Loppusanat
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Loppusanat

Loppusanat on vuonna 2020 julkaistu romanttinen teos, jonka on kirjoittanut irlantilainen Cecelia Ahern. Kirja on suora jatko-osa elokuvaversionkin poikineelle P.S. Rakastan sinua -kirjalle, jossa edesmennyt Gerry muistaa Holly-vaimoaan kuolemansa jälkeen romanttisilla kirjeillä. Ahern on Irlannin suosituimpia kirjailijoita. Hänen teoksiaan on julkaistu yli 50 eri maassa, ja niitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 25 miljoonaa kappaletta.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

Loppusanat sijoittuu seitsemän vuoden päähän siitä, kun Hollyn mies Gerry kuoli jättäen jälkeensä kymmenen kirjettä. Holly lupautuu puhumaan menetyksestään ja miehensä kirjeistä eräässä podcastissa, mikä yllättäen saa innokkaat kuulijat perustamaan oman faniklubin. Holly ei aluksi halua olla ihailijajoukon kanssa missään tekemisissä, mutta jäsenet ovat vakuuttuneita siitä, että tarvitsevat naisen apua.

P.S. Rakastan sinua -nimisen faniklubin jäsenillä on yksi yhteinen piirre: he ovat kaikki kuolemassa ja haluavat jättää rakkailleen yhtä kauniin muiston itsestään kuin Hollyn mies Gerry. Loppusanat vie kuulijansa seuraamaan useita erilaisia ihmiskohtaloita ja matkan varrella myös Holly oppii, että loppusanojen merkitys on suurempi kuin hän olisi voinut uskoakaan.

Kritiikki

Loppusanat ilmestyi lähes 15 vuotta ensimmäisen osan jälkeen, ja siksi se on herättänyt ihailijoissa melko ristiriitaisiakin tunteita. Koska P.S. Rakastan Sinua oli myyntimenestys, joka kirvoittaa kyyneleitä lukijoissaan ja kuulijoissaan edelleen, pelättiin Loppusanat-teoksen olevan lähinnä floppi ja pettymys. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä vaikka osa kuulijoista on mieltänyt jatko-osan jopa tarpeettomaksi, on sitä pidetty yleisesti kiinnostavana.

Loppusanat ei yritä olla samankaltainen teos kuin edeltäjänsä, vaan kuulijoita on erityisesti ihastuttanut kirjan omalaatuisuus ja yksilöllisyys. Kirjan idea on hyvä ja mielenkiintoinen, ja tarinan on koettu kantavan vahvasti aina loppuun asti. Ahernin muiden teosten tapaan Loppusanat myös herättää kuulijoissaan kaikenlaisia tunteita, sillä sen on kuvattu olevan samanaikaisesti sekä liikuttava että hauska.

Kuuntele Loppusanat ilmaiseksi

Äänikirja on uudenaikainen ja vaivaton keino nauttia kirjoista muun tekemisen ohella. Kun kirjaa kuuntelee, voi sen tapahtumista nauttia esimerkiksi työmatkalla, ruokaa laittaessa tai vaikka puutarhatöitä tehdessä. Internetistä löytyy useita suomenkielisiä äänikirjasovelluksia, jotka ovat ottaneet Cecelia Ahernin Loppusanat valikoimiinsa. Jotkin sovellukset tarjoilevat uusille asiakkailleen jopa kokeilujaksoja, jolloin teokseen voi tutustua täysin veloituksetta.