Polta nämä kirjeet
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Polta nämä kirjeet

Ruotsalaisen kirjailijan ja toimittajan Alex Schulmanin vuonna 2018 ilmestynyt ja keväällä 2020 suomennettu Polta nämä kirjeet -teos on tosielämään pohjautuva romaani kirjailijan omista lapsuusmuistoista ja suvun vanhoista kirjeistä kootuista tapahtumista. Kirjailija kuvaa mestarillisesti sukupolvien takaista dramaattista kolmiodraamaa, jonka seurauksena syntyneet monisäikeiset traumat ja henkinen julmuus tuhoavat ihmissuhteita useammassa sukupolvessa.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

Kirjassa Alex Schulman pohtii sisällään myllertävää ja omaan perhe-elämäänsä heijastuvaa selittämätöntä vihan tunnetta ja alkaa terapeuttinsa kannustamana tutkimaan sukunsa tarinaa. Selitys löytyy lopulta kirjailijan isovanhempien aikana tapahtuneista, jälkipolvien elämään myöhemmin vaikuttaneista tapahtumista. Polta nämä kirjeet on jännitysromaania muistuttava sukutarina rakkaudesta ja pettämisestä sekä niitä seuranneista vihasta ja henkisestä julmuudesta, jonka seuraukset näkyvät vielä kolmannessa polvessa.

Polta nämä kirjeet etenee sujuvasti kolmessa keskenään limittyvässä aikatasossa. Nykyhetken Alex Schulman etsii vastauksia suvun menneisyydestä arkistoja tutkien sekä lukemalla vanhoja päiväkirjoja ja kirjeitä. Toisessa tasossa Alex muistelee lapsuuden vierailuja lempeän mummin ja äkkipikaisen vaarin luokse. Kolmas aikataso sijoittuu äidin vanhempien nuoruuteen, erään juhannuksen alusviikolle, jonka tapahtumien seurauksia kaikki kolmiodraaman osapuolet kantoivat elämänsä loppuun asti.

Kritiikki

Polta nämä kirjeet on saanut ylistävät arvostelut sekä Ruotsissa että Suomessa, ja sen pohjalta on tekeillä jo elokuvakin. Kirja kiinnostaa monia jo pelkästään sivuilla vilisevien tunnettujen henkilöiden vuoksi: Alex Schulmanin isovanhemmat eli Sven ja Karen Stolpe olivat kumpikin kuuluisia ruotsalaisia kirjailijoita eikä kolmiodraaman kolmas osapuoli, kirjailija, lehtimies ja kriitikko Olof Lagercrantz, jäänyt julkisuudessa heidän varjoonsa.

Romaanin taidokkaasti kuvattu rakkaustarina kertoo myös sydäntäsärkevän kohtalon naisesta, joka alistuu lopulta miehensä tyrannialle vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Kirjailija tuo esille perheen ja sen historian valtavan merkityksen meihin. Mukanamme kulkee menneiden sukupolvien muistoja, tunteita ja vaiettuja tarinoita. Kirjaa on kuvattu myös aallonmurtajaksi, jonka tuomien oivallusten myötä tulevat sukupolvet voivat muuttaa toimintatapojaan ja saada rauhan.

Kuuntele "Polta nämä kirjeet" ilmaiseksi

Polta nämä kirjeet on nyt saatavilla suomenkielisenä äänikirjana usealle sovellukselle. Teos koskettaa henkilökohtaisella kuvauksellaan kielletystä intohimosta, siitä seuranneesta kaiken tuhoavasta mustasukkaisuudesta sekä traagisista, monen sukupolven elämään heijastuneista seurauksista. Nyt voit kuunnella ylistävät arvostelut saaneen teoksen täysin maksutta useilla eri sovelluksilla. Tarina ja sen kerronta pitävät kuulijansa maagisesti otteessaan alusta loppuun asti.