Kultahäkki
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Kultahäkki

Camilla Läckberg on noussut yhdeksi Ruotsin suosituimmista jännityskirjailijoista, jonka kirjoja on käännetty jo 43 kielelle. Suomalaisetkin lukijat ovat saaneet tutustua esimerkiksi kirjailijan suosittuun "Fjällbacka"-kirjasarjaan. Huhtikuussa 2019 julkaistu "Kultahäkki" kertoo erilaisen tarinan naisesta, jolla näyttää ulkopuolisen silmin olevan kaikkea. Faye asuu Tukholman hienostoalueella isossa talossa komean miehensä ja suloisen tyttärensä kanssa. Tavaraa ja rikkauksia riittää, mutta kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

Alunperin Fjällbackan pikkukylästä kotoisin oleva Faye elää luksusrouvan elämää Tukholman hienostopiireissä, mutta ylellisistä kulisseista huolimatta Fayen sisällä asuu ahdistus. Hän kokee asuvansa kultaisessa häkissä, jossa ahdistavat muistot lapsuudesta vainoavat häntä. Faye luopui opinnoistaan miehensä takia ja jäi kotiin huolehtimaan yhteisestä tyttärestä. Hän kokee hienostorouvan elämän lounastapaamisineen tyhjäksi ja tympeäksi, eikä hurmaava aviomies olekaan aina niin hurmaava suljettujen ovien takana.

Kun Faye yllättää miehensä sängystä toisen naisen kanssa, kulissit alkavat kaatua, ja hän alkaa kehitellä kostoa petturimiehelleen. Paljastuu, ettei tämä päähenkilö olekaan vain tyhjäpäinen rikas rouva Tukholmasta – Fayen menneisyydestä löytyy tekoja, jotka eivät kestä päivänvaloa, ja nyt hän on valmis tekemään mitä tahansa koston eteen. Kirja kertoo tarinan naisen kostosta, joka on kaunis ja karmea, ja pitää lukijan otteessaan viime hetkille asti.

Kritiikki

"Kultahäkki" nousi heti ilmestyttyään huhtikuun myydyimmäksi käännöskirjaksi Suomessa, eikä suotta. Kirja on otettu hyvin vastaan niin lukijoiden kuin kriitikoidenkin keskuudessa, ja sitä on kuvailtu muun muassa vetäväksi ja koukuttavaksi. Kuvaus Tukholman hienostopiireistä ja petollisesta aviomiehestä tuntuu paikoittain hieman kliseiseltä ja stereotyyppiseltä, mutta päähenkilöön on helppo samaistua. Naisen kostosta kertova teos on liitetty vahvasti #metoo-liikkeeseen ja toimii näin hyvänä aikansa kuvana.

"Kultahäkki" on kategorisoitu psykologiseksi jännäriksi, mutta kirja ei ole varsinaisesti rikostarina. Kirjan kerronta kulkee kolmella eri aikatasolla: päähenkilön lapsuudessa, opiskeluvuosissa sekä nykyajassa, jolloin Faye on noin 35-vuotias. Kaikkina näinä aikoina tapahtuu jonkinlaisia rikoksia, mutta kirja ei keskity rikosten ratkomiseen, vaan Fayen elämään, tunteisiin, ja lopulliseen ratkaisuun – eli lain ottamiseen omiin käsiinsä. Kerronta soljuu sujuvasti eri aikakausien välillä, eikä kirjoittajan ote lipeä missään vaiheessa.

Kuuntele "Kultahäkki"-äänikirjaa ilmaiseksi 40 päivän ajan

Äänikirjat ovat nousseet suureen suosioon viime vuosina, sillä ne mahdollistavat kirjojen kuuntelun vaivattomasti vaikkapa arkiaskareita tehdessä tai lenkillä käydessä. Löydät myös Camilla Läckbergin uuden "Kultahäkki"-äänikirjan monista äänikirjoja tarjoavista palveluista. Jos et ole vielä tutustunut äänikirjoihin, kannattaa sinun hyödyntää monien suomalaisten sovelluksien tarjoama ilmainen kokeilujakso, jonka aikana voit kokeilla, mikä palvelu sopii sinulle parhaiten. Aloita "Kultahäkki"-äänikirjan kuuntelu jo tänään!