Loiste
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Loiste

Kirjailija Essi Kummu on kotoisin Kemistä ja hän on kirjoittanut useita teoksia, joista esikoisromaani Mania julkaistiin vuonna 2006. Uusin teos Loiste ilmestyi toukokuussa 2020 ja sen taustalla on kirjailijan mukaan 3–4 vuoden työ. Kummu on kirjoittanut myös näytelmiä ja ollut muun muassa Finlandia junior -ehdokkaana. Hänen teoksensa ovat realistisia mutta kerronnallisia.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

Essi Kummun Loiste kertoo rehellisesti rakkaudesta ja kirjoittamisen pakosta. Kirja on kuvaus tunteista, joista osa on sanoinkuvaamattomia ja osa taas hempeitä ja keveitä. Kirjassa kaksi naista rakastuu ja se on jotain, mitä heidän molempien on vaikeaa käsittää. Tunne on niin niin poikkeava ja ennenkuulumaton, että sitä on hankala tulkita.

Loiste on kuvaus siitä, miten pientenkin asioiden sanominen on joskus niin vaikeaa. Kirjassa toinen naisista joutuu ikään kuin väkisin rooliin, jota ei haluaisi ottaa. Mukana on salaisuuksien paino ja häpeä tunteesta, joka on kuitenkin samalla niin ihana ja tuntuu täysin oikealta. Konfliktit ovat väistämättömiä, kun salaisuudet käyvät liian raskaiksi.

Kritiikki

Loiste on herättänyt lukijoissa voimakkaitakin mielipiteitä, aivan kuten Essi Kummun teokset yleensäkin. Kummu on hahmona melko räväkkä ja suorapuheinen ja hän kirjoittaa usein asioista, jotka ovat yhteiskunnassa edelleen jollain tavalla tabu. Loisteen tabu on kahden aikuisen naisen välinen rakkaus ja siihen liittyvät häpeän tunteet. Tunteet syntyvät ulkoisista paineista, joista monet eivät kehtaa puhua ääneen.

Lukijat ovat toisaalta pitäneet ja toisaalta taas vierastaneet sitä, miten faktan ja fiktion suhde sekoittuvat Kummun teoksessa. Kirjailija peilaa tekstissä hyvin paljon omaa elämäänsä ja henkilökohtaisia kokemuksiaan. Loisteessa voikin nähdä paljon Kummun omaa persoonaa, sillä hahmo muun muassa asuu kirjailijan itsensä tapaan pohjoisessa ja kokee eräänlaista kirjoittamisen pelkoa tai estettä.

Kuuntele Loiste ilmaiseksi

Loiste on saatavilla myös äänikirjana ja useammassa eri äänikirjasovelluksessa. Sovellukset tarjoavat valtavan määrän suomeksi luettuja kirjoja ilmaiseksi kokeilujakson ajan, ja niiden avulla nyt myös Essi Kummun uusin teos on kuunneltavissa maksutta! Äänikirjat ovat hyvä tapa piristää omia arkiaskareita, kuten siivoamista ja tiskausta. Niitä voi kuunnella myös lenkkeilyn taustalla, matkan ratoksi tai rentoutumista kaivatessaan.