Ihmisiä telineillä
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Ihmisiä telineillä

”Ihmisiä telineillä” -äänikirja on Kalle Päätalon (1919-2000) esikoisteos. Yhteensä Päätalo ehti kirjoittaa 39 romaania, joihin sisältyvät hänen omakohtaisiin kokemuksiinsa perustuvat ”Iijoki”- ja ”Koillismaa”-sarjat. ”Ihmisiä telineillä” on itsenäinen teos, joka kertoo rakennusmestari Mauno Joensivusta ja hänen vetämästään rakennusprojektista. Tapahtumapaikkana on tamperelainen kerrostalotyömaa. Teoksessa käsitellään myös Maunon yksityiselämän kipukohtia. Kirja on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1958.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

"Ihmisiä telineillä" -kirjan juonesta

”Ihmisiä telineillä” -kirjassa on muiden Kalle Päätalon romaanien tavoin yhtymäkohtia myös kirjailijan itsensä elämään. Kirjan päähenkilönä on Mauno Joensivu, jolla on meneillään kipeä avioero. Joensivu on syntynyt köyhään perheeseen ja on noussut omalla työllään vaatimattomasta taustasta keskiluokkaan, mutta ei tahdo oikein viihtyä nykyisessä asemassaan. Kaiken lisäksi Maunon heikkoutena ovat kauniit naiset.

Avioeroonkin on päädytty juuri Maunon uskottomuuden vuoksi, ja siinä miestä tuntuu riipaisevan eniten omin käsin rakennetusta omakotitalosta luopuminen. Sen hän katsoi kuitenkin olevan vaimolleen velkaa. Sen enempää tässä vaiheessa paljastamatta, Maunon elämään tulee vielä astumaan uusi rakkaus – odottamattomasta suunnasta. Maunon yksityiselämän ohella kirjassa kuvataan hänen johtamansa kerrostalotyömaan etenemistä aina perustuskuopan kaivuusta alkaen.

Kalle Päätalon omintakeista kirjoitustyyliä arvostetaan

Jo tässä esikoisteoksessa näkyy Kalle Päätalolle ominainen kirjoitustyyli: yksityiskohtaiset kuvaukset ja äärimmilleen viety realismi. Pitkälinjaista ja polveilevaa proosaa kirjoittanutta Päätaloa onkin kutsuttu myös ”selkosten Proustiksi”. ”Ihmisiä telineillä” -kirjaa on kiitelty sen taiten suunnitellusta rakenteesta, joka pitää lukijan otteessaan. Lisäksi äänikirja sisältää loistavaa ajankuvaa 1950-luvusta ja mahdollisuuden sukeltaa perisuomalaisen miehen mielenmaisemiin.

Päätalo on arvostettu kirjailija ja hän sai elämänsä aikana monia palkintoja. Hänen kunniakseen on pystytetty kaksi patsasta, Taivalkoskelle ja Tampereelle, ja Tampereella on lisäksi hänen mukaansa nimetty puisto. Kirjailija sai uransa aikana runsaasti fanipostia, josta osa on julkaistu kirjan muodossa. Kirjailijan tuotantoa vaalii Kalle Päätalo -seura, ja sillä on noin 700 jäsentä.

Kuuntele ”Ihmisiä telineillä” ilmaiseksi

Kalle Päätalon ”Ihmisiä telineillä” on hyvä lähtökohta miehen tuotantoon tutustumiseen. Jos olet jo Päätalon kirjojen ystävä, mutta et ole vielä tutustunut tähän romaaniin, nyt on hyvä aika. ”Ihmisiä telineillä” on teos, joka soveltuu loistavasti äänikirjaformaattiin: se on helppo tapa nauttia Päätalon taitavasta sanankäytöstä. Tämä onnistuu äänikirjan kuunteluun tarkoitetuilla sovelluksilla, joista useat tarjoavat ilmaisen kokeilujakson.