Eleanorille kuuluu ihan hyvää
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Eleanorille kuuluu ihan hyvää

“Eleanorille kuuluu ihan hyvää“ -romaani on erilainen kertomus, jonka skotlantilainen kirjailija Gail Honeyman kertoo esikoisteoksessaan. Pohjimmiltaan kirja on selviytymistarina, joka luotaa syvältä päähenkilön elämää ja pohtii syitä tämän käytökseen. Eleanorin elämä sijoittuu Gail Honeymanille tuttuun Glasgowin kaupunkiin. Kirja nousi suuren yleisön tietoisuuteen kirjoituskilpailun kautta, ja nykyään sen käännösoikeudet löytyvät jo lähes 30 maasta.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Keskiössä Eleanorin sosiaaliset suhteet

“Eleanorille kuuluu ihan hyvää“ -kirjan ulkoasusta voisi kuvitella sen kuuluvan kevyeen chick lit -genreen. Kirjasta löytyy kuitenkin humoristisen kuvauksen taustalta vihjauksia synkkiin salaisuuksiin, joihin kuulija jää täysin koukkuun. Päähenkilön kommelluksille sosiaalisissa tilanteissa on helppo hyväntahtoisesti naureskella, mutta Eleanorin tuomitseva ja antisosiaalinen ympäristön kritisointi ei automaattisesti herätä romaania kuuntelevan myötätuntoa.

Kirja kaivautuu edetessään syvemmälle Eleanorin taustoihin, ja kuulijan sympatiat heräävät romaanin keskeisen teeman, yksinäisyyden noustessa hienosti esiin Eleanorin elämän kääntöpuolelta. Eleanorin sosiaalinen kömpelyys kaikessa jyrkkyydessään saa toisinaan pohtimaan, onko Eleanorilla asbergerin syndrooma. Äänikirjan kieli saa päähenkilön mielenliikkeet hyvin esiin, sillä kirjassa käytettään erikoisia, paikoitellen suorastaan kliinisiä ilmauksia tapahtumisen kuvailuun.

Eleanorin elämä käännekohdassa

Muutoksen aika Eleanorin yksinäisessä elämässä on kuitenkin käsillä, ja kuulijalle annetaan mahdollisuus seurata aitiopaikalta uusien tuulien puhaltamista Eleanorin säntillisessä ja eristäytyneessä maailmassa. Muutoksen saa aikaan, kuinka ollakaan, mies. Vaikka tämä käänne saattaa vaikuttaa tavanomaiselta, on siihenkin saatu osumaan raikas erilaisuuden tuulahdus, eikä tarina suinkaan pääty kliseiseen onnellisuusmyyttiin parisuhteen parantavasta voimasta.

Vaikka kirjan tapahtumat kiertyvät paljolti päähenkilö Eleanorin ympärille, myös muista kirjan hahmoista on tehty eläviä ja helposti lähestyttäviä. Henkilögalleria on vakuuttava ja aidon tuntuinen, ja henkilöt ovat ystävällisiä ja lämpimiä, mutta hyvin inhimillisiä, kuten Eleanor itsekin. Eleanor matkaa kirjassa kohti onnellisempaa elämää kanssakulkijoiden ystävällisesti auttamana, mutta toisaalta myös hyväntahtoisesti tönimänä.

Kuuntele “Eleanorille kuuluu ihan hyvää“ -äänikirjaa ilmaiseksi 40 päivän ajan

Arvostelijoiden kiittämää “Eleanorille kuuluu ihan hyvää“ -äänikirjaa voi kuunnella ilmaiseksi muutamissa äänikirjojen kuuntelua tarjoavissa applikaatioissa 14 päivän ajan. Kirja on lämminhenkinen ja tutustumisen arvoinen kasvutarina vaikeista olosuhteista eteenpäin ponnistaneen naisen elämän käänteistä, ja se kertoo humoristiseen ja lämpimään sävyyn vaikeistakin asioista. Kirjan lukijana toimii freelance näyttelijä Krista Putkonen-Örn, jonka ääni sopii tarinaan erinomaisesti.