”Norsu joka tahtoi nukahtaa ”- äänikirja on tehty lapsille nukahtamisvaikeuksien tueksi. Kirja on jatkoa Carl-Johan Forssén Ehrlin 2015 julkaisemalle nukutuskirjalle ”Kani joka tahtoi nukahtaa”. Teos nousi niin suosituksi, että vuonna 2016 hän kirjoitti puolestaan kirjan norsusta, joka tahtoi nukahtaa. Teoksessa hyödynnetään erilaisia psykologisia rentoutumiskeinoja, jolloin lapsi tuntee olonsa rennoksi ja turvalliseksi ja näin nukahtaa helpommin. Carl-Johan Forssén Ehrlin on ruotsalainen kirjailija, joka julkaisi ensimmäisen kirjansa vuonna 2006.
”Norsu joka tahtoi nukahtaa” kertoo nimensä mukaisesti norsusta, joka on väsynyt ja haluaa nukahtaa. Norsu lähtee vanhempansa kanssa retkelle taikametsän halki. Matkallaan hän kohtaa metsässä muita eläimiä, jotka ovat norsun tapaan unisia ja haluavat myös nukkua. Kirjan tähdätessä nukahtamiseen, on unen saaminen myös sadun loppuratkaisu ja norsu löytää nukahtamisen taian. Tarinan juoni ei ole kovin kummoinen, mikä on sen tarkoituskin. Kaikki tarinassa on uneliasta ja toistoa on paljon.
Nukahtamiseen tähtäävät kirjat tukeutuvat muun muassa äänenpainojen vaihteluihin, lukemisen nopeuden muutoksiin ja muihin oheistoimintoihin, kuten hartaaseen haukotteluun lukemisen lomassa. Nämä sekä muut kirjassa esiintyvät ohjatut rentoutumistoiminnot, esimerkiksi askelmien hidas laskeutuminen, auttavat luomaan rauhallisen ilmapiirin, jolloin lapsi tuntee olonsa turvallisemmaksi ja nukahtaa näin helpommin. Juonessa ei tarkoituksella ole mukana mitään kovin jännittäviä tai seikkailullisia elementtejä tai uusia hahmoja, jotka voisivat herättää lapsen mielenkiinnon liiaksi ja pitkittää nukahtamista.
”Norsu joka tahtoi nukahtaa” on suunnattu erityisesti sellaisille perheille, joissa lapsella on vaikeuksia nukahtaa. Se sopii kuitenkin myös muihinkin tilanteisiin. Monet ovat lisäksi todenneet, että nukutussatu saa lapsen lisäksi myös aikuisen nukkumaan – joko tarkoituksella tai sitten vahingossa. Kuten jo tarinaosiosta käy selvästi ilmi, tämän tyyppisiä nukutuskirjoja ei kannata lukea tavallisten satujen asemasta, sillä niiden juoni on jopa tylsältä vaikuttava, joten niitä tulisikin käyttää vain nukkumaan mennessä.
Jotkut lukijat ovat arvostelleet alkuperäistä painettua kirjaa siitä, että lukuisien, kirjan alussa olevien ohjeiden seuraaminen voi tuntua työläältä. Äänikirja ratkaisee monta ongelmaa sen osalta, sillä nämä lukemisen tekniikat ovat jo valmiina teoksessa, eikä vanhemman näin tarvitse opiskella kirjasta seikkaperäisiä ohjeita oikein lukemiseen. Nukahtamisvaikeuksien selättäminen lapsen kanssa voi kuitenkin olla helpompaa olemalla itse läsnä satuhetkessä eikä vain jättää pelkkää äänikirjaa soimaan, vaikka se ottaakin vastuun lukemisesta pois vanhemmalta.
Useat Suomessa toimivat äänikirjasovellukset tarjoavat uusille rekisteröityville käyttäjilleen ilmaisen, tietyn mittaisen kokeilujakson, joka onkin kätevä ja riskitön tapa tutustua äänikirjoihin ilman sitoumuksia. ”Norsu joka tahtoi nukahtaa” on oiva valinta ilmaisen kokeilujakson äänikirjaksi perheille, joiden lapsilla on vaikeuksia nukahtamisen kanssa, ja myös kaikille muille lapsiperheille iltasaduksi, jolla uni koittaa varmasti. Rentouttavan iltasadun kuuntelu ei suinkaan ole vain lasten etuoikeus, vaan siitä voi nauttia ilmaiseksi kuka tahansa ikään katsomatta!