Peppi Pitkätossu
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Peppi Pitkätossu

Astrid Lindgren on maailman kuulu ruotsalainen lastenkirjailija. Hänen teoksensa on saanut paljon ihailua ja lukemattomia palkintoja, mutta kritiikkiäkin on vuosien varrella mahtunut mukaan. Joka tapauksessa Astrid Lindgrenin rakastetut tarinat Peppi Pitkätossu -hahmosta saavat lukijan edelleen pauloihinsa. Astrid Lindgrenin 110-vuotisjuhlapäivän kunniaksi kehitetyt tuoreet suomennokset sopivat hyvin nykypäivään – kaikki alkuperäiset lasten romaanit Peppi Pitkätossusta ovat uusina suomennoksina! Tarinat vahvasta tytöstä saavat raikkaan ulkoasun Kristiina Rikmanin kääntämänä, joten uusi lukijasukupolvi pääsee tutustumaan tarinoihin tuoreella otteella. Äänikirja mahdollistaa sen, että Pepin seikkailuja voi kuunnella yhdessä koko perheen voimin.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Peppi Pitkätossu” -tarinat ovat tuttuja lähes jokaiselle suomalaiselle. Kuuluisat tarinat kertovat maailman vahvimmasta tytöstä, joka on myös kiltein, hauskin ja rikkain tyttö. Peppi asuu yksin Huvikumpu-nimisessä talossa seuranaan vain hevonen ja marakatti Herra Tossavainen. Pepillä on kapsäkki täynnä kultarahoja, mutta silti hän kaipaa seuraa isänsä merikapteenin asuessa kuninkaana Etelämeren saarella. Onneksi naapurissa asuvat Tommi ja Annika, ja heidän elämästään tulee monin kerroin hauskempaa, kun Peppi muuttaa kaupunkiin. Pepistä ei nimittäin koskaan tiedä, mitä hän seuraavaksi saa päähänsä. Tyttö saattaa nimittäin leipoa pipareita lattialla tai ryhtyä voimanostajaksi.

Astrid Lindgrenin lasten kirjat ovat maailman luetuimpia kirjoja, ja ne vetoavat tarinoillaan ja symboliikallaan ihmisiin vauvasta vaariin. Pisamanaamaisesta Peppi Pitkätossusta, jonka hiukset sojottavat molemmin puolin päätä, kertovat myös tarinat ”Peppi Pitkätossu astuu laivaan” ja ”Peppi Pitkätossu Etelämerellä”. Nämä kaikki klassiset tarinat sisältävät ytimekästä kerrontaa ihmisyydestä ja rajattomista mahdollisuuksista, jotka löytyvät meidän kaikkien sisältä. Peppi Pitkätossu nimittäin elää maailmassa ilman pelkoa ja häpeää. Kyse ei ole vain lasten saduista, sillä Astrid Lindgrenin kertomukset tempaavat myös aikuisen mukaansa ja johdattavat takaisin lapsenomaiseen uskoon siitä, että kaikki on mahdollista.

Kritiikki

Ehkä Lindgren ei itsekään osannut aavistaa, että hänen tarinansa voisivat elää vuosikymmenestä toiseen. Tuoreet versiot Peppi Pitkätossusta viimeistään tuovat tarinan nykypäivään. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on arvioinut, että uusi suomennos jopa muuttaa mielikuvia Pepistä ja tuo sitä lähemmäksi lasta. Toisaalta Lindgrenin elämä ja kirjat ovat saaneet osakseen myös kritiikkiä: Pepin vapaa kasvatus ja auktoriteettien vastustaminen oli omiaan aiheuttamaan närää 50-luvulla. Kirjat ovat aiheuttaneet paljon keskustelua kasvatuksesta, ja on pelätty, että Peppi antaa kurittomuudellaan huonoa esimerkkiä lapsille. Varsinkin ennen aikaan lapsen tahdon ja uhman nujertaminen oli normaalia.

Lindgrenin sanoissa on jotakin ainutlaatuista ja tarinoita maailman vahvimmasta tytöstä kuunnellaan edelleen mielellään suomalaisissa kodeissa. Ne ovat samaan aikaan hauskoja ja herätteleviä, koskettavia ja kasvattavia. Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu ei suinkaan vuosien saatossa ole lähtenyt Huvikummusta mihinkään hevosensa tai marakattinsa kanssa, vaan on siellä edelleen kaikkia lapsia ja lapsenmielisiä varten. ”Peppi Pitkätossu” -kirjat eivät ole vain lasten satuja, vaan niissä on kerrassaan loistava sisältö, joka puhuttelee vielä aikuisenakin. Ei siis ihme, että Peppi Pitkätossu on jäänyt niin monen aikuisen mieleen syvällisillä oivalluksillaan elämästä.

Kuuntele ”Peppi Pitkätossu” ilmaiseksi

Äänikirjat ovat viime vuosien aikana nousseet Suomessa suureen suosioon. Niiden pariin voi rauhoittua esimerkiksi omalla älypuhelimella tai kuunnella satuja yhdessä perheen pienimpien kanssa. Peppi Pitkätossun tarinoita ja muita mielenkiitoisia kirjoja voi kuunnella monen suomalaisen äänikirjapalvelun kautta. Äänikirjoja pääsee usein kuuntelemaan ilmaiseksi veloituksettoman kokeilun kautta, jolloin tarinoita voi kuunnella rajoittamattomasti. Monissa kotimaisissa äänikirjapalveluissa on tarjolla kaikki ”Peppi Pitkätossu” -tarinat, jotka vetoavat kuulijaan myös uudella vuosikymmenellä astetta modernimmassa muodossa. Hyödynnä mahdollisuus sukeltaa Peppi Pitkätossun kanssa äänikirjojen maailman. Pääset tekemään sen aluksi täysin ilmaiseksi ilman sitoumuksia.