Mirjami
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Mirjami

”Mirjami”-kirja rakentuu pääasiallisesti perheen kolmen tyttären omasta kerronnasta, ja välillä ääneen pääsee myös äiti, Sandra. Keskiössä on kuitenkin Mirjamin suulla kerrottu dramaattinen sota-ajan rakkaustarina. Heidi Köngäs on pitkän linjan sanankäytön ammattilainen. Hänellä on vankka kokemus toimittajan työstä, samoin ohjaajana ja kirjailijana. ”Mirjami” on itsenäinen jatko-osa Könkään edelliseen kirjaan, Sandraan, ja äänikirjana se on mielenkiintoinen kuuntelukokemus.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

Kertomus lähtee liikkeelle 1920-luvun lopulta, kun kaikki myydään perheen kotitalosta Ruovedeltä. Perhe pakkaa jäljelle jääneen omaisuutensa ja muuttaa uudelle kotiseudulle Mänttään, minne tuntuu olevan kovin pitkä matka. Kaikkialla ympärillä tuntuu olevan suota ja lepikkoa. Tontilla on nopeasti kyhätyn näköinen mökki, jossa on ainoastaan yksi huone. Perhe saa kuitenkin uuden alun elämälleen.

Lapset kasvavat vuosisadan alun onnahdellessa kohti sotaa. Pojat joutuvat rintamalle selviytymään kukin taholleen, perheen tyttäret hakevat omaa paikkaansa sodan runnomassa yhteiskunnassa. Tapahtuneet muutokset vähitellen avaavat Suomen vastahakoisesti muulle maailmalle. 1920-luvun alusta 1940-luvun lopulle polveileva kertomus ei kultaa muistoja, vaan kertoo tarkasti elämän kipupisteistä. Kirja kertoo realistista tarinaa suomalaisesta yhteiskunnasta sodan jaloissa.

Kooste kirjan herättämistä ajatuksista

Arvosteluissa kirjassa käytettyä kieltä on kehuttu sekä tavattoman kauniiksi että sujuvaksi. Kerronnassa on onnistuttu tuomaan esiin se, miten raskas on sodan luoma varjo ja kuinka laajalle se ulottuu yhteiskunnassa. Myös sota-aikaan liittyvät vastakohtaisuudet tulevat hienosti esiin; kotirintamalla koettu kaiho ja pelko, joihin kuitenkin liittyy rakkaus, naisten uudet mahdollisuudet työelämässä ja elämän väistämätön kulku eteenpäin.

Toisaalta arvosteluissa on noussut esiin käytetty kieli. Vaikka kieli on rikasta ja vivahteikasta, on jossain määrin herättänyt kritiikkiä kirjassa käytetyt nykyaikaiset ilmaukset, jotka ovat ristiriidassa muuten hienon ajankuvan kanssa. Myös suuri henkilögalleria jakaa mielipiteitä, sillä voi olla hankalaa pitää lukua kaikista kirjassa mainituista henkilöstä ja heidän keskinäisistä suhteistaan. Kokonaisuutena kirjaa pidetään koskettavana ja autenttisena.

Kuuntele ”Mirjami”-äänikirjaa ilmaiseksi 40 päivän ajan

”Mirjami”-romaania on nyt mahdollista kuunnella ilmaiseksi äänikirjana 14 päivän ajan äänikirjoja tarjoavassa sovelluksissa rekisteröityessäsi sinne uutena käyttäjänä. Koskettava kolmen naisen kasvutarina mullistusten keskellä muodostaa kiehtovia kuvia menneestä maailmasta ja sodan vaikutuksesta elämän kulkuun pitkälle eteenpäin. Äänikirjaan voit keskittyä vaikkapa työmatkalla, lenkkeillessä tai vaikkapa siivotessa, sillä muu toiminta ei rajoita kirjasta nauttimista.