Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus

”Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus” on tunnetusta psykiatrista Hannu Lauermasta kertova teos, jonka on kirjoittanut Kari Häkkinen. Kirja ja äänikirja ovat kerrottuna minä-muodossa, joten Kari Häkkinen on toiminut ikään kuin Hannu Lauerman ajatusten tulkitsijana. Teos on ilmestynyt lokakuussa 2019. Kirjailija Kari Häkkinen on ammatiltaan erikoissairaanhoitaja, jolla on kokemusta niin leikkaussaleista kuin psykiatrisesta hoidostakin. Lauerma puolestaan on Suomen tunnetuin psykiatri, joka on työskennellyt muun muassa sarjamurhaajien ja mielentilatutkimusten parissa. Lauerma on julkisesti kommentoinut monia traagisia tapahtumia psykiatrian näkökulmasta.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus -tarina

Nimensä mukaisesti ”Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus” keskittyy Hannu Lauerman elämään, mutta kirjassa käydään läpi myös psykiatrian perusteita ja Lauerman ajatuksia puretaan hänen persoonalleen tyypillisesti eli rauhallisesti pohdiskellen, mutta kuitenkin pilke silmäkulmassa. Lauerma kertoo kirjassa aluksi nuoruudestaan ja opiskeluajastaan, joka onkin erittäin mielenkiintoista luettavaa. Käsitys omasta ammatista ja työympäristöstä alkoi muotoutua Lauerman mielessä jo varhain, ja hän esittääkin kirjassa kattavia perusteita ja samalla pohdiskelee myös paikoin sitä, miksi hän innostui psykiatriasta ja nimenomaan vankilassa työskentelystä.

Työssään Lauerma kohtasi poikkeavia ihmisiä, kuten psykopaatteja, ja joutui puntaroimaan runsaasti eettisiä lääketieteeseen liittyviä kysymyksiä, kuten esimerkiksi sitä, miten ihminen voidaan luokitella hyväksi tai pahaksi ja onko kokonaisuudessaan pahoja ihmisiä olemassa vai onko kyse vain persoonallisuushäiriöstä, jota ei ole mahdollista hoitaa lääkkeillä. Lauerma pohdiskelee myös runsaasti erilaisia hoitomuotoja, kuten hypnoosin käyttöä hoidossa, jota hän puoltaa lääketieteellisenä hoitomuotona, mutta toisaalta tuomitsee sen käytön osaamattomilla. Vankien kanssa työskentelystä Lauerma pohtii myös ymmärrettävästi sitä, mikä on johtanut vankien rikolliseen käytökseen.

Mielipiteitä teoksesta Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus

Hannu Lauerman mielenkiintoisen hahmon on kerrottu kiehtoneen kirjan lukijoita ja äänikirjan kuuntelijoita, ja siksi teos onkin erityisen mielenkiintoinen psykiatriasta ja psykiatreista kiinnostuneelle lukijalle. ”Psykiatrin päänavaus” ei ehkä ole samalla tavalla koukuttava kuin jännityskirjat, mutta se herättää runsaasti ajatuksia ja saa psykiatriaan perehtymättömänkin pohdiskelemaan ihmisen syvintä olemusta ja todellisen hyvän ja pahan käsitettä. Kirja saa lukijan tai kuulijan myös tietyssä määrin asettumaan muiden asemaan ja herättää ajatuksia siitä, mikä todella ajaa ihmisen tiettyyn suuntaan, kuten rikollisiin tekoihin.

Teoksessa on pidetty erityisesti myös siitä, että se avaa yleisimpien mielenterveyshäiriöiden taustoja ja värittää usein ihmisten hieman mustavalkoista käsitystä psykiatristen sairauksien taustalla. Kirjassa heijastuu hyvin myös asiantuntijuus ja toisaalta myös se, että kaikkia ihmisen psyykestä ei edelleenkään tiedetä ja tutkiminen on paikoin hyvin haastavaa. Teos käsittelee paikoin myös vaikeita ja ikäviä asioita, mutta ei toisaalta ole raskas kuultava tai luettava, vaan päällimmäisin tunne on mielenkiinto ja tietynlainen ihailu Hannu Lauerman työtä kohtaan, sillä hän on hahmona varsin mielenkiintoinen.

Kuuntele ”Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus” ilmaiseksi

Äänikirjojen suosio kasvaa jatkuvasti, ja äänikirjat ovatkin erinomaista viihdettä joko pienen puuhastelun ohella tai rentoutumiseen tarkoitettuna. Mikäli äänikirjat ovat vielä tuntemattomia, on niihin mahdollista tutustua useiden eri sovellusten kautta, jotka tarjoavat uusille käyttäjilleen ilmaisen kokeilujakson, jonka pituus vaihtelee sovelluksen mukaan. Myös Kari Hokkasen teos ”Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus” on löydettävissä useista äänikirjasovelluksista ja ilmainen kokeiluaika on erinomainen mahdollisuus kuunnella tämä teos ja tutustua Hannu Lauerman työhön, uraan ja ajatuksiin mielenterveyteen kohdistuvista käsityksistä ja toisinaan myös ennakkoluuloista.