”Joulutarina” on lämminhenkinen ja koskettava teos, jonka on kirjoittanut hyvinkääläinen kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja Marko Leino. Kirjan julkaisi Suomessa Gummerus vuonna 2007. Marko Leino on useaan kertaan palkittu kirjoittaja, jonka tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa novellikokoelma "Miehen tehtävä" sekä Matti Nykäsen elämään pohjautuva elokuvakäsikirjoitus "Matti". Leino on myös kirjoittanut käsikirjoituksen suosittuun "Minä ja Morrison"-elokuvaan, joka perustuu Kata Kärkkäisen esikoisromaaniin. Leino on kirjoittanut urallaan yli 10 kirjaa ja käsikirjoituksiakin on kertynyt saman verran. ”Joulutarinassa” päästään seuraamaan liikuttavaa tarinaa pienestä Nikolas-pojasta, jonka koko perhe menehtyy traagisessa onnettomuudessa. Äänikirja seuraa orpopojan selviytymistä vieraiden hoivissa.
”Joulutarina” alkaa siitä, kun Nikolaksen äiti, isä ja sisko Ada ovat lähteneet veneilemään. Heidän veneensä on kuitenkin löytynyt kaatuneena läheltä rantaa. Vanhemmat ovat menehtyneet, eikä sisko Adaa myöskään löydy mistään. Nikolas on vain kuusivuotias, kun hän jää orvoksi. Hän asuu pienessä kalastajakylässä, jonka asukkaat ovat vähävaraisia, eikä kukaan uskalla luvata pienokaiselle pysyvää kotia, sillä tulevaisuudennäkymät ovat kaikille hyvin epävarmat. Niinpä kyläläiset päätyvät jakamaan vastuun pojasta ja ottamaan Nikolaksen hoiviinsa kukin aina vuodeksi kerrallaan. Niinpä Nikolas kiertää perheestä toiseen ja vaihtaa kotia aina jouluisin.
Jo ensimmäisistä vuosista lähtien Nikolas haluaa muistaa häntä auttaneita hyväsydämisiä kyläläisiä. Hän alkaakin antaa heidän lapsilleen itsetekemiään lahjoja. Vuosien kuluessa lahjojen saajia alkaa olla yhä enemmän, ja vaikka Nikolaksen tie vie hänet varttuessaan kylän ulkopuolelle, muistaa hän silti kotikylänsä asukkaita. Lahjojen antamisesta alkaa siis hiljalleen kertyä perinne, joka elää vielä tänäkin päivänä. Marko Leinon kirjat ovat tunnetusti aitoudessaan koskettavia, ja näin on myös ”Joulutarinan” kohdalla. Kirja kertoo liikuttavasti tarinan pojasta, jonka koko maailma tänä päivänä tuntee joulupukkina. Se on tarina ihmisten lämmöstä, välittämisestä sekä kiitollisuudesta.
”Joulutarina” sai hyvän vastaanoton lukijoiden keskuudessa. Sitä on kiitelty muun muassa siitä, että tarina sopii niin aikuisille, nuorille kuin lapsillekin. Vaikka tarina kertookin päällisin puolin kansamme rakastaman joulupukin elämästä, sisältää kirja myös syvempiä elementtejä, jotka herättävät lukijoissa monia tunteita. Esimerkiksi kyläläisten päätös hoitaa Nikolasta vuorotellen on herättänyt lukijoissa huolta siitä, miten juurettomaksi poika kasvoi. Toisaalta kyläläisten tiimityöskentely ja hyväntahtoisuus auttaa orpoa lasta on monen mielestä hieno kuvaus yhteisöllisyydestä epävarmoina aikoina, sillä Nikolaksesta kasvaa kirjassa vilpitön ja pyyteetön ihminen, joka haluaa korvata lapsena saamansa avun.
”Joulutarinasta” julkaistiin elokuva samana vuonna, kun kirja ilmestyi. Marko Leino kirjoitti käsikirjoituksen ja Juha Wuolijoki ohjasi ja tuotti elokuvan. Myös elokuvaversio sai hyvän vastaanoton, sillä vain viisi viikkoa ensiesityksensä jälkeen sitä oli käynyt katsomassa jo 220 000 katsojaa, mikä teki siitä vuoden 2007 katsotuimman kotimaisen elokuvan. Elokuvan oikeudet myytiin yli kymmeneen maahan, ja se voitti parhaan ulkomaisen elokuvan tittelin Sarasotan elokuvajuhlilla vuonna 2008. Vaikka elokuva oli yleisön keskuudessa suosittu, on moni kirjan lukenut tai kuunnellut todennut kirjaversion vievän vuosisatojen takaisiin kalastajakylän tunnelmiin elokuvaa aidommin.
Vaikka ”Joulutarina” sijoittuu nimensä mukaisesti talveen ja joulun aikaan, on tarinan pariin mukava siirtyä minä vuodenaikana tahansa. Jos aikaa lukemiselle ei löydy, mutta haluaisit silti nauttia tarinasta kirjaversiona, voi äänikirja olla sinulle sopiva vaihtoehto. Äänikirjan kuunteleminen on nimittäin mahdollista missä ja milloin tahansa, sillä sovelluskaupoista löytyy useita palveluita, jotka mahdollistavat teoksen lataamisen omalle laitteelle. Täten joulupukin elämää pääsee seuraamaan esimerkiksi lenkillä ollessa tai ruokaostoksia tehdessä. Moni suomalainen äänikirjasovellus tarjoaa lisäksi uusille käyttäjilleen ilmaisia kokeilujaksoja, mikä onkin hyvä tapa tutustua kirjojen kuunteluun lukemisen sijaan.