Eve Hietamiehen vuonna 2017 julkaistu ”Hammaskeiju” jatkaa Antti ja Paavo Pasasen tarinaa. Hehän ovat tuttuja jo kirjailijan aiemmista teoksista, ”Tarhapäivästä” ja valkokankaillekin päätyneestä ”Yösyötöstä”. Hammaskeijussa Paavo on ehtinyt jo seitsemän vuoden ikään ja on aloittamassa aivan uuden elämänvaiheen, koulun aloituksen. Vuonna 1964 syntynyt Eve Hietamies on kirjailija Laila Hirvisaaren (ent. Hietamies) ja viihteen moniosaajan Heikki Hietamiehen tytär. Naisen esikoisromaani ”Huomenna on paremmin” julkaistiin vuonna 1986, ja se sai ilmestyessään varsin hyvän vastaanoton.
Koska teoksen edeltäjät, ”Yösyöttö” ja ”Tarhapäivä”, olivat jo sulattaneet monien lukijoiden sydämet, ”Hammaskeijun” ilmestymistä odotettiin innolla. Eikä se pettänyt lukijoiden odotuksia. ”Hammaskeiju” on saanut kehuja niin kirjablogien kirjoittajilta kuin kriitikoiltakin. ”Hammaskeiju” on oma itsenäinen teoksensa, joten aikaisempien osien ei tarvitse olla ennestään luettuna, jotta tarinan juoneen pääsee kiinni. Teoksen päähenkilönä on sympaattinen yksinhuoltajaisä Antti, jonka Paavo-pojan tarhavuodet ovat jääneet nyt taa ja hänen on aika aloittaa koulu.
Eve Hietamies onnistuu kuvaamaan hienosti sekä sitä, millaista yksinhuoltajan arki on, että käsittelemään 2010-luvun kasvatukseen liittyviä kysymyksiä laajemminkin. Kuten Hietamiehen kuvauksissa yleensäkin, myös ”Hammaskeijussa” on käytetty runsaasti huumoria, mutta taitava ihmissuhdekuvaus saattaa saada lukijan herkistymään ajoittain kyyneliin. Ehkä taitavimmillaan kirja on kuvatessaan pienen koululaisen tuntoja ja sitä, miltä tuntuu astua aivan uuteen elämänvaiheeseen. Lukija voi ”Hammaskeijun” parissa vajota omiin lapsuudenmuistoihinsa ja tuntea haikeita nostalgian tunteita muistellessaan omaa koulutaivaltaan.
”Hammaskeijuun” mahtuu erilaisia hauskoja kommelluksia ja ne, joilla on omia lapsia, voivat varmasti samastua moniin tapahtumiin ja tunteisiin, joita kirjassa käydään läpi. Kuitenkin myös monet lapsettomat lukijat ovat viihtyneet kirjan parissa hyvin, sillä siinä käsitellään kuitenkin niin yleismaailmallisia teemoja, että se tarjoaa samastumispintaa myös muissa elämäntilanteissa eläville. Muiden tapahtumien lomassa Antti joutuu myöntämään myös itselleen, että hän on umpirakastunut. Kehen, sitä emme tässä vielä kerro, ettemme pilaa jännitystä.
Sen lisäksi että ”Hammaskeijussa” liikutaan yksilöiden tasolla, on se tarkkaavainen kuvaus nykykasvatuskulttuurista, jossa rajojen asettamiselle ja kurille ei näytä aina löytyvän sijaa. Osalla vanhemmista vaikuttavat kasvatustaidot olevan täysin hukassa. Fanien pettymykseksi Eve Hietamies on ilmoittanut, että ”Hammaskeiju” jää viimeiseksi Antista ja Paavosta kertovaksi tarinaksi. Koska kirjat ovat olleet niin suosittuja, voidaan jäädä vain odottamaan, josko Hietamies sittenkin vielä pyörtäisi lupauksensa ja kirjoittaisi jatkoa tarinalle. Joka tapauksessa ”Hammaskeiju” on lukemisen arvoinen teos.
Uudet käyttäjät pääsevät kuuntelemaan ”Hammaskeijua” täysin ilmaiseksi. Se onnistuu helposti Suomessa saatavilla olevien sovellusten kautta. Äänikirja on loistava vaihtoehto perinteiselle kirjalle, ja kuten sanottua, pääset kuuntelemaan ”Hammaskeijua” nyt maksutta. Voit rentoutua ja kuunnella Antin ja Paavon tarinaa ääneen kerrottuna missä ja milloin haluat. ”Hammaskeiju” on hyvä valinta sekä sitä edeltäneisiin kirjoihin jo tutustuneille että Eve Hietamiehen teoksiin vielä tutustumattomille. Uppoudu äänikirjan parissa ”Hammaskeijun” hauskoihin tapahtumiin ja erilaisiin Hietamiehen maalaamiin tunnelmiin.