Se mikä ei tapa
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Se mikä ei tapa

David Lagercrantz on julkaissut edesmenneen Stieg Larssonin aloittamaan Millenium-sarjaan jatko-osan, jossa palataan sarjan suosikkihahmojen jännittävään elämään. David Lagercrantz on ruotsalainen kirjailija ja journalisti, joka on tunnettu erityisesti kuvaavista elämäkerroista, mutta hän on viimeaikoina kunnostautunut myös trillereiden saralla. Lagercrantzin tyyliä kuvataan kerronnalliseksi ja kuvaavaksi. Vaikka Lagercrantz kirjoittikin jatko-osan Millenium-sarjaan, on hän itse kertonut osan olevan itsenäinen, sillä Larssonin suora matkiminen olisi ollut typerää. David Lagercrantz kertoo aina olleensa kiinnostunut poikkeavista, omaa tietään kulkevista hahmoista niin kirjallisuudessa kuin todellisessakin elämässä.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Se mikä ei tapa” kietoutuu nuoren hakkerineron Lisbeth Salanderin ja toimittaja Mikael Blomkvistin lisäksi myös tiivisti professori Frans Balderin ja hänen poikansa Augustin tarinaan. August on autistinen, eikä puhu lainkaan. Frans palaa kirjassa Tukholmaan työskenneltyään pitkään Yhdysvalloissa ja ottaa yhteyttä Mikael Blomkvistiin. Blomkvist itse on kovan paineen alla, sillä lehdessä, jossa hän työskentelee, on uusi omistaja. Blomkvist tasapainoilee oman työnsä ja ilkeiden juorujen välillä, jotka kertovat hänen menettäneen otteensa. Frans Balderin soitto saa kuitenkin Blomkvistin varpailleen.

Puhelimessa Balder kertoo hänellä olevan tietoa, joka saattaa järkyttää jopa koko maailmaa. Hän ehtii myös vinkata Blomkvistille olleensa yhteydessä naispuoliseen tietokonehakkeriin, joka kuulostaa Blomkvistin mielestä epäilyttävän tutulta. Ennen kuin Blomkvist pääsee aloittamaan juttuaan, Balder joutuu kuitenkin omien tietojensa vuoksi murhatuksi, ja hänen autistisesta August-pojastaan tulee murhan ainoa silminnäkijä. Lisbeth Salander puolestaan on sekaantunut hakkerijoukon tekemään massiiviseen hyökkäykseen Yhdysvaltain tiedusteluelimiä vastaan. Kirja kertoo alkuun kahta eri tarinaa, jotka se myöhemmin yhdistää taitavasti yhdeksi suureksi jännitysnäytelmäksi.

”Se mikä ei tapa” – lukijoiden ja kuulijoiden mietteitä

”Se mikä ei tapa” on David Lagercrantzin ensimmäinen Millenium-sarjan jatko-osa ja sittemmin niitä on ilmestynyt vielä kaksi lisää. Ajatus siitä, että joku muu jatkaa Stieg Larssonin työtä on herättänyt kirjailijan faneissa ristiriitaisia ajatuksia ja mediassa on sekä ylistetty, että kauhisteltu David Lagercrantzin itsenäistä jatko-osaa sarjaan. Ilkeimmät ovat sanoneet, että kyseessä on ainoastaan rahastusyritys, kun taas osa on ollut sitä mieltä, että sarja ansaitsee ehdottomasti lopun, vaikka sen tekisikin joku toinen. Niin tai näin, ”Se mikä ei tapa” on ollut jättimenestys.

Kirjan lukijat ja kuuntelijat ovat pitäneet kirjassa erityisesti sen mukaansatempaavuudesta ja siitä, miten taitavasti David Lagercrantz onnistuu yhdistämään kaksi eri hahmoa osaksi jännittävää tarinaa. Lisäksi Lisbethin hahmo kehittyy huomattavasti kirjan aikana ja saa myös uusia piirteitä, joita ei aiemmin lukiessa ollut tullut ajatelleeksi. Lagercrantz on saanut myös kiitosta siitä, miten hän onnistuu välittämään vallitsevaa tunnelmaa ja saa toisinaan pelkällä kuvailulla kylmät väreet nousemaan pitkin selkää. Suhtautuminen kirjaan omana itsenäisenä teoksenaan, ei suorana jatko-osana, tuo siihen uudenlaista syvyyttä.

Kuuntele ”Se mikä ei tapa” ilmaiseksi 40 päivän ajan

Suomessa on saatavilla useita eri äänikirjojen kuunteluun tarkoitettuja sovelluksia, joiden avulla kirjoja voi kuunnella omalla äidinkielellä. Äänikirjat soveltuvat erinomaisesti nyky-ihmisen arkeen ja niitä on helppo kuunnella esimerkiksi työmatkalla, lounastauolla tai illalla nukkumaan mentäessä. Monet sovellukset ovat ottaneet myös David Lagercrantzin ”Se mikä ei tapa” -teoksen omille listoilleen. Palveluilla on usein tarjolla kokeilujakso, jonka avulla sovelluksen käyttäjä voi kuunnella teosta ilmaiseksi tietyn ajan. Näiden kokeilujaksojen pituudet ja niiden tarjoama sisältö vaihtelevat, mutta löydettyäsi sopivan, kannattaa ”Se mikä ei tapa” ehdottomasti ottaa kuunteluun.