Depressiopäiväkirjat
Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi
Nextory
35 päivää ilmaiseksi
Storytel
40 päivää ilmaiseksi

Depressiopäiväkirjat

”Depressiopäiväkirjat” on toimittaja ja kirjailija Anni Saastamoisen esikoisteos, joka julkaistiin vuonna 2017. Teoksesta on saatavilla myös äänikirja. Anni Saastamoinen on toiminut Suomessa radiotoimittajana ja tekee podcastia nimeltään ”Depressiopäiväkirjat”. Hän on opiskellut myös filosofiaa Isossa-Britanniassa. Saastamoinen käsittelee masennusta aktiivisesti ja pyrkii oikomaan siihen kohdistuneita harhakäsityksiä. Hän vaikuttaa radion lisäksi runsaasti myös sosiaalisessa mediassa ja on kerännyt itselleen uskollisen fanijoukon. Saastamoinen on tunnettu kursailemattomasta tyylistään ja suorasta puheestaan, jota ei ole tosiaankaan turhaan kaunisteltu kuulijoita ajatellen.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Depressiopäiväkirjat” on nimensä mukaisesti kirja, jossa kertoja Anni Saastamoinen ruotii omaa masennustaan ja pohtii runsaasti sitä, minkä vuoksi juuri hän ja monet muut ovat masentuneita ja miksi taas toiset eivät ole. Teoksessaan Saastamoinen kertoo henkilökohtaisella tasolla myös masennuksen eri ilmenemismuodoista ja siitä, kuinka vaikea ulkopuolisen on loppujen lopuksi tunnistaa masentunut ihminen, sillä sairaus on todella monimuotoinen, eikä sairastunut itsekään välttämättä osaa tunnistaa omia oireitaan. Lisäksi tilannetta monimutkaistaa se, että kyseiset oireet ja tunteet vaihtelevat runsaasti.

Anni Saastamoinen pysyy ”Depressiopäiväkirjoissa” tyylilleen uskollisena ja kieltä ei todellakaan kaunistella vaan pelkästään kirosanojen puolesta sisällölle voisi harkita ikärajamerkintää. Saastamoinen on kuitenkin onnistunut kuvaamaan omia tunteitaan juuri päiväkirjamaisella tavalla ja räävitön kielenkäyttö tuo teokseen oman persoonallisen vivahteen. Saastamoinen pohtii riemukkaalla tavalla masennusta eri kantilta, myös yhteiskunnallisena ongelmana. Miksi moderni yhteiskunta on edelleen niin kyvytön kohtaamaan masentunutta ihmistä ja minkä vuoksi toisaalta apua on niin hankala saada. Ihminen, jonka voimavarat ovat jo valmiiksi vähissä joutuu helposti byrokratian rattaisiin yrittäessään saada apua.

Mielipiteitä ”Depressiopäiväkirjoista”

Huolimatta siitä, että Anni Saastamoinen käsittelee kirjassaan vakavaa, ja kokonaista sukupolvea koskettavaa ongelmaa, on moni kuvannut kirjaa riemukkaaksi kuunneltavaksi ja jopa kevyeksi tekstiksi. Osa kunniasta kuuluu varmasti Saastamoisen omintakeiselle tyylille ja kun kirjan lukijana on Saastamoinen itse, voi kuulijalle hyvinkin välittyä tekstistä positiivinen tunnelma. ”Depressiopäiväkirjojen” kielenkäyttö ei toisaalta ole ollut kaikkien lukijoiden mieleen, mutta monet ovat yhtä mieltä siitä, että kaikki mitä on sanottavana, tulee varmasti sanotuksi, eikä mitään jätetä pois sen vuoksi, että sen koettaisi olevan kuulijoille sopimatonta.

”Depressiopäiväkirjat” on ilahduttanut lukijoita myös siinä, että se on tuonut masennukseen uuden näkökulman. Monet masennuksesta itse kärsivät kertovat tunnistavansa kyseisiä piirteitä, mutta toisaalta ovat saaneet myös sairauteensa aivan uuden näkökulman kirjan kuuntelun myötä. Aihe on tärkeä ja ”Depressiopäiväkirjat” voi antaa myös masentuneen läheisille uutta tietoa ja helpottaa ymmärtämään sairastuneen oireita ja mielentilaa. Moni kuulija pitää myös rohkeasta otteesta, joka varmasti osaltaan auttaa murtamaan mielenterveysongelmiin liittyviä tabuja niin yksityiselämässä kuin töissäkin. Kirjan parasta antia on, että se tekee masennuksen käsittelystä helpompaa.

Kuuntele ”Depressiopäiväkirjat” ilmaiseksi

Mikäli äänikirjat vaikuttavat kiinnostavilta ja ”Depressiopäiväkirjat” herätti intoa tarinoiden kuuntelemiseen, voi Suomesta löytää runsaasti erilaisia sovelluksia, joiden avulla äänikirjoja on mahdollista kuunnella. Nämä kyseiset sovellukset tarjoavat käyttäjilleen usein ilmaisen kokeilujakson, jonka avulla kuulijat kykenevät tavallisesti kuuntelemaan vähintään yhden kirjan ja voivat sen jälkeen päättää haluavatko jatkaa sovelluksen käyttöä. Ilmaisen kokeilujakson pituus vaihtelee käytettävissä olevan sovelluksen mukaan. Moni äänikirjasovellus on lisännyt valikoimiinsa myös Anni Saastamoisen ”Depressiopäiväkirjat”, joten kirjan pariin voi päästä missä ja milloin vain jopa täysin ilmaiseksi.