Jäniksen vuosi
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Jäniksen vuosi

”Jäniksen vuosi” on suositun suomalaiskirjailijan Arto Paasilinnan teos, joka julkaistiin ensi kerran Weilin & Göösin toimesta vuonna 1975. Myöhemmin kirja on julkaistu niin ikään WSOY:n ja Gummeruksen puolesta ja nykyään siitä on saatavilla myös äänikirja. Teos on ollut suosittu ympäri maailman, sillä se on käännetty 29 eri kielelle ja siitä on tehty jopa kaksi elokuvaversiota – suomalainen ja ranskalainen.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Jäniksen vuosi” kertoo toimittaja Kaarlo Vatasesta, joka on kyllästynyt niin työhönsä, vaimoonsa kuin kotikaupunkiinsakin. Ollessaan jutuntekomatkalla Heinolan seutuvilla yhdessä kuvaajansa kanssa Vatanen törmää autolla jäniksenpoikaseen ja ampaisee empimättä loukkaantuneen eläimen perään metsään. Kuvaaja koettaa huudella jänistä pitelevää Vatasta takaisin, mutta tämä päättää siltä istumalta jättää koko entisen elämänsä taakseen. Tästä alkaa miehen ja jäniksen jännittävä, riemastuttava seikkailu halki Suomen.

Vataselle ja jänikselle sattuu matkalla yhtä ja toista. He päätyvät muun muassa kumpainenkin pidätetyksi ja Kekkosen avulla saavat saman sellin. He löytävät itsensä Rovaniemen sotaharjoituksista ja opettavat jopa muuan miestä uimaan. Vatanen on nokkela ja sanavalmis hahmo, joka selviytyy kunniakkaasti tilanteesta kuin tilanteesta. Tarkkaa suuntaa kaksikolla ei matkallaan ole, vaan he kulkevat sinne, minne nenä ja kuono milloinkin osoittavat.

Kritiikki

”Jäniksen vuosi” on ollut äärettömän suosittu lukijoiden ja kuuntelijoiden keskuudessa. Sitä kehutaan hauskaksi suomalaiseksi klassikoksi, joka kaikkien tulisi lukea. Paasilinnan tapa kuvailla ja kertoa asioita on hervoton, ja kirja pitää otteessaan alusta loppuun. Monet lukijat ovat sanoneet ”Jäniksen vuoden” olleen jopa yksi parhaimmista kirjoista, mitä he ovat koskaan lukeneet. Ei siis ole ihme, että esimerkiksi Ranskassa teosta myydään edelleen tuhansia vuosittain.

Äänikirja on osuva ja humoristinen kertomus elämäänsä kyllästyneestä Vatasesta. Vaikka aihe on omalla tavallaan raskas, saa Paasilinnan omintakeinen kerrontatyyli seikkailun tuntumaan hauskalta. Likipitäen kaikki kritiikki mitä teos on saanut, on ollut positiivista, ja monet ovatkin todenneet Jäniksen vuoden olevan teos, jonka pariin haluaa palata yhä uudelleen. Kirjasta on tehty myös kaksi elokuvaversiota: Risto Sarvan ”Jäniksen vuosi” vuodelta 1977 ja Marc Riviéren samanniminen elokuva vuodelta 2006.

Kuuntele ”Jäniksen vuosi” ilmaiseksi

Nykyajan kiireisessä arjessa saattaa olla haastavaa löytää aikaa kirjojen lukemiselle. Tästä syystä kannattaakin kokeilla uudenaikaisia äänikirjoja, joiden avulla kirjan tapahtumia voi seurata helposti missä ja milloin vain. Sovelluskaupoista voi ladata useita erilaisia äänikirjasovelluksia, ja moni niistä on jo ottanut valikoimiinsa myös ”Jäniksen vuosi” -teoksen. Uusia kuuntelijoita hemmotellaan usein myös ilmaisella kokeilujaksolla, mikä onkin hyvä keino selvittää miellyttävätkö äänikirjat itseä.