Homo Deus
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Homo Deus

Yuval Noah Hararin vuonna 2017 julkaisema kirja "Homo Deus" on jatkoa menestysteokselle "Sapiens". Huikeaksi hitiksi noussut toinen osa "Homo Deus – Huomisen lyhyt historia", jatkaa kirjailijan ravisuttavien ajatusten esille tuomista. Jerusalemin heprealaisen yliopiston professori Harari lataa kirjassaan eteemme niin paljon tietoa, ajatuksia ja päätelmiä, että niiden sulattelemiseen menee keskivertolukijalta useampi päivä. Kirjan luettuaan olo on täysi, mutta pöyristynyt. Voiko tulevaisuutemme todellakin muodostua Hararin maalailemaksi kuvaksi, jossa Homo Sapiensin paikan ottaa Homo Deus?

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tulevaisuuden näkymä Hararin tyyliin

Hararin mukaan tuntemamme ihmisyys tulee täydellisesti muuttumaan 2000-luvun aikana. Kun tietoisuus ja älykkyys erotetaan toisistaan, ollaan vaarallisella tiellä. Homo Deus -aikakaudella nykyisenlainen ihminen saattaa muuttua turhaksi, sillä kehittynyt tekoäly pystyy tekemään kaiken ja enemmänkin kuin tavallinen ihminen. Olemme jo nyt kehittäneet laitteita, jotka pystyvät avullamme käsittelemään dataa ja hoitamaan monia velvollisuuksia, joihin tarvittiin aiemmin ihmisälyä. Laitteiden hallinta on ollut vastuullamme, mutta tulevaisuudessa asiat saattavat muuttua radikaalisti.

"Homo Deus" -kirja paneutuu kehityksen arviointiin. Jos tekoälyä pystytään ja pyritään kehittämään nykyisellä vauhdilla, voi käsissämme olla tulevaisuudessa tekele, jonka avuksi ei enää tarvita ihmisen tietoisuutta. Nykyajan robotit ovat usein lyömättömiä tietyissä asioissa, mutta ne eivät pysty toimimaan laaja-alaisesti. Teknologiasta on tullut meille välttämättömyys, jota ilman arkemme ei enää pyöri. Asiat voivat kuitenkin riistäytyä käsistä. Jos teknologia ei olekaan enää vallassamme oleva renki, voi tulevaisuus olla aivan uudenlainen.

Tulossa superihminen

Hararin tulevaisuuden ennustukset perustuvat olettamukseen, että ihminen, kuten muutkin eliöt, ovat kaikki algoritmeja. Algoritmeilla ei ajatella olevan vapaata tahtoa, ja ihmistenkin päätöksiä ohjaavat usein muut kuin järkiperäiset syyt. Hararin tulevaisuus on synkkä, mutta hänen kerrontansa on mukaansatempaavaa. Kirjailijan tyyli kertoa hankalista termeistä ja asioista kansantajuisesti lämmittää, eikä esimerkkejä puutu toisinaan raskaidenkin aiheiden seasta. "Homo Deus" -kirja on melkoista scifiä, mutta Hararilla on taito tarjota tulevaisuudennäkymä ymmärrettävänä pakettina.

Hararin ensimmäinen menestysteos "Sapiens" keskittyi kehitykseemme historian valossa, kun taas "Homo Deus" ottaa katseen tulevaisuuteen. Jatko-osa leikkaa osittain samoja aiheita kuin ensimmäinen teos, ja tästä syystä "Homo Deus" -teosta on kritisoitu toistosta. Toisaalta aiheiden päällekkäisyydet vaativat tiettyjen aiheiden nostoa myös jatko-osaan. Historian käsittely on kirjailijalle helpompaa kuin tulevaisuuden arvioiminen, mutta Harari pärjää molemmissa kuitenkin loistavasti. "Homo Deus" ei ole miellyttävä ja ruusuinen iltasatu, vaan epämiellyttävä kuvaus mahdollisesta tulevaisuuden dystopiasta.

Kuuntele "Homo Deus" -kirjaa ilmaiseksi

Hararin "Homo Deus" -kirjaa on mahdollista kuunnella ilmaiseksi tietyn ajanjakson ajan ladattavan sovelluksen kautta. "Homo Deus" ei päästä kuuntelijaa helpolla, mutta kaikkien kirjojen ei tarvitsekaan. Toisinaan on aiheellista kuunnella hieman epämiellyttäviäkin asioita, sillä vain näin voimme vaikuttaa tulevaisuuteemme. Hararin tulevaisuus ei vaikuta tavoittelemisen arvoiselta, joten sitä kohti otettavista askelista on hyvä olla tietoinen. Äänikirja tarjoaa kätevän tavan sukeltaa Hararin näkemyksiin – löydät sen useista äänikirjojen kuunteluun tarkoitetuista sovelluksista