Mikael Hakim
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Mikael Hakim

Mika Waltarin on Suomen kautta aikojen tunnetuimpia kirjailijoita, jonka teos ”Mikael Hakim” on julkaistu jo vuonna 1949. Kirja on jatko-osa ”Mikael Karvajalalle”, jossa päähenkilö, turkulaissyntyinen Mikael Karvajalka, seikkailee 1500-luvun Osmanien valtakunnassa kasvattiveljensä, Antti Tykinvalajan kanssa. Tässä jatko-osassa Mikael jatkaa seikkailujaan idän kaukomailla, missä hän kääntyy islaminuskoon ja joutuu tapahtumarikkaisiin seikkailuihin.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Mikael Hakim” -äänikirja on täynnä vilkasta ja rikasta elämää. Mikaelin ja Antin matka alkaa Venetsiasta, jossa kumppanukset houkutellaan petoksen avuin laivamatkalle röttelöiseen purteen, jonka on määrä viedä heidät Pyhään Maahan. Laiva joutuu merirosvojen hyökkäyksen kohteeksi, jolloin toverukset katsovat parhaaksi omaksua profeetan uskonnon pelastaakseen nahkansa. Tie vie Mikaelin ja Antin Pohjois-Afrikan kaupunkien kautta Istanbuliin, Osmanien pääkaupunkiin.

Toverukset joutuvat matkan aikana mitä kummallisimpiin tilanteisiin. He päätyvät orjiksi ja suunnittelevat vallankaappausta mahtavan merirosvon nimissä, Mikael joutuu naimisiin petollisen italialaisnaisen kanssa, ja lopulta hänestä sukeutuu puolivahingossa lääkäri, "hakim". Kirjassa vilisee Waltarin tyypillistä hirtehistä huumoria ja fantasiaa, mutta paikoin kertomus on synkkää ja veristä, sillä siinä kuvataan realistisesti sotaa ajan hengessä.

Kritiikki

Mika Waltari oli erittäin tuottelias ja yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista kirjailijoista. Kirjassa Waltari avaa yllättäviä näkökulmia moniin historiallisiin tapahtumiin, ja kirja onkin laajin Waltarin historiallisista romaaneista. Sitä on nimitetty laajamittaiseksi yritykseksi ymmärtää toista kulttuuripiiriä. Kirjan julkaisun aikaan yritys avata islamilaista maailmaa oli rohkeaa, sillä länsimaista ei usein lähdetty tutkimaan muita kulttuureita kaunokirjalliselta taholta.

Kirjaa on kehuttu siitä, kuinka valtavan taustatyön Waltari on kirjaansa varten tehnyt: äänikirja kunnioittaa kyseistä historiallista aikakautta yksityiskohtia myöten. Tarina on kuitenkin erittäin pitkä ja sisältää paljon muistettavaa, minkä jotkut lukijat ovat kokeneet väsyttäväksi, mutta tämän pituista kirjaa ei olekaan tarkoitus ahmia kerralla. Lukijoita on erityisesti miellyttänyt islamin ja kristinuskon vertailu, kiintoisasti usein islamin hyväksi.

Kuuntele ”Mikael Hakim” ilmaiseksi

Äänikirja on oivallinen tapa kokea kirja, sillä sitä voidaan kuunnella muiden asioiden lomassa. Arkiaskareetkin sujuvat kuin huomaamatta, kun voidaan laittaa napit korviin ja uppoutua kertomukseen. ”Mikael Hakim” löytyy jo usean äänikirjoja tarjoavan palvelun valikoimasta. Jos et ole vielä tutustunut äänikirjoihin, nyt siihen on erinomainen tilaisuus, sillä monet äänikirjasovellukset tarjoavat uusille käyttäjille ilmaista kokeilujaksoa.