Satakieli
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Satakieli

”Satakieli” on Kristin Hannahin kirjoittama romaani, jossa kerrotaan kahden sisaruksen tarinaa natsien miehittämästä Ranskasta sodan aikana. Tarinassa käsitellään kahden erilaisen ihmisen selviytymistarinaa poikkeavissa olosuhteissa. Kirja julkaistiin vuonna 2015, ja se oli bestsellerlistojen kärjessä useita viikkoja. Kirjan kirjoittaja Kristin Hannah on yhdysvaltalainen juristi, joka kuitenkin hylkäsi lakiuran ja ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi 90-luvulla. Hän on kirjoittanut useita bestseller-teoksia ja voittanut useita kirjallisuuden alan palkintoja. ”Satakieli”-teoksesta on tekeillä myös Hollywood-elokuva.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

Kirjassa seurataan kahta sisarusta, Viannea ja Isabellea, jotka ovat hyvin erilaisia, ja tarinaa käsitelläänkin eri lähtökohdista. Vianne on vanhempi ja sovinnaisempi. Hänen miehensä on joutunut rintamalle, ja Viannen päämäärä on pitää perheensä hengissä hinnalla millä hyvänsä. Hän on valmis myös yhteistyöhön valloittajien kanssa. Nuorempi ja kapinallisempi Isabelle puolestaan toimii aktiivisesti miehitystä vastustaen ja liittyy Ranskan vastarintaliikkeeseen. Isabelle toimiikin vastarintaliikkeessä tehokkaasti ja aktiivisesti sekä joutuu myös natsien etsinnän kohteeksi.

Kirja sisältää kaksi kertojaa, joista toinen kertoo tarinaa minä-muodossa ja toinen objektiivisessa kolmannessa persoonassa. Minä-kertoja paljastuu myöhemmin Vianneksi. Tarinassa käsitellään muun muassa paljon sodanaikaisia kauheuksia, kuten kuolemaa ja ihmisiä kohtaan tapahtuvia julmuuksia, juutalaisvainoja ja seksuaalista väkivaltaa. Se kertoo myös perheen sisäisistä konflikteista, kahdesta erilaisesta siskosta ja siitä, miten he ovat vieraantuneet toisistaan. Kirja on herättänyt lukijoissa runsaasti erilaisia ajatuksia, ja sitä on kuvailtu ennen kaikkea vaikuttavana ja mieleenpainuvana teoksena.

Mikä on johtanut ”Satakieli”-teoksen suosioon

Kirjan suosio perustuu varmasti osin siihen, että sen kaksi erilaista hahmoa tulevat lukijalle kerronnallisesti hyvin läheiseksi ja molempiin on helppo samaistua, vaikka heidän ideologiansa tuntuisivatkin vierailta. Lukijat ovat ihastuneet ”Satakieli”-kirjassa erityisesti siihen, että se kykenee samalla esittelemään sota-ajan kauhuja, mutta pitäytyy kuitenkin pääteemassaan, rakkaudessa, joka lohduttaa ja antaa lukijoille eräänlaista toivoa. Kirja on saanut ylistystä myös siitä, että se on nostanut esille naisten vähän puhuttua roolia sodassa.

Teoksessa lukijoihin ovat tehneet vaikutuksen sen eteen tehty taustatyö ja tutkimus. Se välittyy selkeästi lukijoille siinä, miten kirjojen hahmojen tunteita kuvataan, ja miten historialliset faktat ovat tarkkoja. Kirja pitää yllä lukijan mielenkiintoa, ja sitä on kehuttu samalla mukaansatempaavaksi ja kuitenkin raadolliseksi. Sen lukemista on jatkettava, vaikka samalla hahmojen asemaan eläytyminen saattaa olla jopa tuskallista. Ennen kaikkea kirjasta paistaa kuitenkin häivähdys toivoa epätoivonkin hetkillä, ja juuri se saa jatkamaan eteenpäin.

Kuuntele ”Satakieli” ilmaiseksi 40 päivän ajan

”Satakieli” on saatavilla äänikirjana, ja monet äänikirjasovellukset tarjoavat uusille käyttäjille mahdollisuuden kuunnella tämä koskettava teos ilmaiseksi. Netissä on useita sovelluksia, jotka antavat mahdollisuuden kuunnella äänikirjoja suomeksi, ja äänikirjojen suosion kasvaessa näiden sovellusten sisältö tulee myös päivittymään ja laajenemaan. Äänikirjoja voi mainiosti kuunnella lähes missä vain ja ne ovat erinomaista viihdettä esimerkiksi työmatkoille tai kävelylenkille. Uusille käyttäjille on tarjolla kokeilujakso, jonka aikana äänikirjojen sisällöstä ei tarvitse erikseen maksaa.