Noita
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Noita

Vuonna 1974 syntynyt ruotsalainen dekkarikuningatar Camilla Läckberg on ihastuttanut lukijoita ympäri maailman, ja hänen kirjojensa pohjalta on tehty myös elokuvia. ”Noita” on kirjailijan huippusuositun Fjällbacka-sarjan kymmenes teos ja se on ilmestynyt ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 2017. Rikoksia ratkomassa on tuttuun tapaan sympaattinen ja terävä Erica Falk, ja tällä kertaa kirjassa kuljetaan peräti kolmella eri aikatasolla – nykyhetken lisäksi 1980- ja 1600-luvuilla.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

Kirjan tapahtumat saavat alkunsa, kun 4-vuotias Linnea katoaa kodistaan. Juuri samalta maatilalta on kadonnut Stella-tyttö myös 30 vuotta aiemmin, ja pikkutyttö löytyi myöhemmin surmattuna. Teon tunnustivat tuolloin teini-ikäiset ystävykset Marie ja Helen, mutta he peruivat myöhemmin tunnustuksensa. Heistä Marie on palannut tapahtumapaikalle Fjällbackaan uuden elokuvansa kuvauksiin. Onko tämä vain sattumaa vai onko jompikumpi naisista myös uuden katoamistapauksen takana?

Kirjassa liikutaan paitsi nykyhetkessä, myös 1980-luvulla, tuolloin tapahtuneen Stellan surmaamisen ajassa. Historian ystäville ”Noita” on todellinen makupala, sillä kolmantena juonena seurataan 1600-luvulla eläneen Elin Jonsdotterin elämä. Kirjailija tutustui romaaniaan varten Ruotsissa noitina roviolla poltettujen naisten tarinoihin ja Läckberg yhdistää viihdyttävään ja jännittävään ”Noitaan” yhteiskunnallisia kysymyksiä. Kirja käsittelee niin historiallisia noitavainoja, nettitrollausta kuin muukalaisvihaakin osoittaen selviä yhteyksiä näiden ilmiöiden välillä.

Kritiikki

Camilla Läckbergin romaanit ovat saavuttaneet valtaisan suosion maailmalla, ja niitä niiden oikeuksia on myyty jo yli 50 maahan. Odotukset ”Noita”-kirjaa kohtaan olivat siis kovat, mutta teos onnistui täyttämään ne hienosti. Pientä kritiikkiä lähes 700-sivuinen kirja on joutunut kohtaamaan osittain liian turhanaikaiseksi venähtävästä selittelystä. Kokonaisuutena kuitenkin suuri yleisö on ottanut romaanin vastaan valtavalla innolla, ja sen varausjonot kirjastoissa ovat satojen lukijoiden mittaiset.

Camilla Läckbergin dekkarit ovat olleet tavattoman suosittuja myös suomalaisten lukijoiden keskuudessa. ”Noitaan” on mahdutettu useita mielenkiintoisia juonikuvioita, aikakausia ja henkilöhahmoja, mutta Läckberg onnistuu pitämään langat käsissään varsin taitavasti. ”Noita” on ennen kaikkea jännittävä ja viihdyttävä romaani, mutta myös ajatuksia herättävä käsitellessään ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja. Läckberg vahvistaakin sen avulla asemaansa dekkarikuningattarena – tämän kirjan parissa ei mielenkiinto pääse taatusti herpaantumaan.

Kuuntele ”Noitaa” ilmaiseksi 40 päivän ajan

Camilla Läckbergin ”Noita” on suorastaan pakollinen tutustumiskohde kaikille naisen aikaisempien Fjällbacka-dekkareiden ystäville. Jos et ole tämän dekkarikuningattaren teoksiin aiemmin tutustunut, voit aloittaa sen jännittävästä ja viihdyttävästä ”Noita”-kirjasta. Rikosmysteerien lisäksi ”Noidassa” on ripaus historiaa, sillä kirjassa liikutaan myös 1600-luvulla, Ruotsin noitavainojen ajassa. Uudet kuulijat pääsevät kuuntelemaan ”Noitaa” täysin ilmaiseksi 40 päivän ajan. Mukaansa tempaavan dekkarin kuunteleminen onnistuu helposti ja vaivattomasti äänikirjan kuunteluun tarkoitetuilla sovelluksilla.