Alhambra
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Alhambra

"Alhambra" sisältää kokoelman tarinoita, esseitä ja sketsejä, jotka sijoittuvat 1800-luvun alkupuolen Espanjaan. Se on kirjoitettu vuosina 1828-1829. Kirja on tunnettu myös kirjailija Washington Irvingin "espanjalaisena luonnoskirjana". Ensimmäisen kerran teos on julkaistu suomeksi jo vuonna 1880, mutta siitä on tehty uusi painos ja äänikirja vuonna 2019.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Sisältö

"Alhambra" kertoo kirjoittajan ja tämän ystävän retkistä ja seikkailuista 1800-luvun Espanjassa sekä heidän matkastaan Granadaan, ja kirjassa onkin alussa omistuskirjoitus matkakumppani David Wilkielle. Kirja sisältää esimerkiksi kuvaukset ranskalaisten vuonna 1812 tuhoamista Alhambra-palatsin torneista ja palatsin kärsimistä vaurioista, jotka vuoden 1821 maanjäristys aiheutti.

Tarinoiden kerrontatyyli on hyvin omintakeinen ja aikaansa sopiva. Tässä esimerkki kiinnostavasta tyylistä, joka tekee teoksen kuuntelemisesta takuulla mielenkiintoisen kokemuksen: "Sisämaakunnissa saapi matkustaja monasti vaeltaa avarain tienoiden kautta...". "Alhambra" on hurmaava sekoitus faktaa ja fiktiota, jossa pääpaino on kuitenkin todellisilla tapahtumilla esitettynä kirjailijan omien kokemuksien perusteella.

Ei pelkkä kirja

Alhambran tarinat ovat olleet inspiraationa myös erittäin kuuluisalle oopperalle. Alexander Puskin, joka on yksi Venäjän tunnetuimpia kirjailijoita, otti kaksi kertomusta kirjasta omaan teokseensa "Skazka o zolotom petushke" (Kultainen kukko), joka ilmestyi vuonna 1834. Tämän kirjan pohjalta puolestaan sävellettiin myöhemmin Kultainen kukko -ooppera Rimsky-Korsakovin toimesta.

Vaikka osa lukijoista on ollut sitä mieltä, että "Alhambra" on lukuisine eri tyylilajeineen liian sekava, ei se ole himmentänyt teoksen suosiota. Vuonna 1950 Alhambran tarinoista on tehty myös samanniminen elokuva, ja lisäksi animaatiofilmeistään tunnettu espanjalainen tuottaja Pedro Alonso on tehnyt tarinoihin pohjautuvan animaatiosarjan Alhambrasta.

Kuuntele äänikirja "Alhambra" ilmaiseksi

"Alhambra" on erinomainen pakokeino arjen kiireistä, ja sitä kuunnellessa voi antaa mielensä vaeltaa ajassa taaksepäin aina 1800-luvulle saakka. Useat Suomessa toimivat äänikirjasovellukset tarjoavat uusille rekisteröityville käyttäjille mahdollisuuden kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi kokeilujakson ajan, joten tähän satumaailmaan uppoutuminen on nyt tehty myös äärimmäisen helpoksi!