Pilvilinna joka romahti
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Pilvilinna joka romahti

Millennium-trilogia on huiman suosion saavuttanut rikosromaanisarja, jonka on luonut ruotsalainen kirjailija ja yhteiskunnallisesti aktiivinen toimittaja nimeltään Stieg Larsson. ”Pilvilinna joka romahti” on rikostrilogian päättävä teos, joka on julkaistu vuonna 2007. WSOY julkaisi teoksen suomeksi vain vuotta myöhemmin Marja Kyrön suomentamana. Trilogian kolmas teos jatkaa kahden ensimmäisen osan tapaan tietokonenero ja hakkeri Lisbethin sekä toimittaja Mikaelin taistelua raakaa rikollisuutta vastaan. Vaarallisten asioiden tutkiminen asettaa kuitenkin kaksikon hengenvaaraan ja etenkin Lisbeth halutaan hiljentää vaikutusvaltaisten tahojen toimesta.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Pilvilinna joka romahti” -teoksen tapahtumat ovat suoraa jatkoa trilogian aiemmille osille, joissa Lisbeth ja Mikael kaivelivat myös arkaluonteisia asioita. Asioiden tonkiminen asettaa kuitenkin Lisbethin ja Mikaelin todelliseen vaaraan. Nuori hakkerinainen Lisbeth joutuu muun muassa palkkamurhaajan jahtaamaksi ja elävältä haudatuksi täpärästi pelastuen. Lisbeth kuljetetaan myös vakavasti loukkaantuneena sairaalaan yhdessä vanhahkon miehen kanssa, jota on isketty kirveellä. Mutta kuka on tämä vanha mies? Selvää on ainakin se, että joku haluaa vaientaa nuoren rikoksia kaivelevan tietokoneneron ikuisiksi ajoiksi.

Lisbethiä syytetään kolmannessa kirjassa murhista ja hän yrittää epätoivoisesti puhdistaa maineensa toimittaja Mikaelin avulla. Millennium-lehden toimittaja Mikael alkaakin penkoa Lisbethin salattua menneisyyttä ja alkaa kirjoittaa paljastusreportaasia. Paljastuvien asioiden on tarkoitus puhdistaa niin Lisbethin maine kuin myös ravistella koko hallitusta ja turvallisuuspoliisia. Viimeinkin Lisbethillä on mahdollisuus selvittää menneisyytensä asiat. Lisbethin menneisyydestä selviääkin trilogian päätösosassa täysin uudenlaisia ja odottamattomia asioita – sekä ihmisiä. Millennium-sarjan kolmas kirja pitää lukijan jännityksessä ja onnistuu yllättämään juonenkäänteillään vielä senkin jälkeen kun lukija luuli jo arvanneensa tapahtumien kulun.

Kritiikki

Trilogian kolmas teos jatkaa intensiivisesti suoraan niistä tapahtumista mihin edellinen ”Tyttö joka leikki tulella” -teos jäi. Kirjan piinaavat ja yllättävät tapahtumat pitävätkin lukijaa helposti otteessaan alusta aina loppuun saakka. Ei ole siis ihme, että kirja on valittu parhaaksi pohjoismaiseksi rikosromaaniksi vuonna 2008. Stieg Larssonin ”Pilvilinna joka romahti” -teos sai myös Lasiavain-palkinnon, jonka myöntää vuosittain dekkarijärjestö Skandinaviska Kriminalsällskapet (SKS). Kolmannen teoksen lisäksi myös sarjan ensimmäinen ”Miehet jotka vihaavat naisia” -niminen osa on palkittu samalla Lasiavain-palkinnolla vuonna 2006.

Millennium-trilogia on valtavan suosion saavuttanut sarja, jota myydään kymmenissä eri maissa ja jota on käännetty usealle eri kielelle. Vuoden 2015 maaliskuuhun mennessä Millennium-trilogian kirjoja oli myyty lähemmäs 80 miljoonaa kappaletta. Trilogian kaikki kolme kirjaa ovat ilmestyneet myös Suomessa. Kirjailija Stieg Larsson kuoli kolmannen kirjan valmistuttua sydänkohtaukseen, mutta ruotsalainen kirjailija David Lagercrantz on julkaissut tämän jälkeen Millennium-trilogialle kaksi itsenäistä jatko-osaa; ”Se mikä ei tapa” ja ”Tyttö joka etsi varjoaan”. Millennium-trilogian kolmesta romaanista on tehty lisäksi elokuvat ja trilogiaan pohjautuva TV-sarja.

Kuuntele ”Pilvilinna joka romahti” -kirjaa ilmaiseksi 40 päivän ajan

Uudet kuuntelijat voivat kokeilla kirjaa ilmaiseksi monien Suomessa saatavilla olevien äänikirjasovellusten kautta. Äänikirjasovellukset tarjoavat mahdollisuuden kuunnella suosittuja kirjoja suomeksi puhuttuina. Äänikirja on helppo ja mukava tapa kokea kirja arkiaskareiden lomassa. Kirjan kuuntelu onnistuukin helposti esimerkiksi lenkkeilyn tai ruoanlaiton yhteydessä tai rentoutumishetkenä nukkumaan mennessä. Monet kuuntelumahdollisuuden tarjoavat sovellukset ovat ottaneet valikoimiinsa ”Pilvilinna joka romahti” -teoksen, sekä myös muut suosittuun Millennium-trilogiaan kuuluvat romaanit. Jos et ole vielä tutustunut äänikirjoihin, voit kokeilla niitä nyt uuden käyttäjän etuna jopa maksutta.