Idiootit ympärilläni
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Idiootit ympärilläni

”Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään” on ruotsalaisen kirjailijan Thomas Eriksonin teos, joka on herättänyt paljon mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Kirja ilmestyi alkuperäiskielellään vuonna 2014, ja sitä myytiin vain parissa vuodessa yli 800 000 kappaletta – on siis selvää, että tämä vedenjakaja pitää sisällään jotain erittäin mielenkiintoista! Kyseessä on käytännönläheinen ja mielenkiintoinen selkokielellä kirjoitettu tietokirja, joka auttaa ymmärtämään omaa sekä ympärillä olevien ihmisten käyttäytymistä. Kirja suomennettiin vuonna 2017, ja sen julkaisijana toimii Atena Kustannus. Nykyään myös äänikirja on saatavilla monissa sovelluksissa.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Sisältö

Thomas Erikson on tunnettu siitä, että hän kirjoittaa kansanomaiseen, helposti ymmärrettävään tyyliin asioista, jotka usein ilmaistaan mutkikkain korkealentoisin termein. ”Idiootit ympärilläni” ravistelee lukijan hereille pistelevällä nimellään ja upottaa sen jälkeen värikoodattujen käyttäytymismallien maailmaan. Erikson rakentaa kirjansa jo 1920-luvulla luodun DISC-mallin ympärille, jonka loi aikanaan menestyksekäs psykologi William Moulton Marston. Alkuperäiseen malliin on lisätty sittemmin värijaottelu, jota Erikson hyödyntää taitavasti kirjoissaan. Sen mukaan ihmiset voidaan jakaa neljään eri tyyppiin: punaiseen, keltaiseen, vihreään sekä siniseen. Niistä jokainen kuvaa erilaisia käyttäytymismalleja, jotka ovat kullekin ryhmälle tyypillisiä.

Mallin mukaan punainen ryhmä koostuu asiakeskeisistä ja keltainen ihmissuhdekeskisistä ekstroverteistä. Vihreä sen sijaan koostuu ihmissuhdekeskeisistä ja sininen asiakeskeisistä introverteista. Yhdessä henkilössä voi yhdistyä useampi lohko tai sitten puhtaasti yksi väri. Kirjassa esitellään tarkemmin kukin lohko sekä ajatus siitä, kuinka lohkojen pääpiirteet ja niiden sekoittuminen heijastuu toimintaamme. Kukin värimallin lohkoista on tarpeellinen, eikä niistä yksikään ole toista parempi. Eriksonin mukaan 90 % työpaikkojen ongelmista syntyy kommunikaation puutteista, ja kirja toimiikin mainiona apunuorana siinä, kuinka kommunikointi voidaan hioa kuntoon värimallia hyödyntäen – tämä on ollut yksi Eriksonin tavoitteista kirjaansa kirjoittaessaan.

Kritiikki

”Idiootit ympärilläni” on noussut suureen suosioon juuri sen selkokielisyyden ja helpon lähestyttävyyden ansiosta. Eriksonin tapa kirjoittaa vetoaa myös sellaiseen osaan lukijoista, jotka jäävät usein tämän tyyppisen tietokirjallisuuden ulkopuolelle. Asioista puhutaan suoraan, helppotajuisilla termeillä, mutta kuitenkin oivaltavasti. Värimalleihin tutustuessa saatat hyvinkin huomata kuuluvasi selkeästi johonkin kirjassa esitellyistä neljästä lohkosta. Tämä saa sisällön tulemaan iholle saakka ja innostaa sukeltamaan aiheeseen syvemmin. Kirjaa on suositeltu erityisesti esimiesasemissa tai muissa johtavissa asemissa oleville ja myyntityötä tekeville, mutta se sopii mainiosti kaikille, jotka haluavat ymmärtää itseään, läheisiään tai työyhteisöään paremmin.

Suosiostaan huolimatta – tai ehkä juuri siitä johtuen – ”Idiootit ympärilläni” on saanut osakseen myös terävääkin kritiikkiä. Erikson käsittelee kirjassaan psykologisia malleja, vaikka hän itse on ammattinimikkeeltään yrityskonsultti, eikä omaa psykologisten opintojen taustaa. Pyyhkeitä hän on saanut myös siitä, että DISC-malli ei ole hänen oma luomuksensa. Kirjailija itse on ottanut kritiikin vastaan tyynesti: kirjan on tarkoitus vain esitellä ja avata lukijoille jo olemassa oleva, Eriksonia itseään suuresti kiinnostavaa mallia. Suuri lukijajoukko onkin tavoittanut kirjan merkityksen ja kokenut saaneensa siitä apua erilaisiin työelämän sekä henkilökohtaisen elämän tilanteisiin.

Kuuntele ”Idiootit ympärilläni” ilmaiseksi

”Idiootit ympärilläni” -kirja on tärkeisiin aiheisiin pureutuva teos, johon on helppo tarttua kiinni. Se on saatavilla myös äänikirjana, mikä tekee teokseen tutustumisen vielä helpommaksi. Äänikirjan avulla voit uppoutua ihmismielen kiintoisiin kiemuroihin silloin, kun itselläsi on siihen aikaa – voit kuunnella sitä työmatkalla, kotiaskareita hoitaessasi tai lenkillä käydessäsi. Löydät useista suomenkielisistä sovelluksista tarjouksia, joiden avulla voit uutena käyttäjänä kuunnella Thomas Eriksonin ”Idiootit ympärilläni” -kirjaa täysin maksutta jopa 14 päivän ajan. Tämä on hieno tapa tutustua kirjailijaan ja aiheeseen sekä jatkossa mahdollisesti myös Eriksonin muuhun tuotantoon.