Rikkaruoho
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Rikkaruoho

Ruotsalainen Otto Gabrielson on suomalaisen Jörn Donnerin avioton poika. Rikkaruoho kertoo hänen suhteestaan ja tuntemuksistaan isäänsä kohtaan.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Otto Gabrielssonin teos tunnetaan kokonaisuudessaan nimellä Rikkaruoho - viimeinen kirje isälle, ja se ilmestyi huhtikuussa 2019. Gabrielssonin kirjaa kuvailtiin hyljeksityn poikapuolen puheenvuoroksi ja se onkin melko katkeraa, mutta samalla sydäntäsärkevää luettavaa. Jörn Donner on myöntänyt julkisuudessa, että huolehtii ainoastaan kahdesta lapsestaan ja on antanut melko karuja lausuntoja vanhemmuudesta. Otto Gabrielsson haluaa teoksellaan antaa äänen sekä itselleen että muille unohdetuille lapsille.

Rikkaruoho - tarina

Otto Gabrielsson sai ajatuksen kirjan kirjoittamiseen, kun hänen isänsä Jörn Donner kirjoitti Mammutti-teoksessaan kahden lapsensa olevan erehdys. Jo tätä ennen isältä saatu kohtelu oli ollut tylyä ja välinpitämätöntä. Rikkaruoho onkin jäähyväiskirje isälle, jossa Otto Gabrielsson haluaa saada oman asiansa julkisesti kuuluville. Kirjassa kerrotaan hylkäyksen aiheuttamista tunteista, ja teksti on osoitettu suoraan pojan isälle, jolle kertoja sanoo sanottavansa.

Gabrielsson puhuu kirjassa runsaasti myös siitä suuresta kateudesta, jonka lapsien epätasarvoinen kohtelu sai aikaan. Otto seuraa sivusta, kuinka velipuolet saavat isän huomion, mutta hän itse joutuu sivuutetuksi. Rikkaruoho kuvaakin Gabrielssonin tuntemuksia siitä, millaisena hän olettaa isänsä hänet näkevän: jonain, mitä ei edes pitäisi olla olemassa. Kirjassa Gabrielsson korostaa tästä huolimatta olevansa Donnerin poika siinä missä muutkin lapset.

Mielipiteitä teoksesta Rikkaruoho

Rikkaruoho herätti ilmestyessään luonnollisesti paljon kohua. Jo aiemmin Donner oli esittänyt lausuntoja, joissa hän on kertonut olemattomasta suhteestaan lapsiinsa. Ennen Gabrielssonin kirjaa ei kuitenkaan oltu juurikaan kuultu niiden lapsien mielipiteitä, jotka olivat jääneet Donnerin elämän ulkopuolelle. Rikkaruoho herätti runsaasti keskustelua lasten yhteiskunnallisesta asemasta ja oikeudesta isään, varsinkin, kun Gabrielsson kertoo vinoutuneen isäsuhteen johtaneen vakaviin ongelmiin omalla kohdallaan.

Moni lukija on kuvaillut Rikkaruohoa riipaisevaksi, mutta kuitenkin tärkeäksi teokseksi. Se on ennen kaikkea omien tunteiden purkamista, ja moni lukija myös samaistuu helposti Gabrielssonin tekstiin. Toisaalta kuitenkin kirjassa välittyy tietynlainen ymmärrys ja anteeksianto. Jotkut lukijat ovat kertoneet paikoin jopa hymyilleensä lukiessaan Otto Gabrielssonin viimeistä kirjettä isälleen. Tylystä tyylistä huolimatta kirjassa välittyy se, että kaikki on nyt sanottu.

Kuuntele Rikkaruoho ilmaiseksi

Mikäli Jörn Donnerin elämän nurja puoli ja nyt jo aikuisen lapsen näkökulma kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti kuunnella Rikkaruoho - viimeinen kirje isälle äänikirjana. Tarina on valaiseva ja herättää mitä erilaisimpia ajatuksia. Lisäksi se kuuluu useiden äänikirjasovellusten valikoimiiin. Näistä sovelluksista on käyttäjille usein tarjolla ilmainen kokeilujakso, jonka avulla käyttäjä voi testata sen sopivuutta. Otto Gabrielssonin kirjan voi kuunnella tämän maksuttoman jakson aikana.