhemmat ovat kuolleet, ja pojat asuvat keskenään perimällään Jukolan tilalla. Veljesten isä ei koskaan välittänyt maanviljelystä, vaan suosi ennemmin metsästystä, joten veljeksetkään eivät maata juuri viljele. Porukan vanhin, Juhani, toimii perheen johtajana. Hän on itsepäinen ja äkkipikainen nuori mies, jolla koulunkäynti ole helppoa.

Kirjassa veljekset yrittävät muun muassa opetella lukemaan kunnolla ja löytää itselleen vaimot. Samalla otetaan myös yhteen naapurikylän eli Toukolan poikien kanssa. Veljekset myös muun muassa karkaavat ankaran lukkarin opetuksesta erinäisiin seikkailuihin. Kirjassa kuvataan hyvin 1800-luvun maalaiselämää, jossa juodaan, tapellaan ja saunotaan. Samalla kuitenkin myös keskustellaan, lausutaan runoja, seikkaillaan ja muodostetaan myös uusia ystävyyksiä. Kaikki veljekset ovat omanlaisia persooniaan, jotka tulevat mainiosti esiin tarinan eri juonikuvioissa ja käänteissä.

Mielipiteitä kirjasta ”Seitsemän veljestä”

”Seitsemän veljestä” on noussut suomalaiseksi klassikoksi, mutta ilmestyessään kirja sai oman aikansa kirjallisuuspiireissä melko vähän ymmärrystä ja siihen suhtauduttiin nihkeästi. Aleksis Kivi purki tekstiin omaa ahdistustaan, eikä ja realistinen kerronta juurikaan sopinut tuon ajan romanttiseen ihanteeseen. Kivi ei myöskään kuvannut veljeksiä erityisen ylevästi, vaan toisinaan jopa suorastaan raadollisesti, eikä sitä katsottu hyvällä 1800-luvulla. Kirja alkoi kiinnostaa vasta myöhempiä sukupolvia, kun vastaavia, tosin hieman kevyempiä teoksia, alkoi ilmestyä enemmän.

”Seitsemää veljestä” pidetään nykyään suomalaisen kirjallisuuden kulmakivenä, ja Aleksis Kiven kirjallista neroutta alettiin ymmärtää vasta myöhemmin. Äänikirja on erinomainen teos kaikille, jotka haluavat tutustua Suomen maalaiselämään 1800-luvulla. Teos kertoo suomalaisuudesta muidenkin kuin säätyläisten näkökulmasta ja pohtii nuorten miesten ongelmia ja yhteiskunnallista asemaa omassa ajassaan. Kirjassa käytetään myös runsaasti erilaisia vertauskuvia ja kielellisiä ilmaisuja, jotka ovat riemastuttaneet lukijoita ja kuulijoita niin paljon, että kirjan pariin on palannut mielellään uudelleenkin.

Kuuntele ”Seitsemän veljestä” ilmaiseksi

Äänikirjojen kuuntelu on mukavaa puuhaa ja parasta on, että sitä varten ei tarvitse erikseen istua lukemaan, vaan samalla voi tehdä muita asioita. Erilaiset sovellukset tarjoavat äänikirjoista kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua äänikirjoihin maksutta, mutta kokeilujaksojen pituuksissa ja laajuudessa on eroja eri palvelujen välillä. Moni sovellus on ottanut valikoimiinsa myös Aleksis Kiven mestariteoksen ”Seitsemän veljestä”, joten nyt on erinomainen hetki käydä tuumasta toimeen ja suunata seitsemän veljeksen kanssa kohti uusia seikkailuja.