Gangsterimummi
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Gangsterimummi

”Gangsterimummi” on David Walliamsin kirjoittama hauska, nuorille ja lapsille suunnattu teos, joka on julkaistu Suomessa Tammi-yhtiön toimesta vuonna 2016. Äänikirja vie kuulijansa ratkiriemukkaalle seikkailulle päähenkilö Benin ja hänen isoäitinsä kanssa. Kirjan kirjoittanut Walliams on aiemmin tullut tunnetuksi erityisesti Pikku-Britannia-sarjasta, jossa hän näytteli useita eri sketsihahmoja.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

Ben on 11-vuotias poika ja perheensä ainoa lapsi. Hän on huono lukija ja haluaisi putkimieheksi. Benin vanhemmat kuitenkin rakastavat television tanssiohjelmia ja toivovat, että heidän pojastaan tulisi aikuisena salonkitanssija. Ben pakotetaan isoäidilleen joka perjantai, ja kun hänelle selviää, millainen gangsterimummi isoäiti todellisuudessa onkaan, alkaa hurja seikkailu.

Isoäidin menneisyys alkaa paljastua Benille, kun hän löytää keksipurkin täynnä jalokivikoruja. Käy ilmi, että mummi on nuoruudessaan toiminut kansainvälisenä jalokivivarkaana. Benin kannustuksesta vaaravyöhykkeeseen joutuvat nyt Ison-Britannian kruununjalokivet – saalis, mikä mummilta jäi aikanaan ryöstämättä. ”Gangsterimummi” on oiva osoitus siitä, miten lapsille suunnatut kirjat vievät aikuisetkin mukanaan.

Kritiikki

”Gangsterimummi” on saanut osakseen valtavasti kehuja niin kohderyhmänsä kuin aikuistenkin puolelta. Se on hulvaton ja hauska kertomus, mutta käsittelee myös vakavia aiheita, kuten rikollisuutta, eettisyyttä sekä sairauksia ja kuolemaa. Benin vastentahtoisuus mennä mummille on samaistuttavaa monelle saman ikäiselle nuorelle, mikä tuo kirjaan aitoutta.

Juoni on ovela ja mukaansatempaava. Teoksen on sanottu vuorotellen sekä naurattavan että vakavoittavan lukijaansa, mikä tekee siitä välittömän ja todentuntuisen. Myös Walliamsin huumorinkäyttöä on kehuttu, sillä hän osaa taidokkaasti soljuttaa hauskoja kohtauksia vakaviakin asioita käsitteleviin teksteihin. ”Gangsterimummi” on ihana kertomus perhesuhteista, seikkailuista ja lapsenmielisyydestä.

Kuuntele ”Gangsterimummi” veloituksetta

”Gangsterimummi” on sopiva teos piristämään kenen tahansa päivää. Äänikirjana siitä voi päästä nauttimaan vaikka yhdessä perheen kanssa, sillä kuunteluun tarvitaan ainoastaan mobiililaite. Sovelluskauppojen valikoimista löytyy tänä päivänä useita suomalaisia äänikirjasovelluksia, joiden myötä ”Gangsterimummia” voi päästä kuuntelemaan jopa veloituksetta tarjolla olevien ilmaisten kokeilujaksojen ansiosta.