Äitiä ikävä
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Äitiä ikävä

Tammikuussa 2020 julkaistu Äitiä ikävä, on 9-vuotiaana äitinsä menettäneen Eero Huovisen riipaisevan kaunis kuvaus äidin ikävästä. Isän kokonaan vaietessa äidistä, muistikuva hänestä haaleni ajan myötä, mutta ikävä jäi. Isän kuoltua sai Eero vihdoin käsiinsä äitinsä kirjeet ja päiväkirjat, jotka aloittivat aikamatkan edesmenneen äidin luo.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Emerituspiispa Eero Huovinen vihittiin piispaksi vuonna 1991. Vuosien varrella hän on tuonut toivon sanomaa suomalaisille vaikeiden aikojen keskellä. Suru on kuitenkin aina jättänyt Huovisen sanattomaksi. Kotona opittua vaikenemisenkulttuuria on ollut vaikea karistaa. Tässä kirjassa Huovinen jakaa kanssamme oman matkansa surun ja muistojen polulla.

Kirjan tarina

Äidin kuolema oli järkyttävä pysäytys eläväiselle ja onnelliselle Huovisen perheelle. ”Äiti on mennyt taivaan kotiin”, yhdeksänvuotiaalle Eerolle kerrottiin. Sitten vaiettiin. Muistot äidistä pakattiin pois. Isä kieltäytyi puhumasta äidistä. Muistikuva äidistä alkoi haalistua nuoren pojan mielessä, mutta sisimmässään oli Eerolla vielä aikuisenakin äitiä ikävä.

Isän nukuttua pois, vuosikymmeniä myöhemmin, löysi Eero kauan sitten pois pakatut muistot äidistään. Tavaroiden joukosta löytyi äidin kirjeitä ja vanhoja päiväkirjoja. Muistot äidistä heräsivät eloon. Eero alkoi tutustumaan uudelleen edesmenneeseen äitiinsä, ja itseensä. Äitiä ikävä -kirjassaan Eero Huovinen jakaa tämän koskettavan tutustumismatkan kanssamme.

Arvostelu

Eero Huovisen Äitiä ikävä on syvältä riipaiseva kertomus aikuisen miehen suhteesta edesmenneeseen äitiinsä. Se puhuttelee niitä, jotka ovat menettäneet läheisen liian varhain. Suhde vanhempaan ei katkea heidän kuollessaan, vaan vaikka läheinen on poissa suhde heihin edelleen kasvaa, muuttuu ja opettaa meitä.

Kirja kuvaa mielenkiintoisella tavalla 1950-luvun tapaa käsitellä perhettä kohdannutta surua. Se tarjoaa pilkahduksen lähihistoriaan ja sen arvomaailmaan. Huovinen kuvaa tapaa suojella lapsia surulta vaikenemalla, sen kanssa elämistä ja siitä selviämistä. Kirjeiden kautta hän sukeltaa äidin poismenon todellisiin tapahtumiin ja siitä johtuvaan suruun uudella tavalla.

Kuuntele Äitiä ikävä -kirjaa ilmaiseksi

Eero Huovisen Äitiä ikävä on nyt saatavilla äänikirjana täysin ilmaiseksi. Pääset kuuntelemaan kirjaa useiden eri suomalaisten sovellusten ja internetsivustojen kautta. Kirjan kesto on 5 h 45 minuuttia ja sen on lukenut Antti Virmavirta. Äänikirja sopii mainiosti mukaan esimerkiksi automatkalle, lenkille tai kodin askareiden oheen.