Gondolinin tuho
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Gondolinin tuho

J.R.R. Tolkienin alun perin vuonna 1916 kirjoitettu ”Gondolinin tuho” on yksi Keski-maan ensiajan tarinoista, joka on julkaistu lyhennettynä myös teoksessa ”Keskeneräisten tarujen kirja”. Tarinan eri versiot on koonnut yhteen Christopher Tolkien, ja yksittäisenä tarinana se julkaistiin ensimmäisen kerran englanniksi vuonna 2019.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Juoni ja kuvaus

”Gondolinin tuho” kertoo nimensä mukaisesti Keski-Maan kolmesta ajasta ensimmäisestä, ja tarina keskittyy Gondolinin tarinaan kaupungin perustamisesta sen tuhoon asti. Gondolin oli mahtava ja salainen sindarin heimon haltijakaupunki, joka loisti kuolemattomien haltijoiden komennuksessa ja piilossa pahuudelta vuosisatojen ajan ennen loiston loppua ja kaupungin tuhoa.

”Gondolinin tuho” -kirjassa käydään läpi kaupungin rakennusvaiheet, ihmisten prinssin Tuorin tarina, Keski-Maan vihollisen Morgothin yritykset saattaa kaupunki turmioon, sekä Gondolinin viimeinen taistelu. Lisäksi teoksessa keskitytään myös moniin muihin Keski-Maan tärkeiden hahmojen historiaan, jotka toistuvat monissa myöhemmissä Tolkienin teoksissa. Kirjasta voi löytää yhtäläisyyksiä kreikkalaiseen Troijan kaupungin tarinaan.

Arvostelut ja kritiikki

”Gondolinin tuho” -äänikirja kuuluu moniin niistä J.R.R. Tolkienin Keski-Maan tarinoista, joita kirjailija on luonnostellut jo Keski-Maan luomisen aikana 1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä. Gondolinin tuho kuuluu sekä Silmarillion- että Keskeneräisten tarujen kirja -teosten tarinoihin, ja sitä on pidetty yhtenä onnistuneimmista Tolkienin maailman monista spin-off -tarinoista.

”Gondolinin tuho” on saanut arvioissa kritiikkiä lukijoilta tarinankerronnasta. Koottuna teoksena sen teksti on välillä poukkoilevaa ja sisältää paljon henkilöiden ja paikkojen nimiä. Lisäksi Tolkienin maailmaan kuuluu äärimmäisen yksityiskohtainen kuvailu. Tämä voi haitata lukukokemusta, mutta toisaalta kuvailu sopii hyvin teoksen äänikirja -formaattiin.

Kuuntele ”Gondolinin tuho” ilmaiseksi

Jos pidit Peter Jacksonin ”Taru Sormusten Herrasta”- ja ”Hobitti”-elokuvista, ”Gondolinin tuho” ja muut Tolkienin maailman äänikirjat ovat hyvää jatkumoa ja laajennusta Keski-Maan tarinoiden ymmärtämiselle. Ajallisesti kirja perustuu aikaan ennen ”Hobitin” ja ”Taru Sormusten Herrasta”- teosten tapahtumia. Lisäksi teos on saatavilla äänikirjana suomeksi monista sovelluksista ilmaiseksi.