Maailmojen sota
Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi
Nextory
35 päivää ilmaiseksi
Storytel
40 päivää ilmaiseksi

Maailmojen sota (War of the Worlds)

Tieteiskirjallisuuden oppi-isänä pidetyn H. G. Wellsin "Maailmojen sota" kertoo tarinan todellisuudesta, jossa marsilaiset hyökkäävät maapallolle. Ulkoavaruuden kasvottomat olennot ja suuri tuntematon vaara aiheuttavat ihmisissä pakokauhua 1900-luvun alkupuoliskon maailmassa, kun marsilaiset pyrkivät eliminoimaan ihmisrodun polttosäteillä ja myrkkykaasulla. Tämä alun perin vuonna 1898 julkaistu kirja on yksi tieteiskirjallisuuden klassikoista, ja etenkin kirjan kuvaus marsilaisista on jäänyt elävänä populaarikulttuuriin. H. G. Wellsin tieteisromaanit ovat vaikuttaneet paljon scifi-kirjojen kehitykseen, ja niistä on tehty myös useita elokuvaversioita.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Juoni ja kuvaus

"Maailmojen sota" -kirja on kirjoitustyyliltään kuin tieteellisen tutkijan raportti, joka alkaa tarinana marsilaisten invaasion viimeisistä hetkistä. Raportti kertoo koko tarinan marsilaisten ensimmäisestä kosketuksesta ihmisten maailmaan ja salaperäisten kappaleiden syöksymisestä ilmakehään Lontoon eteläpuolella. Salaperäisistä kappaleista kehittyy marsilaisten armeijan tuhokoneiden ensimmäinen aalto, joka pyyhkäisee ihmiskunnan läpi. Lontoon ja lähialueiden asukkaat joutuvat jättämään kotinsa ja pakenemaan rannikoille samaan aikaan, kun kertojana toimiva tutkija onnistuu piiloutumaan hylättyyn rakennukseen ja katsoo kauhun vallassa marsilaisten invaasiota ja ihmisten pakokauhua.

"Maailmojen sota" on kerrontatyyliltään kuvaus ihmisten ja koneiden välisestä maailmanlopun mittelöstä, joka on kirjoitusvuodestaan riippumatta täysin ajaton. Teoksen ajan, juonen ja etenkin ulkoavaruuden kuvauksista tekee hämmästyttävän se, että kirja on kirjoitettu 1800-luvun puolella. Yli 100 vuotta vanhassa kirjassa käsitellään teemoja avaruusmatkoista sellaisiin teknologioihin, joiden esiasteet kehitettiin vasta 50 vuotta kirjan julkaisemisen jälkeen. Juonen osalta kirja on nopeatempoinen ja vie lukijan mukaansa. Kirjoitustyylin osalta kirjassa käytetään jonkin verran haastavaa sanastoa, joka tekee sen kuvailusta värikästä.

Arvosteluja

"Maailmojen sota" -kirjasta on ilmestynyt vuosien saatossa paljon arvosteluja, jotka ovat pääosin myönteisiä. Kirjaa kehutaan erityisesti aikaansa edellä olevista tieteiskirjallisuusteemojen kuvauksista. Jos suoratoistopalvelujen scifi-sarjat ovat lähellä sydäntä, kannattaa teos ottaa omaan kirjahyllyyn tai kuunnella siitä äänikirja. Pituudeltaan kirjateos on noin 200 sivua, mutta monipuolisen kuvailun vuoksi kirjan kuunteluversio voi olla monille helpommin lähestyttävä. Vaikka kirjaa on pidetty lastenkirjana ja sarjakuvateosten esiasteena, se ei välttämättä sovellu alle 12-vuotiaille vaikean kielen ja synkkien teemojen vuoksi.

Joitain kirjan osia on pidetty arvosteluissa groteskeina ja väkivallalla mässäilevinä, mutta toisaalta kirjailijan tarkoituksena on ollut määrätietoisesti järkyttää lukijaa. Teoksen on myös sanottu jakautuvan epätasaisesti: Kirjan ensimmäinen kolmannes on koukuttava ja shokeeraava, keskiosa pääjuonen kannalta hieman laimeampi. Kirjan lopun taas on sanottu keräävän hyvin yhteen puuttuvat palaset, jättäen lukijan kuitenkin hämmentyneeksi monilla avoimilla kysymyksillä. Tämä on luultavasti ollut myös kirjailijan tarkoitus, mikä näkyy myös muissa kirjailijan teoksissa.

Kuuntele "Maailmojen sota" ilmaiseksi

Jos olet scifin suurkuluttaja tai kiinnostunut jännittävistä apokalyptisista kuvauksista, teos on saatavilla sekä tekstimuodossa että nykyään myös äänikirjana. Jos tuntuu siltä, että oma aika ei riitä kirjan etsimiseen ja lukemiseen, voi äänikirja olla sopiva ratkaisu. Kirjan kuuntelu on vaivaton tapa tutustua uuteen kirjallisuuteen joko oman sohvan äärellä tai vaikkapa lenkillä tai ruokaa laittaessa. "Maailmojen sota" -äänikirja on kuunneltavissa suomeksi monien eri äänikirjasovellusten kautta. Uudet käyttäjät voivat kuunnella kirjan ilmaiseksi sovellusten tutustumisjaksojen avulla.