Aarresaari
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

Aarresaari

"Aarresaari" on skotlantilaisen Robert Louis Stevensonin kirjoittama teos, joka julkaistiin alun perin jatkokertomuksena ”Young Folks” -nimisessä lehdessä vuosina 1881–1882. Itse kirja ilmestyi vuonna 1883. Ensimmäinen suomennos teoksesta julkaistiin vuonna 1909, jonka jälkeen siitä on julkaistu uudistettuja suomennoksia useampaan otteeseen. Stevenson oli tunnettu romaanikirjailija ja runoilija, ja ”Aarresaari” onkin yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan. Inspiraation kirjaansa hän sai Skotlannissa piirtämästään kartasta. Stevenson on tunnettu myös kauhuromaanistaan, "Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde".

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Tarina

”Aarresaari” on yksi seikkailukirjallisuuden klassikkoteoksista. Äänikirja kertoo nuoresta Jim Hawkins -nimisestä pojasta, joka asuu vanhempiensa ylläpitämässä majatalossa Englannissa. Jim löytää majatalolla menehtyneen entisen merikapteenin tavaroiden joukosta lokikirjan ja kartan, jotka hän vie tohtori Liveseyn ja John Trelawneyn tutkittaviksi. Selviää, että kartta johdattaa kaukaiselle saarelle, johon pahamainen merirosvokapteeni Flint on haudannut suuren aarteen. Trelawney alkaa välittömästi suunnitella tutkimusmatkaa, jolle myös Jim lähtee mukaan. Koottuaan miehistön valmiiksi he lähtevät seilaamaan kohti aarresaarta.

Suurin osa miehistön jäsenistä onkin merirosvokapteeni Flintin miehistön entisiä jäseniä. Nämä alkavat suunnitella kapinaa, mutta Jim saa tietää heidän aikeistaan. Miehistön jäsenistä ainoastaan kapteeni Smollett osoittautuu luottamuksen arvoiseksi, ja yhdessä he alkavat kehitellä suunnitelmaa, jonka avulla he voisivat päästä eroon kapinaa suunnittelevista miehistön jäsenistä. Päästyään perille aarresaarelle Jim tovereineen saa huomata, että asiat eivät sujukaan suunnitelmien mukaisesti, ja tutkimusmatka saarelle osoittautuukin haasteiden, yllätysten ja taisteluiden täyttämäksi jännittäväksi seikkailuksi.

”Aarresaaren” vaikutus populaarikulttuuriin

”Aarresaaren” vastaanotto on ollut alusta saakka positiivinen. Äänikirja on saanut kiitosta monipuolisista hahmoistaan, tunnelmastaan ja toiminnantäyteisestä tarinastaan. Teoksella on ollut suuri vaikutus siihen, millaisia yksityiskohtia merirosvoihin ja heidän toimintaansa yhdistetään. Tällaisia ovat esimerkiksi eksoottiset saaret, X-merkillä varustetut kartat, kuunarit, merirosvojen yksijalkaisuus ja harteilla istuvat papukaijat sekä musta piste. Populaarikulttuuri on omaksunut ja ottanut käyttöönsä nämä yksityiskohdat, ja niihin voi törmätä niin televisiosarjoissa, elokuvissa kuin peleissä sekä myös esimerkiksi naamiaisasuissa että lasten leluissa.

Merirosvoihin liittyvät yksityiskohdat eivät kuitenkaan ole olleet ainoita inspiroivia tekijöitä ”Aarresaari”-kirjassa. Koko teos itsessään on innostanut lukuisia eri taitelijoita, kirjailijoita ja ideanikkareita aina julkaisustaan saakka. Teoksesta onkin luotu useita elokuvia, tv-sarjoja, radiokuunnelmia sekä suurista teatterituotannoista pienempiin näytelmiin. Lisäksi aarresaaren tarina on toiminut inspiraation lähteenä myös musiikissa, videopeleissä sekä sarjakuvissa. Kirjasta on tehty myös uusia mukaelmia. ”Aarresaari” ei ole siis pelkästään viihdyttävä ja kiehtova tarina, vaan se on luonut pohjaa kokonaisen tyylilajin synnylle.

Kuuntele "Aarresaari" -äänikirjaa ilmaiseksi!

Mikä olisikaan parempi tapa lähteä mukaan eeppiselle seikkailulle kuin uppoutumalla sellaisesta kertovaan tarinaan? Lukemisen sijaan voit nauttia kirjan ”Aarresaari” tarjoamasta jännityksestä nyt myös tarinaa kuunnellen. Tämän mahdollistavat erilaiset Suomessa saatavilla olevat äänikirjapalvelut, joiden avulla voit nauttia kirjasta esimerkiksi työmatkoilla tai puuhastellessasi muiden arjen askareiden parissa. Mikäli äänikirjojen maailma on sinulle vielä tuntematon, pääset nyt uutena kuuntelijana hyödyntämään useissa palveluissa edun, jonka avulla voit kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi 40 päivän ajan.