Annan nuoruusvuodet
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Annan nuoruusvuodet

”Annan nuoruusvuodet” on rakastetun Anna-kirjasarjan ensimmäinen osa, joka on kirjoitettu jo 1900-luvun taitteessa. Kirjasarjan on kirjoittanut kanadalainen Lucy Maud Montgomery, joka tuli aikanaan tunnetuksi romanttisten tyttökirjojen kirjoittajana. Kirja julkaistiin ensi kerran Suomessa WSOY:n toimesta 1920-luvulla Hilja Vesalan suomentamana. Teos kertoo Annan tapahtumarikkaista ensimmäisistä vuosista Marilla ja Matthew Cuthbertin kasvattina.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Annan nuoruusvuodet” -äänikirja alkaa siitä, kun Matthew Cuthbert on hakemassa juna-asemalta hänen ja siskonsa Marillan uutta kasvattipoikaa. Vastassa onkin suureksi yllätykseksi 11-vuotias tyttölapsi Anna Shirley, joka osoittautuu sanavalmiiksi ja temperamenttiseksi, mutta hurmaavaksi nuoreksi tytöksi. Matthew vie Annan kotiin, ja toivoo, että myös Marilla haluaisi pitää lapsen, vaikka tämä olikin odotusten vastaisesti tyttö.

Kirjassa seurataan Annan vaiherikasta elämää hienostorouvien tarkkailevan silmän alla. Vaikka tytölle tuntuu sattuvan ja tapahtuvan kaikenlaisia kommelluksia alituiseen, on kyseessä järkevä ja nopeaälyinen neito, joka päihittää koulussa jopa nuoren neron Gilbert Blythen. Yhdessä parhaan ystävänsä Dianan kanssa Anna ajautuu seikkailusta toiseen, eikä malta odottaa 13-vuotissyntymäpäiviään, jolloin saa kietoa hiuksensa lettien sijaan aikuismaisesti nutturalle.

Kritiikki

Anna-kirjasarja on ollut suosittu aina. Erityisesti ”Annan nuoruusvuodet” on herättänyt ihastusta kaiken ikäisissä lukijoissa. Anna on rämäpäinen, rajoja rikkova tyttö, joka tekee virheitä ja ottaa niistä opikseen. Tästä syystä hän lienee helposti samaistuttava monelle lukijalle. Montgomeryn tapaa kuvailla yksityiskohtia, kuten luontoa ja sen kauneutta, on kehuttu vuolaasti. Hän osaa taidokkaasti piirtää maiseman pelkkien sanojen avulla.

”Annan nuoruusvuodet” -äänikirja antaa myös eloisan kuvan 1800- ja 1900 -lukujen taitteen kovasta elämästä, jolloin normaalitkin taudit saattoivat olla hengenvaarallisia, ja työnteko omilla tiloilla oli rankkaa. Ihmiset ovat kirjassa ajankuvaan sopivasti hienostuneita, eivätkä aina sulata Annalle tapahtuneita kommelluksia. Anna puolestaan koetaan lukijoiden puolelta sanavalmiina ja itsenäisenä oman tiensä kulkijana, josta jokainen sukupolvi voisi ottaa mallia.

Kuuntele ”Annan nuoruusvuodet” ilmaiseksi

Kirjojen lukeminen nykypäivän kiireisessä arjessa voi joskus olla haasteellista. Tästä syystä kokeiluun kannattaakin ottaa äänikirja, joka mahdollistaa kirjojen tapahtumista nauttimisen missä ja milloin tahansa. Sovelluskaupoista löytyy useita älylaitteelle ladattavia äänikirjasovelluksia, jotka ovat jo ottaneet ”Annan nuoruusvuodet” -kirjan valikoimiinsa. Jotkin äänikirjasovellukset tarjoavat uusille kuuntelijoilleen ilmaisia kokeilujaksoja, mikä onkin oiva tapa tutustua äänikirjoihin.