Bolla
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Bolla

Pajtim Statovci on yksi Suomen tunnetuimmista nuorista kirjailijoista, joka on niittänyt menestystä myös ulkomailla. ”Bolla” puolestaan on Statovcin odotettu kolmas romaani. Vuonna 2019 julkaistu kirja nousi heti niin lukijoiden kuin kriitikoidenkin suosioon, voittihan ”Bolla” vuoden 2019 Finlandia-palkinnon. Kuten Statovcin aikaisemmatkin teokset, vie ”Bolla” lukijan Balkanin niemimaalle ja tempaa oitis mukaansa tarinan pyörteisiin.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Juoni

”Bollan” pääosassa ovat kaksi rakastavaista, nuoret miehet Miloš ja Arsim. Vaikka Arsimilla on vaimo, rakastuvat miehet palavasti tavattuaan Pristinan yliopistolla. Romanssi on tuhoon tuomittu, onhan Arsim albaani ja Miloš serbi, eikä saman sukupuolen suhteita katsota konservatiivisessa Kosovossa hyvällä. Samaan aikaan, kun kiihkeä romanssi roihuaa, alkaa Kosovossa sisällissota, joka ajaa Arsimin perheineen maanpakoon.

Kun Arsim kuitenkin vuosia myöhemmin palaa kotikaupunkiinsa Pristinaan, on hänen mielessään vain yksi asia – miten kävi Milošille? Siitä alkaakin etsintäoperaatio, sillä vuosien jälkeenkään ei Arsim voi päästää Milošia mielestään. Kuten muutkin Statovcin teokset, ”Bolla” hurmaa lukijan erityisesti kielellisellä kauneudellaan, josta kirjailija on tunnettu. Lisäksi kirja kohahduttaa synkillä kohtaloillaan, joita voi olla vaikea ymmärtää.

”Bolla” saa lukijan miettimään

Statovci palaa teoksessa juurilleen Balkanille, Kosovoon. Vaikka ”Bolla” on kirjana helposti luettava, saa se silti lukijan miettimään vaikeita kysymyksiä – onhan kirjan päähenkilönä vaimoaan hakkaava hirviö, josta on vaikea pitää. Kysymyksiä herää erityisesti perheestä, rakkaudesta ja parisuhteesta, onhan ”Bolla” perimmiltään rakkaustarina. Toisaalta, juuri tätä hyvän kirjallisuuden toivookin tekevän – herättävän ajatuksia ja kysymyksiä.

Kuten Statovcin kaksi aikaisempaakin romaania, on ”Bolla” otettu Suomessa hyvin vastaan. Siitä kielii luonnollisesti jo sille myönnetty Finlandia-palkinto, joka on Suomen arvostetuin, vuosittain myönnettävä kirjallisuuspalkinto. Lisäksi ”Bolla” löytyy ensimmäiseltä sijalta lähes kaikkien suurimpien kirjakauppaketjujen myyntilistoilta. Lukijat ovatkin lumoutuneet tästä yhtä aikaa ajattomasta ja ajankohtaisesta rakkaustarinasta, joka saa pohtimaan elämän suurimpiakin kysymyksiä.

Kuuntele ”Bolla”-kirjaa ilmaiseksi 40 päivän ajan

”Bolla” on kansainvälisen tähtikirjailijan tuorein teos, joka jokaisen kirjallisuuden ystävän kannattaa lukea. Fyysisen kirjan lukemiseen sijaan on ”Bollaa” mahdollista myös kuunnella äänikirjana. Suomessa on tarjolla lukuisia useita eri sovelluksia, jotka tarjoavat laajan valikoiman kirjoja tietokirjoista uusimpiin romaaneihin. Lisäksi eri sovellukset tarjoavat tervetuliaistarjouksia, jotka mahdollistavat kirjojen kuuntelun ilmaiseksi 40 päivän ajan.