Nälkäpeli
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Nälkäpeli

Vuonna 2008 julkaistu ”Nälkäpeli” aloitti yhdysvaltalaisen nuortenkirjailijan Suzanne Collinsin kolmiosaisen ”Nälkäpeli”-kirjasarjan, jonka muita osia ovat ”Vihan liekit” ja ”Matkijanärhi”. Tieteisfiktiivinen kirjasarja kertoo synkästä tulevaisuudesta, jossa luonnonkatastrofit ja niitä seurannut sota ovat tuhonneet tuntemamme maailman. Entiselle Pohjois-Amerikan mantereelle on perustettu Panem-niminen diktatuuri, jossa kirjan päähenkilö, 16-vuotias Katniss Everdeen, asuu. Kirjasarja nousi suureen suosioon ympäri maailmaa, ja se on käännetty 26 kielelle. ”Nälkäpeli” on julkaistu lukuisissa muodoissa, kuten pokkari, äänikirja ja e-kirja. ”Nälkäpeli”-trilogian lisäksi Collins tunnetaan Suomessa esimerkiksi ”Alismaan tarinat” -sarjastaan.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Nälkäpeli” kertoo Panem-nimisestä diktatuurista, joka perustettiin Pohjois-Amerikan mantereelle luonnonkatastrofien, kuten kuivuuden, myrskyjen ja tulipalojen tuhottua suurimman osan maasta. Katastrofien jälkeinen sota vähistä jäljellä olevista resursseista tuhosi loputkin, ja raunioille kohosi Panem. Kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta kapina tukahdutettiin julmasti, ja kansalaisten rangaistukseksi kehitettiin vuosittainen Nälkäpeli. Jokaisen vyöhykkeen täytyy arpoa keskuudestaan yksi tyttö ja yksi poika osallistumaan Nälkäpeliin, jossa kilpailijoiden täytyy tappaa toisiaan erämaaolosuhteissa. Tämä kilpailu toimii tositelevisio-ohjelmana, jossa kilpailijat taistelevat hengestään yläluokan seuratessa henkeään pidätellen.

Kirjan päähenkilö Katniss Everdeen on 16-vuotias tyttö, joka asuu Panemin kaivosvyöhykkeellä. Katniss on elättänyt perhettään jo lukuisia vuosia, koska hänen isänsä kuoli kaivosonnettomuudessa. Kirjan alussa Katnissin 12-vuotias pikkusisko Prim arvotaan osallistumaan Nälkäpeliin. Katniss ei halua saattaa siskoaan vaaraan, joten hän tarjoutuu tämän tilalle Nälkäpelin kilpailijaksi. Katnissin vyöhykkeen miespuolinen kilpailija on Peeta, jonka kanssa Katniss matkustaa Panemin pääkaupunkiin Capitoliin valmistautumaan julmaan peliin, joka vie kilpailijansa äärirajoille. Kirjan jatko-osa ”Vihan liekit” jatkuu suoraan siitä, mihin ”Nälkäpeli” päättyy. Kaikki sarjan kirjat on julkaistu myös samannimisinä elokuvina.

Kritiikki

”Nälkäpeli” ja sen jatko-osat ovat olleet yksi viime vuosien kohutuimpia kirjasarjoja rankan ja raadollisen aiheensa ansiosta. Vaikka kirja onkin suunnattu nuorille, sen tiukka ote yhteiskunnallisiin aiheisiin, epäoikeudenmukaisuuteen ja ihmisluonteen raadollisuuteen tekee siitä sopivan myös aikuisille lukijoille. Jotkut tosin pitävät kirjojen synkkää ja raakaa maailmaa sopimattomana kaikkein herkimmille lukijoille. Lukijat ympäri maailmaa ovat kuitenkin ottaneet ”Nälkäpelin” omakseen. ”Nälkäpeli”-sarjan kirjoja on myyty yli 65 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti, ja myös kirjojen perusteella ohjatut elokuvat ovat nousseet valtavaan suosioon

Lukijoiden suosion lisäksi ”Nälkäpeli” on saanut hyvän vastaanoton kriitikkojen keskuudessa, ja sitä on kuvailtu juoneltaan loistavaksi, mukaansatempaavaksi sekä vetäväksi. Etenkin päähenkilö Katniss Everdeen on kriitikoiden mukaan kiehtova ja monitasoinen henkilöhahmo. Muut nimekkäät kirjailijatkin, kuten ”Houkutus”-kirjasarjan kirjoittanut Stephanie Meyer ja Stephen King, ovat ylistäneet ”Nälkäpeli”-trilogiaa ja erityisesti sen ensimmäistä osaa, joka houkuttelee lukijan palaamaan takaisin Panemin dystooppiseen maailmaan kerta toisensa jälkeen. ”Nälkäpeli” on voittanut myös lukuisia palkintoja, kuten Publisher's Weekly -lehden Paras kirja -palkinnon vuonna 2008.

Kuuntele ”Nälkäpeli”-äänikirjaa ilmaiseksi

Suzanne Collinsin supersuosittu romaani ”Nälkäpeli” toimii loistavasti myös äänikirjana, sillä se pitää kuuntelijan otteessaan jännittävillä käänteillään. Äänikirjojen kuuntelu mahdollistaa kirjasta nauttimisen vaikkapa arkisten askareiden ohella tai lenkkipolulla tallatessa, joten kiireisilläkin ihmisillä on tervetullut tilaisuus perehtyä erilaisiin kirjoihin ja löytää uusia suosikkeja. ”Nälkäpeli”-äänikirja löytyy lukuisten äänikirjoja tarjoavien palveluiden kirjastoista, ja monet sovellukset tarjoavat uusille käyttäjille ilmaisen kokeilujakson. Nyt sinullakin on mahdollisuus kokeilla äänikirjojen kuuntelemista jopa täysin veloituksetta. Kuuntele suositun trilogian ensimmäistä osaa, ”Nälkäpeli”-äänikirjaa ilmaiseksi jo tänään!