Normaaleja ihmisiä
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Normaaleja ihmisiä

Normaaleja ihmisiä on irlantilaisen Sally Rooneyn toinen teos, ja se on julkaistu suomeksi äänikirjana vuonna 2020. Kirjailijan esikoiskirja Keskusteluja ystävien kesken koki ilmestymisensä jälkeen suurmenestyksen ja sinkosi Rooneyn suoraan lupaavien kirjailijoiden tähtitaivaalle. Uutuusteoksessa Rooney vie kuulijansa sosiaalisen ja taloudellisen eriarvoisuuden äärelle ja kuvaa taitavasti ihmisten välistä valtaa.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

Normaaleja ihmisiä kertoo kahdesta nuoresta, Connellista ja Mariannesta. Lukioaikana Connell on suosiota nauttiva jalkapalloilija ja Marianne taasen paarialuokkaa. Nuorten välillä on selkeä yhteys, mutta he salaavat ystävyytensä muilta leimautumisen pelossa. Sattumien kautta he päätyvät kuitenkin opiskelemaan samaan yliopistoon, jossa osat yllättäen vaihtuvat. Marianne alkaa säkenöidä, ja Connell jää puolestaan ulkopuoliseksi.

Nuoret pitävät yhtä koko teoksen ajan, ja vaikka heidän suhteensa toimii erinomaisesti, ei se koskaan tunnu muodostuvan oikeaksi seurustelusuhteeksi. He tapaavat muita ihmisiä, mutta tuntuvat aina palaavan toistensa seuraan. Normaaleja ihmisiä käsittelee taidokkaasti eriarvoisuutta ja antaa myös tärkeän opetuksen siitä, että onnellisuus ei ole riippuvainen pankkitilin saldosta tai yhteiskunnallisesta asemasta.

Kritiikki

Sally Rooneyn Normaaleja ihmisiä -teos on otettu kuulijoiden puolelta vastaan suurella ilolla. Sitä on kuvailtu kiinnostavaksi ja hyvään tahtiin eteneväksi kirjaksi, jonka päähenkilöille toivoisi pelkästään hyvää. Kirja vie mukanaan jopa niin, että jotkin kuulijat ovat tunteneet suoranaista turhautuneisuutta, kun päähenkilöt eivät aina tunnu ymmärtävän omaa parastaan.

Rooneyn kirjoitustavan on kehuttu olevan psykologisesti tarkkaa proosaa, joka tutkii taloudellisen ja sosiaalisen eriarvoisuuden vaikutuksia ihmissuhteisiin uskottavasti. Normaaleja ihmisiä -kirjan on todettu kokonaisuudessaan olevan koukuttava ja häpeämätön romaani, joka saa kuulijansa pohtimaan syvällisesti ihmisten välisiä valtasuhteita sekä seksuaalista vetovoimaa. Moni kirjailijan fani pitää Normaaleja ihmisiä -teosta jopa parempana kuin esikoisteosta.

Kuuntele Normaaleja ihmisiä ilmaiseksi

Äänikirja on moderni ja kätevä tapa sukeltaa kirjojen maailmaan silloin, kun siihen ei oikeasti liikenisi aikaa, sillä äänikirjoista on mahdollista nauttia niin bussissa, siivotessa kuin nukkumaan mennessäkin. Usea suomalainen äänikirjasovellus on ottanut Sally Rooneyn Normaaleja ihmisiä kokoelmiinsa, ja jotkin paikat tarjoavat uusille kuulijoilleen jopa ilmaisia kokeilujaksoja.