Et kävele yksin
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Et kävele yksin

”Et kävele yksin” on Finlandia-palkittu nuortenromaani, jonka on kirjoittanut suomalainen, vuonna 1981 syntynyt kirjailija, käsikirjoittaja ja proosarunoilija Juuli Niemi. Hän on aiemmin tullut tutuksi muun muassa esikoisteoksestaan ”Tara” sekä novellikokoelmastaan ”Tule hyvä”. WSOY julkaisi ”Et kävele yksin” -teoksen ensi kerran vuonna 2016. Tällöin markkinoille tulivat niin kovakantinen kirja, äänikirja kuin e-kirjakin.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Et kävele yksin” seuraa 15-16-vuotiaiden Adan ja Egzonin elämää heidän näkökulmistaan. Ada on boheemin yksinhuoltajaäidin ainoa tytär. Isättömänä elänyt nuori neito on pitänyt Pohjanmaalla asuvaa enoaan isähahmonaan ja purkaa tunteensa kirjoittamalla. Egzon on puolestaan kosovolaistaustaiseen perheeseen Suomessa syntynyt muslimi, joka koettaa isoveljensä häivyttyä huolehtia parhaansa mukaan äidistään ja pikkuveljestään.

Egzon ilmaisee itseään piirtämällä ja tekemällä grafiitteja. Kirjan edetessä Ada rakastuu Egzoniin teini-iän polttavalla intensiteetillä. Hän ei kuitenkaan usko pojan tuntevan samoin. Eräänä aamuna koulun rehtorin auton kylkeen on kuitenkin maalattu juoksuun lähtevä tyttö, joka muistuttaa Adaa. Kyseessä on rakkaustarina, mutta toisin kuin monet muut kaltaisensa kirjat, ”Et kävele yksin” tarjoaa hieman yllättävän loppuratkaisun.

Kritiikki

”Et kävele yksin” on herättänyt lukijoissaan paljon tunteita. Se on koskettava kertomus teini-iän myrskyistä, ja etenkin lukijat, joilta löytyy omia henkilöhahmojen iässä olevia lapsia, ovat kertoneet teoksen olleen jopa sydäntä riipaiseva. ”Et kävele yksin” käsittelee nuoruuden haasteiden lisäksi useita yhteiskunnallisesti ajankohtaisia aiheita, kuten esimerkiksi maahanmuuttajien kokemia ennakkoluuloja, yksinhuoltajuutta sekä kahden kulttuurin eroja.

Kirjan on todettu olevan realistinen kuvaus siitä, kuinka oman paikan löytäminen maailmasta voi olla nuorille haastavaa, ja kuinka nuoret epävarmat sielut kaipaavat yleistä hyväksyntää. Teos ei ole vaaleanpunainen rakkaustarina, vaan pikemminkin raadollinen esimerkki siitä, kuinka asiat ja olosuhteet voivat mennä väärin pahimmassa mahdollisessa tilanteessa. ”Et kävele yksin” onkin sopivaa luettavaa niin nuorisolle kuin heidän vanhemmilleenkin.

Kuuntele ”Et kävele yksin” -teosta ilmaiseksi

Helpoin ja nopein tapa nauttia ”Et kävele yksin” -teoksesta on kuunnella se äänikirjana. Tällöin kirjan tapahtumien pariin pääsee lenkkipolulla, ruokaa laittaessa tai harrastusten alkamista odotellessa. Mobiililaitteiden sovelluskaupoissa on tarjolla monia suomalaisia äänikirjasovelluksia, joista usea tarjoaa jopa maksuttomia kokeilujaksoja uusille kuuntelijoilleen. Näin voit päästä kuuntelemaan ”Et kävele yksin” -kirjan täysin veloituksetta.