Onnellinen mies
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Onnellinen mies

”Onnellinen mies” on menestyskirjailija Arto Paasilinnan (1942-2018) humoristinen ja satiirinen romaani, joka on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1976. Äänikirja kertoo helsinkiläisestä siltainsinööri Akseli Jaatisesta, joka saapuu pieneen pitäjään johtamaan uuden betonisillan rakennusurakkaa. Paasilinna kirjoitti uransa aikana yhteensä 35 romaania, joista on tehty myös lukuisia televisiosarja- ja elokuvasovituksia. ”Onnellinen mies”- kirja on niistä järjestyksessä neljäs.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

”Onnellisen miehen” juonesta

”Onnellinen mies” on humoristinen kuvaus pienen pitäjän valtasuhteista ja siitä, mitä muutosyritykset voivat saada aikaan. Tarina saa alkunsa, kun Akseli Jaatinen saapuu Kuusmäen pitäjään. Hänen tehtävänään on johtaa rakennusurakkaa, jossa lahonnut puinen silta korvataan uudella betonisillalla. Akseli on reilu mies, jonka johtamistyyliin kuuluu olla mukava omia alaisia kohtaan ja viettää aikaa heidän kanssaan.

Akselin tavat eivät kuitenkaan ole vanhoillisen ja sisäänpäin lämpiävän kunnanjohdon mieleen, ja he yrittävät houkutella Jaatisen alaisen, luottamusmies Manssilan järjestämään lakon työmaalla. Näin Jaatinen saataisiin korvattua henkilöllä, joka olisi enemmän kunnanjohtoa miellyttävä. Manssilan mielestä Jaatinen on kuitenkin paras työnjohtaja, jonka hän on koskaan tavannut. Pitäjän asukkaat ajautuvat ristiriitoihin keskenään, ja mukaan mahtuu hieman romantiikkaakin.

Arto Paasilinnan huumori osuu ja uppoaa

”Onnellinen mies” herätti runsaasti riemua lukijoissaan jo ilmestymisajankohtanaan, ja sen pohjalta tehtiin samanniminen tv-elokuva vuonna 1979. Romaanin huumori uppoaa myös nykylukijoihin, ”Onnellista miestä” on kehuttu kirjablogeissa muun muassa hauskaksi ja hulvattomaksi lukukokemukseksi. ”Onnellinen mies” on osuva kuvaus suomalaisesta 1970-luvun pikkukunnasta ja sen asukkaista, ja siitä miten vallantavoittelu voi johtaa odottamattomiinkin seurauksiin.

Arto Paasilinnan humoristiset romaanit ovat kuuluneet suomalaisten suosikkikirjojen joukkoon jo vuosikymmenien ajan. Lisäksi Paasilinnan kirjat ovat uponneet myös kansainväliseen yleisöön. Hänen kirjojansa on käännetty peräti yli 40 kielelle ja kirjailijan romaaneita on myyty maailmanlaajuisesti yli kahdeksan miljoona kappaletta. Paasilinnan teokset ovat olleet myös kriitikoiden mieleen, ja hän on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja.

Kuuntele ”Onnellinen mies” ilmaiseksi

Jos haluat viettää aikaa hulvattoman hauskan äänikirjan parissa, Arto Paasilinnan ”Onnellinen mies” on hyvä valinta. Äänikirja on helppo tapa teoksesta nauttimiseen. Äänikirjan kuunteleminen onnistuu siihen tarkoitetuilla sovelluksilla, joita on saatavilla suomalaisille kirjallisuuden ystäville. Useat niistä antavat uusille käyttäjille ilmaisen kokeilujakson käyttöön. Hanki hieman piristystä päivääsi ja uppoudu ”Onnellisen miehen” pariin!