Sapiens
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Sapiens

Historioitsija Yuval Noah Hararin "Sapiens" on mullistava teos, vaikkei se tarjoilekaan uusia oivalluksia tai keksintöjä. Tuskin koskaan aiemmin ihmiskunnan historia on laitettu yhtä mielenkiintoiseen muotoon alusta nykyaikaan asti. Kirjan 500 sivulla Harari paneutuu ihmiskunnan käännekohtiin eli kognitiivisen, maanviljelyn, yhdentymisen ja teknologian vallankumouksiin. Kirja haastaa lukijansa miettimään historian valossa nykyisyyttä ja tulevaa. Olemmeko oppineet menneisyydestämme tarpeeksi pärjätäksemme tulevaisuuden haasteissa? Harari voi ainakin toimia oppaana sinne, mistä olemme tulleet.

Lyhyt historiamme

"Sapiens"-kirja eli ihmisen lyhyt historia on näppärästi tiivistetty versio ihmiskunnan menneisyydestä. Se on syntynyt kirjailijan omasta tarpeesta esitellä opiskelijoille selkeä aikajanallinen historiikki ihmisen kehityksestä. Miksi ihmisestä tuli muita rinnakkaislajeja parempi? Miten ja miksi ihminen siirtyi metsästyksestä viljelijäksi? Mistä syntyivät uskonnot, lait, raha ja valtakunnat? Kuinka kulutusyhteiskunta ja valtiojärjestelmät muuttavat meitä ja millaisena näyttäytyy tulevaisuutemme? Monet vastaukset kirjassa ''Sapiens'' ovat lukijalle yllättäviä, mutta kuitenkin ymmärrettäviä, josta voidaan kiittää kirjailijan selkokielisyyttä.

Hararin kirja kattaa pitkän aikavälin, joten tiivistyksiä on jouduttu tekemään rankasti. Hyvä kuitenkin niin, sillä muuten kirjassa tuskin säilyisi mielenkiinto yhtä intensiivisesti. Maailmankaikkeus sai alkunsa noin 13,5 miljardia vuotta sitten, ja Homo Sapiens on ollut pallolla 150 000 vuotta. Harari kertoo kansantajuisesti, kuinka olemme nousseet asemaamme, ja se on juuri yksi kirjan vahvuuksista. Menestykseksi noussut "Sapiens" on kiinnostanut laajaa lukijakuntaa helppolukuisuuden takia. Se ei sorru liian vaikeisiin käsitteisiin tai teorioihin.

Maanviljelyn vallankumouksesta uskontoon

Kirjan ehkä eniten kohuttu osuus on maanviljelys, jota Harari pitää yhtenä Homo Sapiensien virheistä. Osa kriitikoista on antanut kirjalle murska-arvion juuri kyseisen osuuden vuoksi. Kirjailija pysyy kuitenkin asiassa ja perustelee hyvin, miksi siirtyminen metsästyksestä ja keräilytaloudesta maanviljelyyn on ollut ihmiskunnalle karhunpalvelus. Harari on tehnyt niin hyvin läksynsä, että historiallisista käännekohdista ei kritiikkiä ole juuri esitetty, enemminkin kirjailijan mielipiteistä liittyen ihmisen valintoihin. Historiaan vaikuttajia on ihmiskunnasta vain ani harva, mikä tulee esiin myös kirjasta.

Kirja on otettu innostuneesti vastaan, mutta soraääniä on kuultu esimerkiksi uskonnollisista piireistä, joiden mukaan Harari ei anna tarpeeksi arvoa kirkon asemalle keskiajan opetusvastaavana ja uskontojen vaikutukselle ihmisyyteen. Toisaalta usea kriitikko on nostanut Sapiensin yhdeksi aikamme tärkeimmistä virstapylväistä kirjallisuuden maailmassa, sillä se peilaa nykyisyyttä menneisyyteen ja pyrkii myös avaamaan sen avulla tulevaisuuden näkymiä. Useimmiten kirjasta esitetty arvostelu tuntuu olevan ajatusmaailmaa mullistava, mitä kirja taatusti on monessakin mielessä.

Kuuntele "Sapiens"-kirjaa ilmaiseksi

Menestysteos ''Sapiens'' on nyt ladattavana kätevästi audiosovelluksen kautta kaikille suomalaisille asiakkaille. "Sapiens"-kirja sopii kuunneltavaksi työmatkalla, kävelylenkillä tai vaikkapa siivoillessa. Monet asiat hoituvat kuin huomaamatta mielenkiintoisen tarinan lomassa. Monen sovelluksen tarjoaman maksuttoman kokeilujakson avulla voit tutustua ilmaiseksi tähän maailmankuuluun teokseen ja kokeilla, miten helppoa on nauttia muistakin kirjallisuuden suosikkiteoksista äänikirjana. Lempikirjojen kuuntelemista ei kannata jättää, vaikka arki olisikin kiireistä – se tuo vaihtelua keskelle arjen rutiineja ja piristää päivää kummasti!